Αλέξης Γεωργούλης: Σήμερα η απόφαση για την άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο


Εντός της ημέρας αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την άρση της ασυλίας του ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Αλέξη Γεωργούλη από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε περίπτωση που αρθεί η ασυλία του ηθοποιού αναμένεται η κλήση του από τις αρχές προκειμένου να καταθέσει και να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της καταγγελίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Έλληνας ηθοποιός και Ευρωβουλευτής, κατηγορείται για βιασμό και κακοποίηση εις βάρος της δικηγόρου και υποψήφιας βουλευτή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ελένης Χρονοπούλου.

Αίτημα Γεωργούλη για επίσπευση της διαδικασίας

Ο Αλέξης Γεωργούλης έχει στείλει τρεις επιστολές στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ζητώντας επίμονα την επίσπευση της διαδικασίας. Η δε συνήγορός του, Σταματία Μαλλά, είχε δηλώσει σχετικά ότι «Ο ίδιος ο κ. Γεωργούλης επιθυμεί η άρση της ασυλίας του να γίνει το συντομότερο.

Και για τον λόγο αυτό, παρότι κλήθηκε από την Επιτροπή να εκθέσει τις απόψεις του, δήλωσε και πάλι την επιθυμία του να αρθεί η ασυλία του χωρίς ακρόαση, προς επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση το συντομότερο δυνατόν».

Το πόρισμα της Ειδικής Νομικής Επιτροπής

Ακόμη, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά με την απόφαση της Ειδικής Νομικής Επιτροπής. Το εν λόγω έγγραφο αναφέρει πχ ότι «το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να αναλάβει το ρόλο του δικαστηρίου, άρα στη διαδικασία άρσης της ασυλίας, το εκάστοτε Μέλος του δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται σαν ‘κατηγορούμενος’».

Στο ίδιο έγγραφο υπογραμμίζεται επίσης ότι «η ασυλία κάθε Ευρωβουλευτή δεν αποτελεί ατομικό προνόμιό του. Απεναντίας, είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εν όλω, αλλά και των μελών του. Ο σκοπός της βουλευτικής ασυλίας είναι να προστατεύσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα μέλη του από νομικές διαδικασίες που αφορούν σε ενέργειες διαπραχθείσες κατά την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων, ενέργειες οι οποίες δεν είναι δυνατόν να απομονωθούν από τα συγκεκριμένα καθήκοντα».

Τέλος «το Κοινοβούλιο δεν έχει εντοπίσει αποδεικτικά στοιχεία ‘fumus persecutionis’, δηλαδή χειροπιαστά πειστήρια, βάσει των οποίων να συνάγεται ότι η παραπομπή της υπόθεσης Γεωργούλη στη δικαιοσύνη οφείλεται σε πρόθεση να προκληθεί ζημία στην πολιτική δράση του Μέλους που κατηγορείται -και υπό την ιδιότητά του ως Μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ