Συμβουλές για τη διατροφή βρέφους μετά τον 6ο μήνα


Πριν από τον 5ο ή 6ο μήνα αποφεύγονται οι στερεές τροφές στα μωράκια, κυρίως για τους λόγους ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν γαστρεντερικές διαταραχές και αλλεργίες σε ορισμένα τρόφιμα.

Η αποκλειστική τροφή που μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες για το μωράκι μας κατά το πρώτο εξάμηνο είναι το μητρικό γάλα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η μητέρα θηλάζει ή δίδει το γάλα σε σκόνη μέσω μπιμπερού.

Μετά την συμπλήρωση του έκτου μήνα που θεωρείται ο μήνας των μεγάλων γευστικών ανακαλύψεων για το μωράκι μας, μπορούμε να ξεκινήσουμε να εντάσσουμε στη διατροφή του στερεές τροφές. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να γνωρίσει νέες γεύσεις και υφές, ενώ συγχρόνως θα αναπτύξει τους μύες της μάσησης, ώστε να μπορεί αργότερα να τρέφεται μόνο του.

Για αυτήν την περίοδο το Baby Μιράντα είναι ιδανικό! Μιας και έχει μοναδική γεύση, προσφέροντας ταυτόχρονα και ανακούφιση στα πονεμένα ούλα όσο βγάζει δοντάκια το μωράκι μας.

Ποιες στερεές τροφές μπορεί να καταναλώσει το μωράκι μας?

Με την σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου, στο μωράκι μας μπορούμε να δώσουμε τροφές, όπως:

Δημητριακά : ξεκινήστε με ρύζι, χυλό βρώμης, ψωμάκι και φυσικά τα ειδικά σχεδιασμένα για μωράκια μπισκότα Baby Μιράντα.

Φρούτα : μαλακά φρούτα (μπανάνα, αχλάδι, μήλο, γιαρμάδες, λιωμένα) ή χυμούς φρούτων (ποτέ να μην τους βράζετε). Σημαντικό είναι να μην προσθέτετε ζάχαρη! Το φρούτο μπορείτε να το δώσετε μόνο του ή με συνδυασμό άλλων φρούτων.

Κρέας: Κυρίως μοσχάρι, κοτόπουλο και γαλοπούλα.

Λαχανικά: χορτόσουπα (καρότο, κολοκύθι, αρακά και κάθε 5-7 μέρες μπορούμενα προσθέτουμε ένα νέο λαχανικό) με βάση την πατάτα.

Ο γενικός κανόνας λέει ότι καλό είναι να προσθέτουμε ένα είδος τροφίμου κάθε φορά, έτσι ώστε αν το μωράκι μας είναι αλλεργικό στο συγκεκριμένο τρόφιμο να το ανακαλύψουμε αμέσως.

Έξυπνες τεχνικές για εισαγωγή στερεών τροφίμων και συμβουλές για την διατροφή του μωρού μας:

Αν είναι πολύ πεινασμένο, μπορούμε να του δώσουμε λίγο γάλα πριν το φαγητό του.
Αν βάλουμε κάποια καινούργια τροφή, είναι ωφέλιμο να την δώσουμε στην αρχή του γεύματος, χωρίς να έχει οπτική επαφή μεάλλες τροφές .

Είναι σημαντικό το μωράκι να μπορεί να εξετάσει την νέα τροφή με τα χεράκια του. Τα μπισκοτάκια Baby Μιράντα προσφέρουν αυτή την δυνατότητα διότι είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορεί να τα κρατήσει μόνο του στο μικρό του χεράκι, πράγμα πολύ σημαντικό, καθώς θέλουμε τα μωράκια να ανακαλύψουν τα τρόφιμα και να παίξουν με αυτά.

Καλό είναι να μην πιέζουμε το βρέφος να δοκιμάσει, αν δεν θέλει να φάει κάτι. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να κάνουμε υπομονή και να δοκιμάσουμε πάλι μετά από λίγες εβδομάδες.
Το πρώτο διάστημα οι στερεές τροφέςθα πρέπει να δίδονται σε μικρές ποσότητες, τις οποίες μπορούμε να αυξάνουμε καθημερινά.

Εν κατακλείδι, επιλέγοντας για το μωράκι μας τρόφιμα όπως τα Baby Μιράντα, επιτυγχάνουμε όχι μόνο να παρέχουμε του παρέχουμε τις σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και να το βοηθήσουμε να ανακαλύψει και να εξοικειωθεί με νέα είδη τροφών.

Γράφτηκε απο Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ