22 Ιουνίου 2025

Ναυάγιο στην Πύλο: Εντοπίστηκαν έξι διακινητές ανάμεσα στους διασωθέντες – Μεταξύ αυτών και ο κυβερνήτης


Το μεγαλύτερο πολύνεκρο ναυάγιο που διαχειρίστηκε η Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου σημειώθηκε χθες στα διεθνή ύδατα κοντά στην Πύλο
Έξι διακινητές εντοπίστηκαν ανάμεσα στους διασωθέντες από το ναυάγιο στην Πύλο με τους δεκάδες νεκρούς και τους αγνοούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN ανάμεσα στους διακινητές θεωρείται ότι είναι και ο κυβερνήτης του πλοίου που μιλούσε άπταιστα αγγλικά.

Το μεγαλύτερο πολύνεκρο ναυάγιο που διαχειρίστηκε η Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου σημειώθηκε χθες στα διεθνή ύδατα κοντά στην Πύλο.

O αριθμός των σορών που ανέσυραν άνδρες του ελληνικού Λιμενικού Σώματος ήταν 79, αλλά όλοι φοβούνται ότι ο αριθμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τραγωδία που σημειώθηκε, ενώ είναι δύσκολο λόγω του μεγάλου βάθους του σημείου του ναυαγίου και του ανοικτού της θάλασσας (47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου) να γίνει γνωστός ο πραγματικός αριθμός των νεκρών. Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και πολλές φορές οι διακινητές-επιβαίνοντες στο σκάφος αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε δηλώνοντας ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ιταλία.

Στις πρώτες κουβέντες των διασωθέντων μεταναστών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη, κάποιοι αναφέρουν ότι στο αλιευτικό 30μετρο σκαρί επέβαιναν 400 άτομα και πολλοί ανεβάζουν τον αριθμό στους 700.

Το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μόλις εισήλθε σε διεθνή ύδατα, αλλά την ευθύνη της έρευνας και διάσωσης έχει η Ελλάδα. ΜΚΟ ενημέρωσε τις ιταλικές Αρχές για το σκάφος και ο ιταλικός Θάλαμος Επιχειρήσεων επικοινώνησε με τον ελληνικό Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού. Από την πρώτη στιγμή, με εντολή του Λιμενικού, επικοινώνησαν με το αλιευτικό δύο παραπλέοντα εμπορικά πλοία. Στις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου των πλοιάρχων με τους υπευθύνους του μοιραίου σκάφους, τους διακινητές, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες, και στην ερώτηση αν χρειάζονταν βοήθεια, η απάντηση που έδωσαν επανειλημμένως ήταν η εξής: «Δεν χρειαζόμαστε συνδρομή. Θέλουμε τρόφιμα, νερό και να πάμε στην Ιταλία. Τίποτε άλλο». Τα εμπορικά πλοία τους έδωσαν τρόφιμα και νερό, και στη συνέχεια έφυγαν.

Οι φωτογραφίες που έδωσε το Λιμενικό Σώμα στο φως της δημοσιότητας είναι γροθιά στο στομάχι. Εκατοντάδες άνδρες, χωρίς τετραγωνικό εκατοστό ελεύθερο, ο ένας πάνω στον άλλον, αποτυπώθηκαν στη φωτογραφία από το αεροσκάφος της FRONTEX λίγες ώρες πριν το σαπισμένο σκαρί του αλιευτικού αναποδογυρίσει και βυθιστεί.

Στη θαλάσσια περιοχή πλησίασε και 40μετρο πλωτό σκάφος του Λιμενικού, το οποίο έθεσε σε διακριτική παρακολούθηση το αλιευτικό, παρά τις σταθερές αρνήσεις των δουλεμπόρων για βοήθεια. Όπως ανέφεραν τα μέλη του πληρώματος του σκάφους του Λιμενικού, αργά το βράδυ, χωρίς να υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι μετανάστες μετακινήθηκαν απότομα και μέσα σε δευτερόλεπτα το σκάφος αναποδογύρισε και βούλιαξε. Υπάρχουν δύο κύρια σενάρια για την ξαφνική μετακίνηση του πλήθους. Το πρώτο σενάριο κάνει λόγω για νέα μηχανική βλάβη -είχαν σημειωθεί και άλλες νωρίτερα- που οδήγησε στο σβήσιμο της μηχανής και σε μεγάλη αναταραχή μέσα στη νύχτα των ανθρώπων που το αντιλήφθηκαν, ενώ κάποιες μαρτυρίες κάνουν λόγω για καβγά που ξέσπασε στο αμπάρι του πλοίου. Ωστόσο μικρή σημασία έχει το τι προκάλεσε την αναταραχή, καθώς όπως όλα δείχνουν, το χθεσινό ναυάγιο ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα από τη στιγμή που το σκάφος αναχώρησε από τις λιβυκές ακτές.

Τεράστια κινητοποίηση

Με απόφαση του γ.γ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου, ενεργοποιήθηκαν το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος. Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση και από όλες τις Αρχές στο λιμάνι της Καλαμάτας σε ένα περιστατικό που για πρώτη φορά κλήθηκε να διαχειριστεί η πόλη. Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ και Δήμος Καλαμάτας, εθελοντικές ομάδες και πολίτες έσπευσαν στο λιμάνι για να βοηθήσουν και να συντονίσουν τη φροντίδα των διασωθέντων και τη διαμονή τους. Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, όπου παρελήφθησαν από δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Οι σοροί θα μεταφερθούν στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της Αθήνας και του Πειραιά.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι σε πλήρη ετοιμότητα έτσι ώστε μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες να υποδεχθούν τους διασωθέντες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μαλακάσα, όπου και θα μεταφερθούν.

Ναυάγιο στην Πύλο: Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες

Στους 79 παραμένει επίσημα ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου ενώ συνεχίζονται οι έρευνες. Πρόκειται για 78 άνδρες και μία γυναίκα ενώ οι διασωθέντες είναι 104 ηλικίας 16-41 ετών, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμάτας. Το γεγονός ότι από χθες δεν έχει βρεθεί ίχνος ζωής από τους εκατοντάδες ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν στο αλιευτικό, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό με τις ελπίδες να εξανεμίζονται όσο περνούν οι ώρες.

Αν επιβεβαιωθούν οι χειρότεροι φόβοι μιλάμε για 500 νεκρούς ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Το γεγονός ότι ταυτοποιήθηκε η σορός μιας γυναίκας επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες ότι στο σκάφος επέβαιναν γυναικόπαιδα, ενώ σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι διασωθέντες με το πλοίο ταξίδευαν 100 παιδιά.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στο σκάφος δεν υπήρχαν σωσίβια και άλλα σωστικά μέσα, γεγονός που ενισχύει τα δυσοίωνα σενάρια.

Οι 104 επιζώντες παραμένουν στο λιμάνι της Καλαμάτας ενώ κάποιοι εξ αυτών νοσηλεύονται. Σύμφωνα με πληροφορίες όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή και η εξέτασή τους θα μεταφερθούν στη δομή της Μαλακάσας.

Πύλος: «Περιμένω την οικογένειά μου»

Οι περισσότεροι είναι σε σοκ μετά από αυτό που έζησαν ενώ κάποιοι αγωνιούν για τις οικογένειές τους που βρισκόταν στο μοιραίο πλοίο.

Μιλώντας στο MEGA ο Κώστας Κατσαρός, διευθυντής της 10ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, περιέγραψε τις πρώτες στιγμές που οι διασωθέντες έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας.

«Λάβαμε την πρώτη κλήση για να παραλάβουμε τέσσερις διασωθέντες που προσήλθαν με το Super Puma στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Κατόπιν, οι διασωθέντες που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας ήταν 100 άτομα, όλοι άνδρες».

«Οι άνθρωποι ήταν φοβισμένοι. Δεν μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα. Είχαμε μεταφραστή, γιατί πολλοί από αυτούς δεν γνώριζαν την αγγλική γλώσσα και η επικοινωνία μαζί τους ήταν δύσκολη για να μας περιγράψουν όσο μπορούσαν την κατάσταση για να τους βοηθήσουμε και να τους παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες», δήλωσε.

«Ένα άτομο μου έπιασε το χέρι και μου είπε «περιμένω την οικογένειά μου». Ήταν μέσα στο πλοίο. Ένα δεύτερο άτομο με ρώτησε για τη γυναίκα του, τίποτα άλλο», είπε ο Κώστας Κατσαρός.

Στέλνουν στους γιατρούς φωτογραφίες των συγγενών τους

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή.

«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους», επισήμανε ο κ. Μάκαρης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε συγκλονιστικά τα μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντες στο αλιευτικό. Κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και παραθέτουν στοιχεία ρωτώντας τον αν έχει δει τον συγγενή τους τον οποίο αναζητούν. Την ίδια ώρα δέχεται συνεχείς κλήσεις από άγνωστους αριθμούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακιστάν, από ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους. «Μου έχουν στείλει φωτογραφίες» ρωτώντας «αν τους έχουμε δει».

«Οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι, εμείς κοιτάζαμε το ιατρικό τους θέμα, προσπαθούσαμε μέσω εφαρμογής στο κινητό να επικοινωνήσουμε γιατί δεν μιλούσαν άλλη γλώσσα παρά μόνο αραβικά, οπότε ρωτούσαμε μέσω εφαρμογής να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αν πονάνε αν έχουν δύσπνοια, πώς νιώθουν, αν έχουν κρυάδες. Κάποιοι είχαν υποθερμία, αλλά γενικώς η κατάστασή τους είναι σταθερή και ελεγχόμενη», ανέφερε και προσέθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως να σταλούν διερμηνείς που γνωρίζουν αραβικά ώστε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.

Σοκαρισμένοι και σε σύγχυση

Από την πλευρά τους εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είπε ότι οι περισσότεροι από τους διασωθέντες είναι σοκαρισμένοι και σε σύγχυση.

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς είναι σε σύγχυση, είναι σοκαρισμένοι, έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, πέρασαν αρκετές μέρες στο νερό, παλεύοντας να ταξιδέψουν. Δεν θέλαμε σαν Ερυθρός Σταυρός να τους φορτίσουμε παραπάνω. Αυτό που θέλαμε είναι να τους φροντίσουμε σωματικά και ψυχικά έτσι ώστε να τους ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν γίνεται για να μπορέσουν κι αυτοί οι άνθρωποι να νιώσουν όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα μέσα στην οδύνη που ζουν», είπε.

«Το πλοίο είχε αρκετό κόσμο, οι πληροφορίες έχουν ήδη δοθεί στο Λιμενικό Σώμα και στην αστυνομία, δυστυχώς ήταν πολλοί άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι μέσα στο εσωτερικό του σκάφους υπήρχαν πολλά άτομα, γυναικόπαιδα κυρίως», σημείωσε ο Δημήτρης, εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ