ΗΠΑ: Ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία την προσεχή εβδομάδα


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία, σημαντική χώρα σύμμαχο με την οποία οι ΗΠΑ διατηρούν ευαίσθητες σχέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν στο βασίλειο πραγματοποιείται καθώς οι δύο χώρες έχουν μεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση στο Σουδάν, χωρίς ωστόσο να έχουν επιτύχει την τήρηση αρκετών εκεχειριών μεταξύ των εμπόλεμων στρατηγών.

Ο Μπλίνκεν θα εξετάσει με τους Σαουδάραβες αξιωματούχους τη “στρατηγική συνεργασία” μεταξύ των δύο χωρών σε περιφερειακά και διμερή θέματα, διευκρινίζει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Θα συμμετάσχει επίσης σε υπουργική συνεδρίαση την Τετάρτη με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στη συνέχεια την Πέμπτη στο Ριάντ σε συνεδρίαση του συνασπισμού των χωρών που πολεμούν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το ταξίδι πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες μετά το ταξίδι του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν και σχεδόν έναν χρόνο μετά το ταξίδι που προέδρου Τζο Μπάιντεν το καλοκαίρι του 2022 που είχε μέτρια επιτυχία.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Ριάντ έχουν ως γνωστόν περιπλακεί καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν κατηγορεί την πλούσια πετρελαϊκή μοναρχία του Κόλπου για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι επηρεάζει τις τιμές του αργού.

Η υπόθεση της δολοφονίας το 2018 του δημοσιογράφου επικριτή των αρχών του Ριάντ, του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη διατηρείται έντονη παρότι οι ΗΠΑ έχουν σε μεγάλο βαθμό γυρίσει σελίδα.

Ο Μπάιντεν είχε ζητήσει “επανεξέταση” των σχέσεων με το Ριάντ μετά την απόφαση του βασιλείου τον περασμένο Οκτώβριο για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Ωστόσο o Σαουδάραβας σύμμαχος στον οποίο η Ουάσινγκτον παρέδωσε πολλά όπλα, παίζει βασικό ρόλο στην περιοχή και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν τη βούλησή τους για επαναπροσέγγιση παρά τις πολλές διαφορές.

Οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην Υεμένη αναμένεται να έχουν σημαντική θέση στις συνομιλίες του Μπλίνκεν, όπως και το “άγιο δισκοπότηρο” που θα ήταν η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και του Ισραήλ στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ.

Οι συμφωνίες αυτές που άρχισαν επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ επέτρεψαν σε αρκετές αραβικές χώρες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος.

Αλλά το Ριάντ θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε εξομάλυνση την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και απαιτεί επίσης εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ.

Μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, υψηλόβαθμη αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, η Μπάρμπαρα Λιφ, παραδέχθηκε ότι υπήρχε πολύς “αναβρασμός” σε σχέση με το θέμα αυτό, και παράλληλα τάχθηκε υπέρ ενός “σταδιακού ανοίγματος” μεταξύ Ισραηλινών και Σαουδαράβων επικαλούμενη για παράδειγμα τις πολιτιστικές ανταλλαγές ή τον αθλητισμό.

Όσον αφορά την Υεμένη, την πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου και κατεστραμμένη από χρόνια πολέμου, γνωρίζει μια περίοδο ηρεμίας μετά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε με την διαπραγμάτευση του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2022.

Η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε από το 2015 του στρατιωτικού συνασπισμού στη γειτονική Υεμένη για να στηρίξει τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κατά των ανταρτών Χούτι, τους οποίους στηρίζει το Ιράν.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ