Κολομβία: Πώς βρέθηκαν τα παιδιά μετά από 40 ημέρες


Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Άλλωστε, ήταν χαμένα για 40 μέρες και οι κολομβιανές αρχές επέμεναν καθόλη τη διάρκεια των ερευνών ότι ζούσαν και ήταν πολύ κοντά να τα βρουν.

Ήταν 1η Μαΐου 2023 όταν ένα μικρό αεροσκάφος τύπου Τσέσνα 206 έπεσε και συνετρίβη μέσα σε πυκνή βλάστηση στα περίχωρα της πόλης Σαν Χοσέ ντελ Γουαβιάρε, στον νομό Κακετά (νότια).

Στο αεροσκάφος επενέβαιναν και τα 4 χαμένα παιδιά τα οποία από τότε αναζητούνταν και σήμερα τελικά βρέθηκαν.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Άλλωστε, ήταν χαμένα για 40 μέρες και οι κολομβιανές αρχές επέμεναν καθόλη τη διάρκεια των ερευνών ότι ζούσαν και ήταν πολύ κοντά να τα βρουν.

Η ρίψη κιτ επιβίωσης

Οι κολομβιανές αρχές επιχειρούσαν με σκοπό να βρουν τα παιδιά πετώντας κιτ επιβίωσης και χιλιάδες φυλλάδια στη ζούγκλα της Κολομβίας.

Αυτό είχε επιβεβαιώσει και η προεδρία της χώρας με ανακοίνωσή της στις 22 Μαΐου 2023. Έγιναν ρίψεις από ελικόπτερα του στρατού 10.000 φυλλαδίων, συνταγμένων στα ισπανικά και στη γλώσσα των αυτοχθόνων Ουιτότο, για τον τρόπο που τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή με τις ομάδες έρευνας και διάσωσης. Ενώ, ο στρατός είχε ανακοινώσει στις 20 Μαΐου 2023 πως έκανε ρίψεις περίπου 100 κιτ επιβίωσης, δεμάτων με τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Μάλιστα, πάνω από 160 στρατιωτικοί συμμετείχαν στην επιχείρηση «Ελπίδα», για να βρεθούν τα τέσσερα παιδιά, ηλικίας δεκατριών, εννέα, τεσσάρων ετών και 11 μηνών αντίστοιχα που αγνοούνταν.

Βρέθηκαν μετά από 40 μέρες

«Τα τέσσερα παιδιά που χάθηκαν πριν από 40 ημέρες στην κολομβιανή ζούγκλα βρέθηκαν ζωντανά», επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, μέσω Twitter, συνοδεύοντας την ανάρτηση με φωτογραφία στρατιωτικών και ιθαγενών από την τοποθεσία όπου εντόπισαν τα αδέλφια.

«Ναι, βρήκαν τα παιδιά, χρειάζομαι μια πτήση, ένα ελικόπτερο να πάω να τα βρω επειγόντως», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο παππούς των παιδιών, ο Φιδένσιο Βαλένσια.

Φαίνεται πως τα παιδιά δεν είχαν απομακρυνθεί πολύ από τον τόπο της συντριβής, εξήγησε ο κ. Βαλένσια. «Τα βρήκε ιθαγενής Αραρακουάρα που τα έψαχνε από την αρχή, ο Χένρι Γκερέρο», πρόσθεσε ο παππούς.

Μέλη της φυλής αυτοχθόνων Ουιτότο, εξοικειωμένα με τη ζωή στη ζούγκλα, τα τέσσερα παιδιά περιπλανιούνταν στην πυκνή βλάστηση από την 1η Μαΐου, την μέρα που το Cessna 206 στο οποίο επέβαιναν, μαζί με τη μητέρα τους, τον πιλότο κι έναν συγγενή τους, συνετρίβη. Οι τρεις ενήλικοι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος βρέθηκαν νεκροί από τον στρατό στον τόπο της καταστροφής.

«Ήταν μαζί, είναι αδύναμα, ας αφήσουμε να τα εξετάσουν γιατροί. Τα βρήκαν, αυτό με χαροποιεί πολύ», είπε ο πρόεδρος Πέτρο σε δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας πως τα έβγαλαν πέρα μόνα τους μέσα στη ζούγκλα.

Πως σώθηκαν

Η έρευνα ξεκίνησε από το Μάιο με τους διασώστες να ανακαλύπτουν αντικείμενα που άφησαν πίσω τους τα παιδιά, μεταξύ των οποίων μισοφαγωμένα φρούτα, ένα παιδικό μπουκάλι για πόσιμο νερό, ένα ψαλίδι, μια κορδέλα για τα μαλλιά και ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο. Μάλιστα, τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν στις 15 Μαΐου 2023, ήτοι 15 μέρες μετά την πτώση του αεροσκάφους

Με την πάροδο του χρόνο, και παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες να βρεθούν τα παιδιά μειώνονταν μέρα με τη μέρα, βρέθηκαν και μικρές πατημασιές, οι οποίες έκαναν τις ομάδες έρευνας να πιστέψουν ότι τα παιδιά ήταν ακόμη ζωντανά στο τροπικό δάσος, στο οποίο ζουν τζάγκουαρ, φίδια και άλλα αρπακτικά.

Άλλωστε, τα μέλη της κοινότητας που ζουν τα παιδιά, ήλπιζαν ότι οι γνώσεις τους για τα φρούτα και οι δεξιότητες επιβίωσης στη ζούγκλα θα τους έδιναν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν ζωντανοί.

Τελικά, αν και τις έρευνες δυσκόλευε η πυκνή βλάστηση και η παρουσία τζάγκουαρ ή φιδιών, τα 4 παιδιά βρέθηκαν μετά τις 17:00, τοπική ώρα, σε ένα απομακρυσμένο σημείο μεταξύ των τμημάτων Caquetá και Guaviare, όπου περίπου 200 στρατιώτες έψαχναν για εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Στρατό, τα στρατεύματα διένυσαν 2.656 χιλιόμετρα προσπαθώντας να εντοπίσουν τα παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο στρατός εξακολουθεί να αναζητά τον Wilson, τον σκύλο αναζήτησης που χάθηκε κατά την διάρκεια της έρευνας των παιδιών μέσα στη ζούγκλα.

Η 13χρονη ηρωίδα

Μεταξύ των 4 παιδιών ήταν και η 13χρονη Lesly Jacobo Bonbaire που φαίνεται πως ήταν επιφορτισμένη με τη φροντίδα των τριών αδερφών της τις 40 μέρες που έμειναν αγνοούμενοι στη ζούγκλα της Κολομβίας.

Η θεία των παιδιών, Damaris Mucuty, είχε εξ αρχής δείξει εμπιστοσύνη στις ικανότητες της ανιψιάς της. Όπως εξήγησε στο «Noticias Caracol» η μητέρα τους της είχε μάθει τα πάντα στο χωράφι, της είχε πει να εκμεταλλεύεται τα πάντα.

Υπενθυμίζεται ότι τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης ανέσυραν τρία πτώματα, ανάμεσά τους αυτό της μητέρας των παιδιών, του πιλότου και ηγέτη κοινότητας αυτοχθόνων Ουιτότο, στην οποία ανήκαν όλοι οι επιβαίνοντες. Αυτοί οι τρεις ήταν οι μόνοι ενήλικοι στο μικρό αεροπλάνο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ