Η Παντσίρ ήταν η μοναδική επαρχία του Αφγανιστάν που πρόβαλε αντίσταση στο φονταμενταλιστικό σουνιτικό καθεστώς των Ταλιμπάν.
Συγκεκριμένα, δυνάμεις της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν διέπραξαν «το έγκλημα πολέμου της συλλογικής τιμωρίας» αμάχων στην επαρχία Παντσίρ, καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.
Το κείμενο τονίζει πως η οργάνωση τεκμηρίωσε «εξωδικαστικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, μαζικές αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις» αμάχων που οι Ταλιμπάν κατηγόρησαν πως υποστήριζαν την ένοπλη αντιπολίτευση.
Οι Ταλιμπάν αντέδρασαν προχωρώντας σε αντίποινα
«Αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της πρώην κυβέρνησης διέφυγαν στην Παντσίρ με εξοπλισμό και όπλα κι εντάχθηκαν στο Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης (ΜΕΑ). Οι Ταλιμπάν αντέδρασαν προχωρώντας σε αντίποινα σε βάρος αιχμαλώτων μαχητών κι έβαλαν στο στόχαστρο τον άμαχο πληθυσμό της Παντσίρ για να εξασφαλίσουν καταναγκαστικά συμμόρφωση και υποταγή», υπογραμμίζει η ΜΚΟ με έδρα το Λονδίνο στην έκθεση.
Η Παντσίρ ήταν η μοναδική επαρχία του Αφγανιστάν τα χρόνια του 1990, όταν οι Ταλιμπάν είχαν επίσης κυριεύσει την εξουσία, που πρόβαλε αντίσταση στο φονταμενταλιστικό σουνιτικό καθεστώς τους. Δυνάμεις της πρώην κυβέρνησης ήλπιζαν να μεταμορφώσουν την κοιλάδα του Παντσίρ σε επίκεντρο της αντίστασης στους Ταλιμπάν ξανά.
Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ, αξιώνει οι Ταλιμπάν να σταματήσουν να βάζουν στο στόχαστρο άμαχους στην ορεινή επαρχία και να γίνουν έρευνες για τις υποθέσεις που αποκαλύπτει η οργάνωσή της.
Αφγανιστάν: Εκτελέσεις και βασανιστήρια
Στο κείμενο αναφέρονται πολλές περιπτώσεις εξωδικαστικών εκτελέσεων και βασανιστηρίων τόσο μαχητών του ΜΕΑ, όσο και πολιτών από τους Ταλιμπάν. Ανάμεσα στα στοιχεία που αναφέρονται είναι οι τοποθεσίες και οι χρονικές περίοδοι των θανάτων.
«Όσοι υπέστησαν φρικαλεότητες στην Παντσίρ» κι ευρύτερα «όλα τα θύματα των εγκλημάτων των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αξίζουν να λάβει τέλος η ατιμωρησία και καθαρό δρόμο προς τη δικαιοσύνη, την αλήθεια και την αποκατάστασή τους», επιμένει η κυρία Καλαμάρ.
Οι Ταλιμπάν δεν ανταποκρίθηκαν όταν η ΜΚΟ τους ζήτησε διευκρινίσεις για τα εγκλήματα που κατέγραψε, διευκρινίζεται στην έκθεση.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ