Reuters: Οι αγορές ήδη τιμολογούν το ελληνικό χρέος ως επενδυτικής βαθμίδας


Την θέση πως η επιστροφή της Ελλάδας σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, κάτι που είχε χάσει πριν από περισσότερο από μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του ευρώ, είναι μια τελειωμένη υπόθεση όσον αφορά τους επενδυτές ομολόγων διατυπώνει σε ανάλυσή του το Reuters.

Σύμφωνα με την ανάλυση του πρακτορείου η χώρα, που χαρακτηρίστηκε ως ‘σκουπίδι’ και από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, από το τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018, πάσχισε για να κερδίσει ξανά την εύνοια των επενδυτών και την πολυπόθητη βαθμολογία – μια σφραγίδα στη δημοσιονομική αξιοπιστία.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας – ο ξεκάθαρος νικητής στις εκλογές της Κυριακής – αν και δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία – θα παραμείνει στην εξουσία μετά από επαναληπτική ψηφοφορία τον Ιούνιο και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας το δρόμο ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει εκ νέου τις αξιολογήσεις.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι αναλυτές στις τράπεζες που διαπραγματεύονται το ελληνικό δημόσιο χρέος δήλωσαν ότι μετά την απότομη πτώση του κόστους δανεισμού αυτής της εβδομάδας, τα ομόλογα διαπραγματεύονταν ήδη σαν χρεόγραφα επενδυτικής βαθμίδας.

Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν σχεδόν 15 μονάδες βάσης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Το πρόσθετο spread που πληρώνουν τα ελληνικά ομόλογα έναντι της ασφαλούς Γερμανίας – που αντανακλά το ασφάλιστρο κινδύνου τους – βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021.

Η Ελλάδα έχει αξιολογήσεις BB+ από τις S&P Global και Fitch και βαθμολογία Ba3 από τη Moody’s.

Μια πρώτη αναβάθμιση θα μπορούσε να γίνει ήδη από τον Οκτώβριο, όταν η S&P Global Ratings πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας. Όταν έδωσε θετικές προοπτικές τον Απρίλιο, είπε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα εντός του επόμενου έτους, εάν μια νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που ξεκλειδώνουν τα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ