Θλίψη: Πέθανε ο επιχειρηματίας Νίκος Μούγιαρης


Συγκίνηση για τον ευπατρίδη και φιλάνθρωπο ομογενή

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 74 ετών ο επιχειρηματίας και ισχυρός παράγοντας του ελληνοαμαερικανικού λόμπι, Νίκος Μούγιαρης.

Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, η είδηση του χαμού ενός ευπατρίδη και αγωνιστή για το Κυπριακό και τα εθνικά μας θέματα σκόρπισε συγκίνηση στην ομογένεια καθώς και στην γενέτειρά του, την Κύπρο.

O Νίκος Μούγιαρης, γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1945 στην Αθηένου της Κύπρου και όταν αποφοίτησε από το Λύκειο στην Κύπρο σε ηλικία 19 ετών μετακόμισε στην Αγγλία και από εκεί πήρε φοιτητική βίζα για να σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο St. John’s και πολύ σύντομα έλαβε υποτροφία. Πήρε το πτυχίο Μπάτσελορ και κατόπιν το Μάστερ από το Πανεπιστήμιο Rutgers, και τα δύο στη Χημεία. Την δεκαετία του ’70 ίδρυσε την εταιρεία «ΜΑΝΑ Products», η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών παγκοσμίως.

Από τις πρώτες στιγμές συνδέθηκε με τους οργανωμένους φορείς της ομογένειας. Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ανέλαβε ηγετικούς ρόλους τόσο στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής, όσο και σε άλλους παναμερικανικής εμβέλειας φορείς.​

Το Ιανουάριο του 2012 ίδρυσε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (ΗΑLC) . «Η ελληνική Διασπορά όπως και η Κύπρος και η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν υπαρξιακούς κινδύνους», έχει πει σε μια συνέντευξη του για τους λόγους που ίδρυσε την οργάνωση και πρόσθεσε : «Αυτό είναι αποτέλεσμα έλλειψης ηγεσίας και οράματος. Η HACL δημιουργήθηκε σαν επαγγελματικός οργανισμός που σιγά-σιγά θα αναδειχθεί σαν Ινστιτούτο, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία νέων ηγετών οι οποίοι θα αναδιοργανώσουν την ελληνική Ομογένεια στην Αμερική και να την ενδυναμώσουν. Το όραμα είναι σιγά-σιγά να ενώσουμε την Ελληνική Διασπορά ούτως ώστε με τα χρόνια σαν μία δυνατή φωνή και ικανή για έργα, να μπορέσει με πολλούς τρόπους να βοηθήσει τις κοινωνίες που ζούμε, την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτός είναι ο στόχος και θα επιμείνουμε να τον πετύχουμε». Σήμερα το HALC έχει αποκτήσει σημαντική επιρροή και λόγω της ανάπτυξης σημαντικών συνεργασιών έχει συνεργαστεί ιδιαίτερα στενά με την Αμερικανοεβραϊκή κοινότητα και έχει βοηθήσει στην οικοδόμηση ισχυρών δεσμών με Έλληνες ηγέτες.

Τον Μάιο του 2012, ο Νίκος Μούγιαρης επισκέφθηκε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο «Rutgers University» της Νέας Ιερσέης και ανακοίνωσε τη δωρεά 600.000 δολαρίων για την ενίσχυση του ταμείου για την Εδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Οδυσσέας Ελύτης».

Η δωρεά αυτή, ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ από ομογενείς στο εν λόγω Πανεπιστήμιο και υλοποιήθηκε σε τρία χρόνια, διότι ο ευεργέτης ήθελε να δώσει το έναυσμα στον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύνδεσμο να συγκεντρώσει τριακόσιες επί πλέον χιλιάδες δολάρια. Συνεπώς το Αποθεματικό Ταμείο για την Έδρα «Οδυσσέας Ελύτης» ενισχύθηκε με το ποσό των $900.000. Ο Νίκος Μούγιαρης είχε βραβευτεί από την ομογένεια, από την Εκκλησία της Αμερικής και από την Κύπρο. Το περασμένο καλοκαίρι η ιδιαίτερη του πατρίδα η Αθηένου τον βράβευσε και του παρέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο «του μεγάλου αγωνιστή, του ηγέτη και οραματιστή, του επιχειρηματία, του μεγάλου ευεργέτη, του φιλάνθρωπου και του επιστήθιου φίλου του, του Νίκου Μούγιαρη.​

«Όλοι εμείς που γνωρίζαμε τα πρόβλημα της υγείας του Νίκου προσευχόμασταν καθημερινά και ελπίζαμε σε ένα θαύμα. Ο Νίκος ήταν μεγάλος αγωνιστής και το απέδειξε και με τον αγώνα που έδωσε τους τελευταίους μήνες με την ασθένεια. Προσευχόμαστε ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του και να χαρίζει δύναμη στη σύζυγο, στην κόρη και στην οικογένειά του να ξεπεράσουν τον πόνο και τη θλίψη», επεσήμανε ο κ. Κρίστοφερ, υπενθυμίζοντας ότι ο θάνατός του ποιεί μεγάλη απώλεια για την ομογένεια, για την Κύπρο, την Ελλάδα και τον απανταχού ελληνισμό.​

«Η κυπριακή παροικία και κατ’ επέκταση η ομογένεια είναι φτωχότερη, διότι έχασαν έναν χαρισματικό ηγέτη, έναν οραματιστή, έναν ακαταδάμαστο μαχητή για την ελευθερία της Κύπρου και την προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων, έναν μεγάλο ευεργέτη, έναν φιλάνθρωπο», πρόσθεσε ο κ. Κρίστοφερ υπενθυμίζοντας ότι η ζωή, το έργο και οι αγώνες του Νίκου Μούγιαρη αποτελούν μια τεράστια κληρονομιά», κατέληξε ο κ. Κρίστοφερ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ