Ασκήσεις με βάρη: Μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς;


Για πολλά χρόνια, όλοι οι ειδικοί συμφωνούσαν πως η αερόβια άσκηση είναι ό,τι πρέπει για την καλή λειτουργία της καρδιάς ενώ τα βάρη είναι η ιδανική άσκηση για την ενδυνάμωση των μυών και των οστών σας. Πρόσφατα ωστόσο, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Medicine & Science in Sports & Exercise» έδειξε πως το κάνεις βάρη μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό για τον πιο σημαντικό μυ του σώματος: την καρδιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η άσκηση με βάρη μας προστατεύσει από τα καρδιαγγειακά επεισόδια και ταυτόχρονα και είναι και πρόληψη για το εγκεφαλικό. Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους 12.591 αντρών και γυναικών με μέσο όρο ηλικίας 47 ετών. Όλοι οι άνθρωποι που μελετήθηκαν είχαν συμμετάσχει σε εκτεταμένες έρευνες για τον τρόπο ζωής τους και τις ασκήσεις που έκαναν ενώ είχαν κάνει τουλάχιστον δύο προληπτικές ιατρικές εξετάσεις ανάμεσα στο 1987 και το 2006.

Μετά την συγκέντρωση και τη μελέτη όλων των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και μια μικρή άσκηση ενδυνάμωσης των μυών βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Διαπίστωσαν επίσης ότι μόλις μία συνεδρία με βάρη την εβδομάδα μειώνει τους κινδύνους των καρδιακών παθήσεων των συμμετεχόντων κατά 40% μέχρι και 70%, ακόμη και αν δεν κάνεις αερόβιες ασκήσεις.

Επίσης, κάθε άσκηση που έχει να κάνει με κατάρτιση αντοχής και δύναμης, όπως οι ασκήσεις με βάρη, οδηγεί σε χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, κάτι που με τη σειρά του συνδέεται επίσης με την καλύτερη καρδιακή υγεία.

Φυσικά, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την περαιτέρω κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ασκήσεις με βάρη μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς. Αλλά είναι πιθανό ότι τα αποτελέσματα των ασκήσεων με βάρη σε επίπεδο πρόσληψης θερμίδων, στη φυσική κατάσταση αλλά και στη διάθεση – έχει αποδειχθεί ότι οι ασκήσει με βάρη μειώνουν το άγχος και την πιθανότητα κατάθλιψης- μειώνουν τις πιθανότητες καρδιακών κινδύνων.

Συμπερασματικά λοιπόν, ακόμα κι αν οι ειδικοί δεν είναι ακριβώς σίγουροι αναφορικά με το τι οδηγεί σε καρδιακά υγιή αποτελέσματα μέσω των ασκήσεων με βάρη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκλειστούν στην προσπάθεια για μια υγιή καρδιακή λειτουργία. Άλλωστε ασκήσεις που στοχεύουν στην κατάρτιση δύναμης και αντοχής είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ενδυνμώσετε τα οστά σας, να βελτιώσετε τη σύνθεση του σώματος, να διαχειριστείτε το σάκχαρο του αίματος και φυσικά, να αυξήσετε τη δύναμή σας και να την καταστήσετε πιο αποτελεσματική ώστε σε βάθος χρόνου να μπορείτε να γυμνάζεστε περισσότερο χωρίς να κουράζεστε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ