Διατροφή: Αυτές είναι οι τροφές που αυξάνουν την πείνα


Η διατροφή είναι περίεργο πράγμα. Το ξέρατε για παράδειγμα πως υπάρχουν τροφές που μπορούν να σας κάνουν να πεινάτε ακόμα περισσότερο; Κι όμως!

Η εξήγηση κρύβεται στα φαγητά που διαλέγουμε. Υπάρχουν τροφές που μπορεί να μπλοκάρουν το αίσθημα του κορεσμού ή ακόμα και να σου αυξήσουν την πείνα;

Διατροφή που αυξάνει την πείνα

Την ώρα που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ένα γεύμα, οι οσμές, η όψη ακόμα και η σκέψη του φαγητού μάς αυξάνουν την όρεξη. Το ίδιο ακριβώς κάνει και η μικρή κατανάλωση τροφών όταν πεινάμε πολύ. Αλλά είναι και μερικές τροφές οι οποίες όταν τις καταναλώνουμε αντί να στείλουν στον εγκέφαλο μας το σήμα ότι το στομάχι μας είναι ικανοποιημένο, στέλνουν το μήνυμα «δώσε μου κι άλλο!».

Πατατάκια, κράκερς, λευκό ψωμί

Μπορείς να εντοπίσεις ένα κοινό των τριών αυτών; Είναι και τα τρία επεξεργασμένοι υδατάνθρακες. Τα τρόφιμα που ανήκουν στην κατηγορία αυτή, όταν τα καταναλώνεις, αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου. Τότε το σώμα σου, ως απάντηση, παράγει μια μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης ώστε να μπορέσει να τα εξισορροπήσει. Η ινσουλίνη καθοδηγεί το σάκχαρο στο αίμα, δηλαδή την ενέργεια που λαμβάνει το σώμα σου από την τροφή. Όταν η ενέργεια αυτή κλειδώνεται απ’έξω, τότε η πείνα σου επιστρέφει ακόμα πιο δυνατή.

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο που στα εστιατόρια και στις ταβέρνες μάς καλωσορίζουν με ένα καλαθάκι με ψωμί. Είναι ένας τρόπος να εκτινάξουν την όρεξη μας για φαγητό στα ύψη!

Τροφές που αυξάνουν την πείνα: Μπισκότα, κέικ, γλυκά

Με μια μόνο λέξη: ζάχαρη! Είτε οργανική, όπως το μέλι, είτε επεξεργασμένη όπως η λευκή ζάχαρη, ενεργοποιεί τις οδούς ανταμοιβής και όρεξης του εγκεφάλου μας. Για να το εξηγήσουμε καλύτερα πρέπει πρώτα να αναφέρουμε ότι ο εγκέφαλος έχει τον θάλαμο, τον υποθάλαμο και τη νησίδα. Είναι τα μέρη του εγκεφάλου που μας κάνουν να πεινάμε και αφότου φάμε χαλαρώνουν. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο όταν τρώμε κάτι γλυκό. Τότε οι περιοχές αυτές, αντί να χαλαρώσουν, συνεχίζουν και λειτουργούν και να λένε στο σώμα μας ότι θέλουμε να φάμε μέχρι να χορτάσουμε!

Στις τροφές που αυξάνουν την πείνα ανήκει και το σκέτο γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πολύ εύκολο στην κατάποση. Το μάσημα της τροφής παίζει μεγάλο ρόλο στο αν και πόσο γρήγορα θα χορτάσουμε. Όσο περισσότερο μασάμε την τροφή μας, μειώνεται στον οργανισμό μας η ορμόνη της πείνας, η γκρελίνη. Μπορείς να καταλάβεις λοιπόν ότι ένα γιαούρτι χωρίς να του προσθέσεις κάτι που απαιτεί μάσημα, όχι μόνο δε θα σε χορτάσει, αλλά θα σε πεινάσει κιόλας. Μια καλή ιδέα είναι να προσθέσεις δημητριακά ολικής άλεσης και κάποιο φρούτο! Έτσι και θα αναγκαστείς να μασήσεις το φαγητό σου, αλλά και οι φυτικές ίνες θα σε κρατήσουν χορτάτη για περισσότερες ώρες.

Ασπράδια αυγού

Ξέρω ότι είναι η ιδανική τροφή για όταν κάνεις διατροφή. Γεμάτα με πρωτεΐνη και με ελάχιστες θερμίδες. Ο κρόκος είναι όμως αυτός που έχει τα ευεργετικά λίπη τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Το κορεσμένο λίπος στους κρόκους των αυγών όχι μόνο προσθέτει κορεσμό, αλλά είναι απαραίτητο για την παραγωγή ορμονών και την απορρόφηση ορισμένων βιταμινών, όπως την Α και την Β, και μετάλλων από το σώμα.

Αναψυκτικά με μηδενικές θερμίδες

Μπορεί οι μηδενικές θερμίδες να σε ξεγελούν και το ανθρακικό που σε κάνει να φουσκώνεις να πιστεύεις ότι είναι ο τέλειος τρόπος να ξεγελάσεις το μυαλό και το στομάχι σου. Στην πραγματικότητα όμως όταν τα τεχνητά γλυκαντικά ακουμπούν τη γλώσσα σου, τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου σου «ανάβουν» και δίνουν σήμα στο έντερο σου να περιμένει σύντομα κάποια ενέργεια, δηλαδή θερμίδες.
Όταν εσύ δεν δίνεις στον εαυτό σου αυτές τις θερμίδες τότε ο εγκέφαλός σου προσπαθεί να διορθώσει αυτή την ανισορροπία. Έτσι σε πιέζει να καταναλώσεις περισσότερη τροφή για να γεμίσεις το κενό σου.

Τσίχλες

Πριν σκεφτείς ότι οι τσίχλες απαιτούν μάσημα, οπότε δεν βγάζει νόημα να προκαλούν πείνα, άσε με να σου εξηγήσω. Η δράση μάσησης στην πραγματικότητα κάνει το σώμα μας να νομίζει ότι θα του δώσουμε τροφή. Αυτό σημαίνει ότι οι γαστρικοί υγροί προετοιμάζονται στο στομάχι. Όταν εμείς τελικά δεν το τρέφουμε αυτό αρχίζει να αναδεύεται χωρίς τίποτα μέσα. Όχι μόνο θα κάνει την κοιλιά μας να πονάει και να φουσκώνει, αλλά και μας κάνει να συνειδητοποιούμε περισσότερο την ανάγκη μας να φάμε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ