Βρογχοπνευμονία: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται σε παιδιά και ενήλικες


Με τον όρο πνευμονία περιγράφεται ένα σύνολο λοιμώξεων των πνευμόνων, οι οποίες προκαλούνται από ιούς, βακτήρια ή μύκητες που προκαλούν φλεγμονή στους μικρούς σάκους των πνευμόνων που ονομάζονται κυψελίδες.

Η βρογχοπνευμονία, γνωστή και ως λοβαία πνευμονία, είναι ένας τύπος πνευμονίας που προκαλεί επίσης φλεγμονή στους βρόγχους, δηλαδή στους αγωγούς που τροφοδοτούν με αέρα τους πνεύμονες.

Συμπτώματα βρογχοπνευμονίας
Τα συμπτώματα της βρογχοπνευμονίας είναι παρόμοια με αυτά άλλων τύπων πνευμονίας. Η βρογχοπνευμονία σε αρχικό στάδιο προκαλεί συμπτώματα που θυμίζουν τη γρίπη και σταδιακά επιδεινώνονται όσο περνούν οι μέρες.

Συμπτώματα βρογχοπνευμονίας στους ενήλικες

Τα κυριότερα συμπτώματα της βρογχοπνευμονίας στους ενήλικες είναι τα εξής:

Πυρετός
Βήχας με βλέννα
Δύσπνοια
Πόνος στο στήθος
Γρήγορη αναπνοή
Εφίδρωση
Ρίγη
Πονοκέφαλος
Μυϊκοί πόνοι
Πλευρίτιδα (πόνος στο στήθος λόγω φλεγμονής που προκλήθηκε από τον υπερβολικό βήχα)
Κόπωση
Πνευματική σύγχυση ή ντελίριο (κυρίως στους ηλικιωμένους)
Τα συμπτώματα της βρογχοπνευμονίας είναι συχνά πιο σοβαρά σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή χρόνιες παθήσεις.

Συμπτώματα βρογχοπνευμονίας στα παιδιά

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά μπορεί να εκδηλώσουν τη βρογχοπνευμονία διαφορετικά από τους ενήλικες. Αν και ο βήχας είναι το πιο κοινό σύμπτωμα στις μικρές ηλικίες, μπορεί επίσης να εκδηλώνουν:

Ταχυπαλμία
Χαμηλά επίπεδα οξυγόνου
Συστολή των μυών στο στήθος
Νευρικότητα
Μειωμένη όρεξη
Πυρετό
Ρινική συμφόρηση
Δυσκολίες στον ύπνο
Τα παραπάνω συμπτώματα επιβάλλουν την άμεση επίσκεψη στον γιατρό. Χωρίς αναλυτική εξέταση από τον γιατρό δεν είναι εύκολο να γίνει διάκριση ανάμεσα στους διάφορους τύπους πνευμονίας.

Πώς εξαπλώνεται η βρογχοπνευμονία
Σε πολλές περιπτώσεις η βρογχοπνευμονία είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από κάποιο βακτήριο. Τα βακτήρια αυτά μπορεί να μεταδοθούν από τον έναν άνθρωπο στον άλλο με το φτάρνισμα και τον βήχα.

Βακτήρια που προκαλούν συχνά τη βρογχοπνευμονία είναι τα εξής:

Χρυσίζων σταφυλόκοκκος
Αιμόφιλος της γρίπης
Εσερίχια κόλι
Κλεμπσιέλλα της πνευμονίας
Πρωτέας
Παράγοντες κινδύνου για βρογχοπνευμονία
Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για τη βρογχοπνευμονία είναι η ηλικία (άνω των 65 ετών ή 2 ετών και κάτω), η κακή διατροφή, η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης κ.ά.

Να σημειωθεί ότι η βρογχοπνευμονία είναι συχνή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, επομένως αυξημένος είναι ο κίνδυνος και για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, όσους τους επισκέπτονται στο νοσοκομείο ή όσους εργάζονται στα νοσοκομεία.

Ο γιατρός θα κάνει τη διάγνωση της βρογχοπνευμονίας έπειτα από έναν συνδυασμό κλινικής εξέτασης με καταγραφή συμπτωμάτων και εξετάσεων όπως η ακτινογραφία θώρακος, η εξέταση αίματος, η βρογχοσκόπηση ή η αξονική τομογραφία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ