Γερμανία: Αφορολόγητο επίδομα πληθωρισμού για καγκελάριο και υπουργούς


Σύμφωνα με την BILD, σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών ορίζει ότι το επίδομα δικαιούνται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι υπουργοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το γερμανικό κράτος προχωρά σε επίδομα πληθωρισμού σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Μάλιστα, στη λίστα εκείνων που θα πάρουν το επίδομα συμπεριλαμβάνονται ο καγκελάριος και οι υπουργοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι οποίοι θα λάβουν «επίδομα πληθωρισμού» ύψους 3000 ευρώ, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα BILD, επικαλούμενη σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.

Ειδικότερα, περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές, κρατιδιακές και δημοτικές επιχειρήσεις θα λάβουν αφορολόγητο επίδομα 3000 ευρώ, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις σε αγαθπά και υπηρεσίες λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Η παροχή προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ αντίστοιχες πρόνοιες περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις πολλών κλάδων του ιδιωτικού τομέα, όπως η βιομηχανία μετάλλου, η ηλεκτρική ενέργεια και οι φαρμακευτικές εταιρίες. Οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα λάβουν επιπλέον 1200 ευρώ τον Ιούνιο και 220 ευρώ κάθε μήνα, από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο.

Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν επίδομα ανάλογα με το ποσοστό του τελευταίου μισθού που εισπράττουν. Το ανώτατο ποσοστό ανέρχεται σε 71,5% και επομένως θα λάβουν επίδομα 2152,50 ευρώ.

Σύμφωνα όμως με την BILD, σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών ορίζει τώρα ότι το επιπλέον ποσό δικαιούνται ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι υπουργοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η κριτική έρχεται ήδη από την Ένωση Φορολογουμένων: «Δεν υπάρχει ακόμη ομοσπονδιακός προϋπολογισμός για το 2024, επειδή δεν μπορεί να γίνουν επαρκείς περικοπές και οι υπουργοί παίρνουν επίδομα για τον πληθωρισμό; Εντελώς λάθος μήνυμα! Ο καγκελάριος και οι υπουργοί θα έπρεπε να δώσουν το καλό παράδειγμα και να παραιτηθούν από ένα τέτοιο επίδομα», δηλώνει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Ένωσης Ράινερ Χολτσνάγκελ. Από το υπουργείο Εσωτερικών επισημάνθηκε ότι το σχέδιο νόμου βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδι9ο επεξεργασίας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ