Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει επί τάπητος το ζήτημα των μισθών – Πώς αλήθεια θα αυξηθούν;


Τα «γκρίζα» σημεία των προεκλογικών εξαγγελιών της Νέας Δημοκρατίας για την αύξηση των μισθών επιχειρεί να «φωτίσει» ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιπαραβάλει τις δικές του, συγκεκριμένες προτάσεις.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ξέρουν από την καθημερινή εμπειρία τους ότι ο μισθός δεν φτάνει. Ξέρουν επίσης ότι το τελευταίο διάστημα λόγω της πληθωριστικής έκρηξης, η αγοραστική δύναμή τους έχει συρρικνωθεί. Ξέρουν ότι οι πιο φτωχοί και οι μεσαίοι πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια.

Οι μελέτες των κορυφαίων διεθνών οργανισμών συνοψίζουν την πραγματική εικόνα της οικονομίας έτσι όπως τη ζουν τα νοικοκυριά.

  • Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών (κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (GDP per capita in PPS).-Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο μέσος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε 7,4% το 2022.
  • Σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού έχει φτάσει μέχρι το 40% για τα νοικοκυριά που κερδίζουν μέχρι 750 ευρώ τον μήνα.

Από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αγωνία των πολιτών, εκτοξεύοντας προεκλογικά πυροτεχνήματα. Όπως αναφέρουν, ο κ. Μητσοτάκης τάζει «1.500 ευρώ μέσο μισθό μέσα στην τετραετία».

Ανάμεσα στις γραμμές των περίτεχνα επιλεγμένων λέξεων, αναδύονται τα τεράστια ερωτήματα και τα κενά της πολιτικής της ΝΔ, σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Θέτουν μάλιστα και μια σειρά από ερωτήματα, για τα οποία ζητούν επιτακτικά απαντήσεις, όπως είναι:

  • Στο μέγεθος του «μέσου μισθού» συμπεριλαμβάνονται τόσο οι μεγάλοι μισθοί όσο και οι μικροί. Τι ακριβώς προβλέπει η υπόσχεση της ΝΔ για τους μικρούς και μεσαίους μισθούς που πλήττονται περισσότερο από τον πληθωρισμό; Θα συνεχίσει να ανοίγει η ψαλίδα των ανισοτήτων όπως συνέβη μεταξύ 2019 και 2023;
  • Τι ακριβώς σημαίνει η πρόταση της ΝΔ για την αγοραστική δύναμη; Αν οι όποιες αυξήσεις είναι μικρότερες της αύξησης της πληθωρισμού, τότε ο πραγματικός μισθός (δηλαδή η αγοραστική δύναμη) θα μειώνεται.
  • Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να εξηγήσει πώς θα γίνει η αύξηση του μέσου μισθού χωρίς την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων την οποία έχει αποκλείσει η ΝΔ;
  • Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να εξηγήσει πώς θα γίνει η αύξηση του μέσου μισθού χωρίς την επαναφορά των τριετιών την οποία έχει αποκλείσει η ΝΔ;
  • Μπορεί να εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης συγκεκριμένα με ποιον μηχανισμό θα πετύχει την αύξηση των μισθών;
  • Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να εξηγήσει πώς θα προστατευτεί η αγοραστική δύναμη χωρίς σύνδεση των μισθών με τον πληθωρισμό;

Απέναντι στα προεκλογικά «πυροτεχνήματα» -όπως τα ονομάζουν- της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει την συγκεκριμένη προγραμματική πρότασή του για την αύξηση των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και την προστασία της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Η Κουμουνδούρου δεσμεύεται για:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ για το 2023
  • Υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τον πληθωρισμό
  • Αύξηση του μισθού δημοσίων υπαλλήλων 10% για το 2023, με δημοσιονομικό κόστος 1,4 δις
  • Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Ξεπάγωμα των τριετιών
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδακη και των απλήρωτων υπερωριών

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για ένα μοντέλο ανάπτυξης από το οποίο θα ωφελούνται οι πολλοί και όχι μόνο οι λίγοι.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ