Οι αλλαγές στο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ και το Ε9


Νέες ρυθμίσεις από την ΑΑΔΕ αναμένεται να διευκολύνουν τους φορολογουμένους που αγοράζουν ή πωλούν ακίνητα ή γράφουν στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους με γονική παροχή την ακίνητη περιουσία τους.

Ειδικότερα, οι εν λόγω αλλαγές αφορούν στα εξής:

Αυτόματη συμπλήρωση Ε9. Πριν από τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, και συγκεκριμένα πριν από την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ή δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτου, ο φορολογούμενος θα είναι υποχρεωμένος να επικαιροποιεί τα στοιχεία του ακινήτου που μεταβιβάζεται στο Περιουσιολόγιο – Ε9 μέχρι και στο επόμενο, της μεταβίβασης, έτος. Μετά την υπογραφή του συμβολαίου και την ανάρτησή του από τον συμβολαιογράφο, θα δημιουργείται αυτόματα, στην εφαρμογή myProperty, μια ψηφιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τις απαιτούμενες εισαγωγές, μεταβολές και διαγραφές στοιχείων ακινήτων.

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Από την 1η Ιουνίου 2023 σε κάθε εκποιητική δικαιοπραξία για τη μεταβίβαση ακινήτων με επαχθή αιτία ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ πιστοποιεί μόνο ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ των πέντε προηγουμένων της μεταβίβασης ετών ή έξι, εάν έχει ήδη εκδοθεί ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, και όχι ότι έχει καταβληθεί ο αναλογών φόρος για το συγκεκριμένο ακίνητο και ότι έχει ρυθμιστεί ο ΕΝΦΙΑ των υπόλοιπων ακινήτων για τα έτη αυτά, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Επίσης σε κάθε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου με επαχθή αιτία, δηλαδή σε κάθε περίπτωση πώλησης ακινήτου, εφόσον αυτό έχει αποκτηθεί από τον πωλητή με κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή, δεν απαιτείται πλέον η προσάρτηση στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο του πιστοποιητικού το οποίο πιστοποιεί την ολοσχερή εξόφληση των επιμεριστικά αναλογούντων στο ακίνητο φόρων κληρονομιάς, δωρεάς – γονικής παροχής.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ