Μετά το Ιράν το Aφγανιστάν: Μαζικές δηλητηριάσεις μαθητριών – Σκοταδισμός και βία


Εξήντα μαθήτριες νοσηλεύονται μετά από μαζική δηλητηρίαση σε σχολείο στο Αφγανιστάν, με φόντο την καταστολή των Ταλιμπάν στη γυναικεία εκπαίδευση

Περίπου 60 κορίτσια από το Αφγανιστάν δηλητηριάστηκαν στο σχολείο τους στο βόρειο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία τη Δευτέρα (5/6), χωρίς να επιβεβαιώσει ποιος ήταν πίσω από το περιστατικό ή την ουσία που χρησιμοποιήθηκε.

Οι αρχές δήλωσαν ότι τα κορίτσια μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο νοσοκομείο και αναρρώνουν σε «καλή κατάσταση». Η δηλητηρίαση, η οποία στόχευε το σχολείο θηλέων στην αφγανική επαρχία Σαρ-ε Πολ, έρχεται μετά από εντατικό έλεγχο στην εκπαίδευση γυναικών στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος από τότε που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

«Κάποιοι άγνωστοι μπήκαν σε ένα σχολείο θηλέων… στην περιοχή Σαντσαράκ .. και δηλητηρίασαν τις τάξεις, όταν τα κορίτσια ήρθαν στα μαθήματα δηλητηριάστηκαν», είπε ο Ντεν Μοχάμαντ Ναζάρι, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Σαρ-ε-Πολ. Δεν διευκρίνισε ποια ουσία χρησιμοποιήθηκε ή ποιος πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από το περιστατικό.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε επίσης ότι κανείς δεν έχει συλληφθεί ακόμη. Οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει στις περισσότερες έφηβες μαθήτριες από το σχολείο πέρα από την έκτη τάξη μέχρι το πανεπιστήμιο. Οι γυναίκες απαγορεύονται επίσης από τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των πάρκων, και τις περισσότερες μορφές απασχόλησης.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης του Αφγανιστάν που υποστηριζόταν από το εξωτερικό, είχαν λάβει χώρα αρκετές επιθέσεις δηλητηρίασης, συμπεριλαμβανομένων ύποπτων επιθέσεων με αέριο, σε σχολεία θηλέων.

Η διοίκηση των Ταλιμπάν έχει εμποδίσει τις περισσότερες φοιτήτριες να φοιτήσουν στο γυμνάσιο και στο πανεπιστήμιο από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το 2021, προκαλώντας καταδίκη από διεθνείς κυβερνήσεις και πολλούς Αφγανούς. Οι αρχές των Ταλιμπάν έχουν κρατήσει ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία για κορίτσια, μέχρι την ηλικία των 12 ετών περίπου και λένε ότι είναι υπέρ της εκπαίδευσης των γυναικών υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Το περιστατικό στο Αφγανιστάν σημειώνεται μετά από ένα κύμα επιθέσεων με δηλητήριο σε σχολεία θηλέων στο γειτονικό Ιράν, όπου τα περιστατικά δηλητηρίασης σε σχολεία θηλέων που νόσησαν από τον Νοέμβριο αγγίζει τις 13.000 μαθήτριες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ