Πανελλήνιες 2023: Οι απαντήσεις και ο σχολιασμός στα τρία μαθήματα – Βατά τα θέματα

Θέματα Λύσεις Πανελληνίων 2023: Επιστροφή για τις Πανελλήνιες 2023 με τρία διαφορετικά μαθήματα, ανάλογα την Ομάδα Προσανατολισμού. Σε  Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική – Δείτε τις απαντήσεις

Συνεχίζονται οι Πανελλήνιες 2023 για τους υποψήφιους των ΓΕΛ οι οποίοι προσήλθαν στα εξεταστικά κέντρα το πρωί της Πέμπτης προκειμένου να εξεταστούν σε τρία διαφορετικά μαθήματα (θέματα και λύσεις των Πανελληνίων εδώ).

Αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα θέματα των μαθημάτων, το Newsbomb.gr τα δημοσίευσε ενώ λίγη ώρα αργότερα, αναρτήθηκαν και οι λύσεις των θεμάτων και στα τρία μαθήματα Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική.

Θέματα και απαντήσεις στη Χημεία

Αυτά είναι τα θέματα του μαθήματος «Χημεία»

Οι απαντήσεις των θεμάτων από το φροντιστήριο ΝΕΟ

Θέματα και απαντήσεις στα λατινικά

Αυτά είναι τα θέματα του μαθήματος «Λατινικά»

 

Θέματα και απαντήσεις στην πληροφορική

Αυτά είναι τα θέματα του μαθήματος «Πληροφορική»

 

Πανελλαδικές 2023: Βατά τα θέματα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

Χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες ή «παγίδες» ήταν τα σημερινά θέματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ στο πλαίσιο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Αγ. Δημητρίου για να σχολιάσουν τα σημερινά θέματα.

Sυγκεκριμένα, στα Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), οι υποψήφιοι κλήθηκαν να διαχειριστούν αποσπάσματα δύο κειμένων, κάτι που μπορούσε να βοηθήσει στην ευκολότερη διαχείριση του χρόνου από τους εξεταζόμενους, όπως σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κατερίνα Νεραντζάκη, φιλόλογος στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγ. Δημητρίου. Συμπλήρωσε, δε, ότι η άσκηση της εισαγωγής καθώς και η ετυμολογική άσκηση ήταν εύκολα επιλύσιμες. Όσον αφορά τις ασκήσεις της γραμματικής, σχολίασε ότι κινήθηκαν στα συνηθισμένα πλαίσια, ενώ του συντακτικού ήταν αναμενόμενες και διαχειρίσιμες από τους μαθητές. «Οι εκφωνήσεις ήταν σαφείς και τα θέματα σίγουρα δεν δυσκόλεψαν έναν καλά προετοιμασμένο μαθητή», σημείωσε.

Όσον αφορά στο μάθημα της Χημείας (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), τα θέματα χαρακτηρίζονται επίσης αναμενόμενα, με κάποια προοδευτική αύξηση της δυσκολίας στα τελευταία θέματα, από όπου αναμένεται να προκύψει και η διαβάθμιση των τελικών βαθμολογιών. Τα θέματα A και Β ήταν «αναμενόμενα και εύκολα», σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Καρά. Όπως είπε, οι τελευταίες ασκήσεις του τρίτου θέματος ήταν για τους πιο καλά προετοιμασμένους, ενώ το Δ θέμα αφορούσε την οργανική χημεία, που όπως είπε, από μόνη της ως αντικείμενο ενέχει δυσκολίες. «Ωστόσο, όσα ζητήθηκαν από τους μαθητές ήταν αναμενόμενα», συμπλήρωσε. «Ένας καλά προετοιμασμένος υποψήφιος δεν θα δυσκολευτεί», επεσήμανε.

Σχετικά με την Πληροφορική (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), τα θέματα και εκεί ήταν βατά, με κλιμακωτή δυσκολία. «Τα θέματα κάλυπταν την καινούρια ύλη, αλλά και την παλιά. Οι μαθητές εύκολα θα μπορέσουν να γράψουν πάνω από την βάση και οι καλά διαβασμένοι μπορεί να αγγίξουν και το άριστα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χαράλαμπος Αλεξόπουλος. «Δεν υπήρχαν παγίδες και τα θέματα έμοιαζαν με εκείνα των προηγούμενων ετών», σχολίασε.

Ο σχολιασμός από την ΟΕΦΕ στα θέματα της Χημείας

ΘΕΜΑ Α, Β
Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στις απαντήσεις των θεμάτων, παρά μόνο το μέγεθος των απαντήσεων.
ΘΕΜΑ Γ
Αναμενόμενα ερωτήματα,όπου χρειάζονται προσοχή στις λεπτομέρειες των απαντήσεων και στη σωστή διαχείριση του χρόνου.
ΘΕΜΑ Δ
Διαβαθμισμένης δυσκολίας ερωτήματα,όπου απαιτείται σχεδιασμός της απάντησηςώστε να προκύψει επιτυχία στο σύνολο των μορίων.

Ο σχολιασμός από την ΟΕΦΕ στα θέματα της Πληροφορικής

Τα σημερινά θέματα της Πληροφορικής θεωρούνται βατά για έναν προετοιμασμένο μαθητή που θα είχε κατανοήσει την ύλη. Δεν κρύβουν παγίδες και εξετάζουν ικανοποιητικά την ύλη. Ο χρόνος που δόθηκε στους μαθητές να απαντήσουν τα θέματα είναι αρκετός. Τέλος, μένει να δούμε πως θα αποτυπωθεί στις βαθμολογίες των μαθητών η κλιμάκωση της δυσκολίας των
θεμάτων καθώς δεν υπήρχε ερώτημα το οποίο να ξεχωρίζει ως προς τη δυσκολία του για να ξεχωρίσει ο άριστα προετοιμασμένος μαθητής.

Αναλυτικότερα:
Θέμα Α: Θεωρητικό θέμα με κατανοητές ερωτήσεις και χωρίς παγίδες.
Θέμα Β: Θέματα που εξέταζαν την εμπέδωση της ύλης από τους μαθητές,
χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.
Θέμα Γ: Πρόγραμμα με δομή επανάληψης και κλήση υποπρογράμματος. Τα ζητούμενα ήταν κατανοητά και δουλεμένα.
Θέμα Δ: Κλασικό θέμα με επεξεργασίες πινάκων με κατανοητή εκφώνηση.

Σημειώνεται ότι αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ φέτος είναι λίγο μεγαλύτερος από 60.000. Στο παραπάνω νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Πανελλήνιες 2023: Τι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Οι εξεταζόμενοι επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Σε περίπτωση κατά την οποία εξεταζόμενος, κατά την προσέλευσή του στο Εξεταστικό Κέντρο, φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, θα το παραδίδει στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ε.Κ., ο οποίος θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο. Μετά τη λήξη της εξέτασης, ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει το κινητό του και θα αποχωρεί. Πριν την είσοδο στις αίθουσες πρέπει ο πρόεδρος της Επιτροπής του Ε.Κ. να υπενθυμίζει στους υποψηφίους την υποχρέωσή τους να παραδίδουν τα κινητά τους και ότι η κατοχή κινητού (έστω και απενεργοποιημένου) μέσα στην αίθουσα συνιστά επαρκή λόγο μηδενισμού τους. Τόσο κατά την παράδοση όσο και κατά την παραλαβή του κινητού, ο υποψήφιος θα υπογράψει σε ειδική κατάσταση ενώπιον του προέδρου της Επιτροπής Ε.Κ ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη της παράδοσης και παραλαβής του κινητού του.

Τα ανωτέρω ισχύουν επίσης για τους επιτηρητές, το βοηθητικό προσωπικό και τους λοιπούς εμπλεκόμενους σε κάθε Εξεταστικό Κέντρο, καθώς επίσης και για υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Επίσης, απαγορεύεται η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο. Τα θέματα θα αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ.

Εφόσον οι επιτηρητές διαπιστώσουν, ότι κάποιος εξεταζόμενος δολιεύεται τις εξετάσεις ή δε συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις τους ή παρενοχλεί τους λοιπούς εξεταζόμενους, αφαιρούν το τετράδιο από τον υποψήφιο και ενημερώνουν αμέσως τον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος παραμένει εντός της αίθουσας, μέχρι να αποφασίσει σχετικά η Λυκειακή Επιτροπή.

Πανελλήνιες 2023: Το πρόγραμμα των εξετάσεων

Το διάστημα 2 – 12 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 1 μέχρι 16 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων. Η αρχή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023 γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τους μαθητές των ΕΠΑΛ την Πέμπτη 1 Ιουνίου.

Πρόγραμμα Πανελληνίων 2023 – Οι μαθητές των γενικών λυκείων (ΓΕΛ) εξετάζονται:

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Πανελλήνιες 2023: Οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) εξετάζονται:

Πανελλήνιες 2023: Το πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ