Μεξικό: Συνελήφθησαν 16 στρατιωτικοί που κατηγορούνται ότι «εκτέλεσαν» 5 υπόπτους


Μεξικό: Στρατοδικείο εξέδωσε δεκαέξι εντάλματα σύλληψης την Πέμπτη σε βάρος των στρατιωτικών, προσάπτοντάς τους «εγκλήματα που παραβίασαν τη στρατιωτική πειθαρχία»

Το μεξικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι οι δεκαέξι στρατιωτικοί οι οποίοι κατηγορούνται για την «εκτέλεση» πέντε ανθρώπων τον περασμένο μήνα συνελήφθησαν, μετά την καταγραφή σε βίντεο επεισοδίου κατά το οποίο ξυλοκόπησαν προτού τουφεκίσουν τους υπόπτους.

Στρατοδικείο εξέδωσε δεκαέξι εντάλματα σύλληψης την Πέμπτη σε βάρος των στρατιωτικών, προσάπτοντάς τους «εγκλήματα που παραβίασαν τη στρατιωτική πειθαρχία», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Οι συλλήψεις ακολουθούν την αποκάλυψη από ξένα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη βίντεο από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης τη 18η Μαΐου στην πόλη Νουέβο Λαρέδο, στην πολιτεία Ταμαουλίπας (βορειοανατολικά), με την κατάληξη καταδίωξης.

Στο βίντεο εικονίζεται αρχικά μαύρο φορτηγάκι που πέφτει σε τοίχο, στον περίβολο σούπερ-μάρκετ. Κατόπιν στο πλάνο μπαίνει θωρακισμένο τζιπ του στρατού, που συγκρούεται με το φορτηγάκι εσκεμμένα, αποκλείοντας τις πόρτες στη δεξιά του πλευρά, προτού κατέβουν στρατιωτικοί, βγάλουν από αυτό πέντε επιβαίνοντες, εμφανώς ζαλισμένους, και μακρύ τουφέκι. Χτυπούν τους αιχμαλώτους, κλείνουν τα μάτια κάποιων, κατόπιν τους στήνουν στον τοίχο. Έπειτα, ανταποδίδουν πυρά που δέχονται από άλλους υπόπτους –δεν διακρίνονται στο πλάνο–, χωρίς να τραυματιστεί κανείς τους. Ταυτόχρονα, στρατιώτης που βρίσκεται κοντά στους αιχμαλώτους τούς πυροβολεί.

Ύστερα, στα πλάνα εικονίζονται στρατιώτες που τοποθετούν όπλα κοντά σε δύο από τα πτώματα και περνούν χειροπέδες σε άλλο φαινομενικά ήδη νεκρό αιχμάλωτο.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, μίλησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά, για «εκτέλεση» υπόπτων, κάτι «ανεπίτρεπτο», υπογραμμίζοντας πως «δεν θα υπάρξει συγκάλυψη» της υπόθεσης.

Δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από την υπεράσπιση των στρατιωτικών μέχρι τώρα.

Τον Φεβρουάριο στην ίδια πόλη, τη Νουέβο Λαρέδο, στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου με επτά νεαρούς που έφευγαν από γιορτή, σκοτώνοντας τους πέντε. Για την υπόθεση αυτή δικάζονται τέσσερις στρατιωτικοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ