Η φάση της πέψης

Πολλές φορές αγνοούμε την σημασία των φυσικών λειτουργιών του σώματός μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαδικασία της πέψης, η οποία διαδραματίζει έναν ρόλο ύψιστης σημασίας για μια επιτυχημένη διατροφή.

Τα στάδια της πέψης
Η φάση της πέψης έχει τρία στάδια:

Πρώτα ξεκινά από το στόμα. Στη θέα ενός φαγητού, οι σιελογόνοι αδένες (παρωτίδα, υπογλώσσιοι, υπογνάθιοι) παράγουν σίελο και είναι έτοιμοι για το πρώτο στάδιο διάσπασης των τροφών μέσω της λυσοζύμης που διασπά το άμυλο.
1η φάση της πέψης

Η δεύτερη φάση λαμβάνει χώρα στο στόμαχο, με την έκκριση του γαστρικού υγρού που περιέχει υδροχλωρικό οξύ.

Η τρίτη φάση γίνεται στο λεπτό έντερο αρχής γενομένης του δωδεκαδακτύλου με την παρουσία χολής, καθώς επίσης τα πεπτικά ενζυμα αμυλάση, πρωτεάση, λιπάση. Αυτό που θέλω να επισημάνω, είναι πως με το που βλέπουμε ένα φαγητό, μέσω του οπτικού μας νεύρου (προέκταση του εγκεφάλου) ο εγκέφαλος μας δίνει εντολή για την πρώτη φάση της πέψης.
επιλογή φαγητού

Συνεπώς δεν είναι καλή ιδέα όταν θέλουμε να έχουμε σταθερές ώρες στα γεύματα μας, να «καρφώνουμε» τα μάτια μας σε βιτρίνες ταχυφαγείων-fastfood, διότι κυριολεκτικά «μας τρέχουν τα σάλια» και συνεπώς απορρυθμίζουμε το διατροφικό μας ρολόι. Αυτά για περιόδους δίαιτας κυρίως, όπου η γλουκαγόνη πρέπει να είναι υψηλοτέρα της ινσουλίνης και η στάθμη γλυκόζης αίματος σταθερή.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here