Τα οφέλη του θηλασμού στην μεγαλύτερη σύγχρονη ασθένεια


Εδώ και χρόνια αναπτύσσονται όλο και περισσότερες και καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες για την ωφέλεια και την επίδραση του θηλασμού στην μεγαλύτερη σύγχρονη ασθένεια δηλαδή την παχυσαρκία.

Έτσι πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούν την επίδραση του θηλασμού στην παχυσαρκία του πρώτου έτους ζωής.

Να σημειώσουμε πως οι μελέτες συνεχίζονται και περιλαμβάνουν σιγά σιγά και την επιρροή του θηλασμού και σε μεγαλύτερες ηλικίες φτάνοντας έως την εφηβεία.

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της μελέτης με το όνομα CHILD δείχνουν εν συντομία τα παρακάτω.
Τα παιδιά που θηλάζονται αποκλειστικά, έχουν στο πρώτο έτος ζωής μικρότερο BMI δηλαδή μικρότερη μάζα σώματος και κερδίζουν λιγότερο βάρος.

Η ευεργετική αυτή επίδραση είναι μεγαλύτερη όταν το παιδί λαμβάνει το γάλα κατευθείαν από το στήθος της μητέρας και μειώνεται αν το μωρό λάβει μητρικό γάλα από το μπουκάλι. Ωστόσο υπάρχει ακόμα μια μικρή ωφέλεια αλλά σαφώς μειωμένη.

Τα πιο παχύσαρκα βρέφη στον 1ο χρόνο ζωής κατά μέσο όρο, είναι αυτά που τρέφονται αποκλειστικά με ξένο γάλα.
Τα ωφέλη του απευθείας θηλασμού μάλιστα φαίνεται πως είναι δοσοεξαρτώμενα, δηλαδή προστατεύεσαι από την παχυσαρκία στο πρώτο έτος ζωής όσο περισσότερο θηλάζεις και όσο λιγότερο λαμβάνεις συμπλήρωμα ξένου γάλακτος.

Μικρή αναπλήρωση του μητρικού γάλακτος λίγο μετά την γέννηση του μωρού ή η εισαγωγή στερεών τροφών παράλληλα με τον θηλασμό πριν τους 6 μήνες δεν άλλαξαν τα αποτελέσματα

Πιθανοί λόγοι για την μικρότερη επίπτωση της παχυσαρκίας στα παιδιά που θηλάζουν κατευθείαν από το στήθος είναι πρώτον πως το μωρό αυτορυθμίζεται καλύτερα και δεύτερον πως πιθανώς υπάρχουν προστατευτικοί παράγοντες στο μητρικό γάλα οι οποίοι απενεργοποιούνται κατά την φύλαξη του μητρικού γάλακτος.

Οι συγγραφείς ισχυρίζονται πως εάν η καλή επίδραση του αποκλειστικού θηλασμού επιβεβαιωθεί αλλά και επεκταθεί για την παχυσαρκία και σε μεγαλύτερες ηλικίες, θα πρέπει να δίνονται κίνητρα στις μητέρες για εκτενή άδεια και διευκολύνσεις για την επιτυχία του μητρικού θηλασμού.

Γράφει ο Αντώνιος Δαρζέντας, Παιδίατρος – Νεογνολόγος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ