Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου διοργάνωσε την Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος(ΠΟΕ) .

Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και χαιρετισμό του προέδρου της Π.Ο.Ε., Γιώργου Βαρυθυμιάδη, ο οποίος τόνισε ότι ο αγώνας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων είναι κοινός, και πρότεινε να καθιερωθεί μια κοινή ημέρα μνήμης, η 9η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Γενοκτονιών. «Η 19η Μαΐου δεν είναι ημέρα πένθους πια. Είναι ημέρα αγώνα, ενότητας και διεκδίκησης» τόνισε η ΠΟΕ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος. «Μας ενώνουν κοινά πάθη, κοινά βάσανα, κοινός “εχθρός”», τόνισε για την Τουρκία, και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε δυναμικά να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ο οποίος ανέφερε ότι «είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».

Συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν οι εύζωνες με ποντιακή στολή μπροστά το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ενώ μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την κατάθεση στεφάνων ακολούθησε ο χορός Σέρρα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Μέγαρο Μουσικής πραγματοποιήθηκε αφιερωματική εκδήλωση: «Για τους Έλληνες του Πόντου – 19 Μαΐου Ημέρα Μνήμης» από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τον μαέστρο Βλαδίμηρο Συμεωνίδη, τον δεξιοτέχνη της ποντιακής λύρας Ματθαίο Tσαχουρίδη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και την Π.Ο.Ε.

Ακολουθεί βίντεο με τις εκδηλώσεις μνήμης σε όλη την Ελλάδα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ