Πώς εκδηλώνεται η λοιμώδης μονοπυρήνωση και πότε κινδυνεύεις να κολλήσεις;


Γνωστή ως και ως η «η νόσος του φιλιού» ή «νόσος των ερωτευμένων», η λοιμώδης μονοπυρήνωση συνδέεται με ένα από τα πιο κοινά συμπτώματά της: Την κόπωση.

Ενώ η λοιμώδης μονοπυρήνωση εκδηλώνεται με μια σημαντική αλλαγή της γενικής κατάστασης του οργανισμού, με πυρετό, μεγάλη κόπωση και πρησμένα γάγγλια, υπάρχουν και άλλα σημάδια που μπορούν να αποτελέσουν προειδοποιητικά σημάδια, ανάλογα με την ηλικία.

Πώς μεταδίδεται η λοιμώδης μονοπυρήνωση;
Ο ιός Epstein-Barr, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια, εξαπλώνεται μέσω της άμεσης επαφής και του σάλιου.

Η πρώτη επαφή μπορεί να λάβει χώρα από την παιδική ηλικία χωρίς να το παρατηρούν οι γονείς, τότε το παιδί αναπτύσσει αντισώματα που προστατεύουν από τον ιό.

Αλλά σε άλλες περιπτώσεις, εκδηλώνεται με πυρετό, πονόλαιμο και συμπτώματα που μπορεί να μοιάζουν με αυτά ενός κρυολογήματος ή γρίπης.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες ηλικίας 15 έως 24 ετών, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, τα πρώτα συμπτώματα είναι πιο «κλασικά».

Πυρετός, κόπωση, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, πονόλαιμο, κόκκινο λαιμό, πρησμένοι αδένες στο λαιμό και κάτω από τα χέρια (στις μασχάλες), η αύξηση του μεγέθους της σπλήνας, εξανθήματα κλπ.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και δύο εβδομάδες ακόμα. Η κόπωση, από την άλλη πλευρά, μπορεί να γίνει αισθητή ακόμα και για μήνες.

Οι ενήλικες άνω των 25 ετών εμφανίζουν μερικές φορές πολύ λίγα συμπτώματα της νόσου. Κάποια από αυτά, που θα πρέπει να σας θορυβήσουν, είναι ο κόκκινος λαιμός και οι πρησμένοι λεμφαδένες.

Από την άλλη πλευρά, οι ενήλικες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από φλεγμονή του ήπατος που συνοδεύεται από πυρετό, η θέση δείχνει, καθώς και μυϊκό πόνο.

Η γνώση του τρόπου αναγνώρισης των πρώτων σημαδιών βοηθάει στην αντιμετώπιση και περιορίζει τον κίνδυνο μετάδοσης.

Η φάση της ασθένειας που είναι η πιο επικίνδυνη για μετάδοση του ιού, είναι όταν εκδηλώνεται πυρετός.

Ο ιός στη συνέχεια παραμένει στο σάλιο, σε μικρές ποσότητες, για περίοδο έξι μηνών, οπότε θέλει προσοχή, διότι η μετάδοση είναι δυνατή σε όλη αυτή την περίοδο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ