Έβρος: Αρκετοί οι εγκλωβισμένοι μετανάστες – Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ.


Αρκετοί είναι οι εγκλωβισμένοι μετανάστες που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά του Έβρου. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθεί τις εξελίξεις από πολύ κοντά και ήδη είναι σε κινητοποίηση.

Οι εγκλωβισμένοι μετανάστες (άγνωστο πόσοι είναι) βρίσκονται στην τουρκική πλευρά του ποταμού, στο ύψος της Νέας Βύσσας, με τις ελληνικές Αρχές να παρακολουθούν στενά το θέμα.

Πυροβολισμοί στον Έβρο – Μαροκινός λέει ότι οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ εναντίον του
Νωρίτερα, Τούρκοι στρατοχωροφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον μεταναστών που επέβαιναν σε βάρκα στον Έβρο, όπως καταγγέλει ένας Μαροκινός, ο οποίος αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Διδυμότειχου.

Όπως ανέφερε, οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον τους, ενώ στη βάρκα επέβαιναν τρία άτομα.

Το συμβάν έγινε κοντά στο Σουφλί. Οι ελληνικές αρχές παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στον τραυματία, καθώς κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες κατόρθωσαν να διαφύγουν από τους διώκτες τους στον ποταμό Έβρο. Στην ελληνική πλευρά, τους παρέλαβαν Έλληνες συνοριοφύλακες και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το e-evros.gr, ο Μαροκινός φέρει δυο τραύματα: Ένα διαμπερές, που του δημιούργησε βλάβη στη λεκάνη και ένα στην κοιλιακή χώρα, που προκάλεσε ρήξη στο παχύ έντερο.

Αυτή τη στιγμή χειρουργείται ώστε να εντοπισθεί και να αντιμετωπισθεί η ενδοκοιλιακη αιμορραγία λόγω του τραύματος.

Τον περίπου 30 ετών -κατά δήλωσή του- Μαροκινό, μετέφερε στο νοσοκομείο ασθενοφόρο, με συνοδεια συνοριοφυλάκων.Όπως είπε ο ίδιος στα αγγλικά στους γιατρούς, τον πυροβόλησαν Τούρκοι. Κλαίγοντας το θύμα, παρακαλούσε τους γιατρούς να τον σώσουν.

Εκατοντάδες μετανάστες περιμένουν στην τουρκική πλευρά
Σημειώνεται ότι περίπου 200 μετανάστες παραμένουν στον Έβρο, προσπαθώντας να περάσουν προς την ελληνική πλευρά των συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, χθες, από τις ελληνικές αρχές διαπιστώθηκε ότι μέλη των τουρκικών δυνάμεων σε βάρκες προσέγγισαν στο σημείο όπου βρίσκονται οι μετανάστες και με μεγάφωνα τους κάλεσαν να επιβιβαστούν σε αυτές, με σκοπό, όπως φαίνεται και χωρίς να είναι δεδομένο, να τους επιστρέψουν στα ενδότερα.

Κάποιοι μετανάστες επιβιβάστηκαν στις βάρκες.

Τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο από ελληνικής πλευράς έχει αναπτυχθεί πολύ ισχυρή δύναμη αστυνομική και στρατιωτική δύναμη, ειδικά στα σημεία που δεν προστατεύονται από φράχτη, όπως είναι και το συγκεκριμένο με τους εκατοντάδες μετανάστες που περιμένουν να περάσουν.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κασκαρέλη – Φιντάν για την παράτυπη μετανάστευση
Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης συζητήθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με τον ομόλογό του Βασίλη Κασκαρέλη.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Έλληνας υπουργός Eξωτερικών συνεχάρη τον Φιντάν για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Παιχνίδια διακινητών στον Έβρο
Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στην πίεση των μεταναστευτικών ροών, κάτι που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την επανεκλογή του Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές.

Άλλωστε τα στελέχη της τουρκικής στρατοφυλακής φέρονται να «πρωταγωνιστούν» στη διακίνηση των παράτυπων μεταναστών αλλά και την… ώθησή τους στο ελληνικό /ευρωπαϊκό έδαφος.

Βέβαια, η ελληνική πλευρά δηλώνει απολύτως έτοιμη να αποτρέψει την είσοδο των παράτυπων μεταναστών στο έδαφός της. Μάλιστα, το μεσημέρι της Τρίτης, 6 Ιουνίου 2023 ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Βασίλειος Σκουρής, ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλειος Κασκαρέλης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και ανώτατα στελέχη της διοίκησης. Μάλιστα, αύριο ο κ. Λαλούσης θα περιοδεύσει στην ελληνοτουρκική μεθόριο και θα έχει συναντήσεις με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Αβίαστα οδηγείται κανείς από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι εστιάζουν σε περιοχές των συνόρων που δεν καλύπτει ο φράκτης του Εβρου, προωθώντας ομάδες αλλοδαπών προς την Ελλάδα.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες κοντά στο χωριό Μαράσια που βρίσκεται στον Βόρειο Έβρο έχουν φτάσει περισσότεροι από 100 πρόσφυγες και μετανάστες.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα σύνορα από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχουν ομάδες μεταναστών οι οποίοι ενδέχεται να επιχειρήσουν παράνομη διέλευση λόγω του ότι αφενός έχουν βελτιωθεί οι καιρικές συνθήκες και αφετέρου υπάρχει πτώση της στάθμης.

Αυτό, βεβαίως, φαίνεται να επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοροφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας: «Κανένας δεν έρχεται μεμονωμένα. Οι διακινητές και η τουρκική στρατοφυλακή προωθούν και πιέζουν τους μετανάστες ώστε να μπαίνουν κατά ομάδες σε ελληνικό έδαφος και μέσα σε αυτές βάζουν και μικρά παιδιά, ώστε να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα και νόμιμα μέσα αποτροπής εισόδου στο ελληνικό έδαφος που έχουμε», είπε. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, από την πλευρά της Τουρκίας, αυτές οι περιοχές και στα Μαράσια και στις Καστανιές, είναι στρατιωτικοποιημένες ζώνες στις οποίες κάποιος πολύ δύσκολα μπορεί να κινηθεί. Παρατηρούμε ότι υπάρχει συνοδεία τουρκικής στρατοφυλακής, και μάλιστα κατοπτεύουν και τις κινήσεις των ομάδων μεταναστών ώστε να μη γυρίσουν πίσω αλλά να προχωρήσουν μπροστά», ανέφερε και σημείωσε: «Οι Τούρκοι στρατοφύλακες δεν ενδιαφέρονται καν να μη γίνουν αντιληπτές από εμάς οι κινήσεις τους».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ