Σωστό ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ: Αυτά είναι τα 9 φαγητά που δεν πρέπει ποτέ να ξεναζεστάνεις


Υπάρχουν κάποιοι επιλεκτικοί άνθρωποι που αρνούνται να αγγίξουν ένα πιάτο που περίσσεψε από την προηγούμενη ημέρα, αν και πολλοί από εμάς επικροτούμε την ιδιοφυΐα των μικροκυμάτων και το ζέσταμα στον φούρνο του φαγητού από το προηγούμενο βράδυ, ειδικά όταν είμαστε κουρασμένοι ή απλά δεν έχουμε όρεξη για μαγείρεμα

Ωστόσο, υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι μερικά ξαναζεσταμένα φαγητά μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σας,  ειδικά αν δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά.γράφει το Tilestwra. Δείτε μια λίστα με κοινά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταθούν και γιατί :

Σέλινο

Το σέλινο μπορεί να γίνει τοξικό αν το ξαναζεστάνετε, επειδή περιέχει νιτρικά άλατα που μετατρέπονται σε νιτρώδη αφού ξαναζεσταθεί. Αν έχετε κάνει σούπα με σέλινο, θα πρέπει είτε να φάτε όλη την σούπα ή να αφαιρέσετε το σέλινο πριν το ζέσταμα. Το ξαναζέσταμα του θα επιτρέψει να απελευθερωθούν καρκινογόνες ιδιότητες.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια πρέπει να καταναλωθούν την ίδια μέρα που τα μαγειρεύετε λόγω της πολύπλοκης περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες. Το ξαναζέσταμα μπορεί να αλλάξει την σύνθεση των πρωτεϊνών τους και να παρουσιαστεί υψηλός κίνδυνος για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καρδιά. Αν θέλετε να φάτε τα μανιτάρια που έμειναν από την προηγούμενη μέρα, φάτε τα κρύα!

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο, όπως τα μανιτάρια, περιέχει πρωτεΐνες που αντιδρούν αρνητικά όταν ξαναζεσταθούν. Όταν το κρύο κοτόπουλο θερμαίνεται για δεύτερη φορά, οι αλλαγές στη σύνθεση της πρωτεΐνης, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος.

Εάν πρέπει να ζεστάνετε το  κοτόπουλο σας, βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς μαγειρεμένοκαι το εσωτερικό του είναι καυτό. Για να χρησιμοποιήσετε τα απομεινάρια του κοτόπουλου χωρίς να χρειάζεται να το ζεστάνετε, βάλτε το σε κρύα σαλάτα ή σε ένα κρύο σάντουιτς.

Σπανάκι και μαρούλι

Αυτά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά δεν πρέπει ποτέ να ζεσταίνονται για δεύτερη φορά. Περιέχουν υψηλές ποσότητες νιτρικών τα οποία μπορούν να διασπαστούν σε νιτρώδη μορφή λόγω της παρουσίας οργανισμών. Τα νιτρώδη μπορεί να επηρεάσουν το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα, γίνονται τοξικά και μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση όταν ξαναζεσταθούν.

Αυγά

Τα αυγά δεν πρέπει να εκτίθενται επανειλημμένα σε θερμότητα. Το ξαναζέσταμα τους  σε υψηλές θερμοκρασίες αφού είναι ήδη βραστά ή τηγανητά μπορεί να τα κάνει τοξικά και να οδηγήσει σε προβλήματα το πεπτικό σας σύστημα. Ποτέ μην ζεσταίνετε ομελέτα ή βραστά αυγά – η πρωτεΐνη τους καταστρέφεται όταν κατ’ επανάληψη εκτίθενται σε θερμότητα.

Ρύζι

Το ξαναζεσταμένο ρύζι δεν είναι πραγματικά αυτό που μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε αλλά έχει να κάνει με την σωστή αποθήκευση. Αφήνοντας το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από μία ώρα, είτε περιμένετε να κρυώσει ή το έχετε πάνω στο τραπέζι για ώρα, μπορεί να κάνει το ρύζι να αναπτύξει επικίνδυνα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν εμετό και διάρροια.  Αποθηκεύστε το επιπλέον ρύζι σας σε ένα αεροστεγές δοχείο αμέσως μετά το μαγείρεμα και το ζέσταμα θα είναι ασφαλές.

Γογγύλια και τα τεύτλα

Τα γογγύλια και τα τεύτλα είναι συχνά συστατικά σε σούπες και μαγειρευτά. Εάν ξαναζεστάνετε την σούπα,βγάλτε τα  γογγύλια και τα τεύτλα πριν. Το υψηλό ποσοστό των  νιτρικών αλάτων μπορεί να τα κάνει τοξικά όταν υποβάλλονται σε ζέσταμα για δεύτερη φορά.

Έλαια

Το λάδι από σταφύλι, το λάδι καρύδας, το λάδι αβοκάντο και το λάδι φουντουκιού, όλα έχουν πολύ χαμηλό σημείο εξάτμισης( όταν καπνίζουν στο τηγάνι) που τα αναγκάζουν να ταγγίζουν όταν ξαναζεσταίνονται. Αποφύγετε τη χρήση αυτών των τύπων έλαια για μαγείρεμα, ψήσιμο ή τηγάνισμα. Το ξαναζέσταμα του λαδιού μπορεί να μετατραπεί σε επικίνδυνα τρανς λιπαρά αν υπερθερμανθεί.

Πατάτες

Αν αφήσετε τις πατάτες σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να χάσουν τη θρεπτική τους αξία και μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανάπτυξη της αλλαντίασης.  Αυτό είναι ένα άλλο θέμα αποθήκευσης. Μόλις τελειώσετε το μαγείρεμα με τις πατάτες σας, βάλτε τες στο ψυγείο αν δεν τις φάτε.

Αν κάνετε ένα πιάτο που έχει πατάτες, φτιάξτε την κατάλληλη δόση ώστε να φαγωθούν, αλλά εάν καταλήξετε με περίσσευμα χρησιμοποιήστε το την επόμενη ημέρα σε κάποιο κρύο πιάτο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ