Πολίτικο αυθεντικό κιουνεφέ με φυστίκι Αιγίνης


Το κιουνεφέ είναι από τα αγαπημένα μου Πολίτικα γλυκά.

Το βρίσκετε φυσικά σε όλη την Ανατολή με μικρές διαφορές στην ονομασία αλλά και στο είδος τυριού που χρησιμοποιούν σύμφωνα με την περιοχή.

Κανείς που το δοκίμασε μία φορά δεν μπορεί να αντισταθεί σε μία νέα δοκιμή.

Στην γειτονική μας Τουρκία, εκεί που έμαθα να το φτιάχνω στην κουζίνα του Pandeli Restaurant, από τον μεγάλο μάστορα μάγειρα Ismail, παρασκευάζεται από κανταΐφι και ένα μαστιχωτό αγελαδινό τυράκι που λέγεται dil peyniri.

Αυτό το τυρί είναι ελαφρά αλατισμένο και κόβεται με το χέρι εύκολα σε λωρίδες και είναι αυτό που δίνει την ιδιαίτερη μαστιχωτή όψη και γεύση στο κιουνεφέ.

Δοκιμάστε το με το Ποντιακό τυρί γαής, που μπορείτε να το βρείτε αρκετά εύκολα, και θα είσαστε αρκετά κοντά στην αυθεντική γεύση.

Αν δεν βρείτε το αυθεντικό Τούρκικο τυρί ή το Ποντιακό τυρί γαής μπορείτε να το φτιάξετε ακόμα και με μοτσαρέλα ή και με μοτσαρέλα μπαστούνι.

Μερικοί το φτιάχνουν και με ανθότυρο.

Τυρί αυθεντικό dil peyniri

Συστατικά:
400 γρ. φύλλο κανταΐφι
100 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
250 γρ. τυρί ποντιακό γαής
​100 γρ. τριμμένο φιστίκι Αίγινας πράσινο ανάλατο

Για το σιρόπι

2 φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
1 ξύλο κανέλα
φλούδα λεμονιού
χυμό από 1/2 λεμόνι

Οδηγίες:
Ανοίγουμε το κανταΐφι ελαφρά να μην το σπάσουμε και το αφρατεύουμε.

Βράζουμε τα τα υλικά για το σιρόπι για δέκα λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε δύο στρογγυλά τσέρκια διαμέτρου 15 – 20 εκατοστά απλώνουμε από μία στρώση αφρατεμένο κανταΐφι.

Στην Πόλη παρασκευάζονται, ψήνονται και σερβίρονται συνήθως στο ίδιο παραδοσιακό ειδικό σκεύος που μοιάζει με μικρό στρογγυλό ταψάκι και ψήνονται στα κάρβουνα αμέσως μετά η δίπλα στα κεμπάμπ χρησιμοποιώντας για στήριγμα τις βέργες ψησίματος των κεμπάμπ.

Αν δεν έχετε τσέρκια μπορείτε να φορμάρετε το κανταΐφι και σε ένα μικρό τηγάνι εκεί που θα ψηθεί μετά.
Κόβουμε το τυρί μας σε λωρίδες και το απλώνουμε επάνω στο κανταΐφι προσέχοντας να μην φτάσει έξω έξω και χύνεται μετά στο τηγάνισμα.
Καλύπτουμε με κανταΐφι και κλείνουμε καλά τις άκρες γύρω γύρω.

Ρίχνουμε από 3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο στο καθένα.
Σε ένα μικρό τηγάνι λίγο μεγαλύτερο από το κιουνεφέ ρίχνουμε 2-3 κουταλιές βούτυρο και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρισίσει το καταίφι.

Γυρνάμε και τηγανίζουμε και από την άλλη βάζοντας ακόμα λίγο βούτυρο αν το έχει πιει.
Όλη η διαδικασία ψησίματος δεν παίρνει πάνω από δεκα λεπτά ανάλογα με την φωτιά.

Μόλις το σερβίρουμε στο πιατάκι το οποίο πρέπει να είναι λίγο βαθύ και όχι πολύ μεγαλύτερο από το κιουνεφέ, το σιροπιάζουμε με 5-6 κουταλιές από το σιρόπι.

Ρίχνουμε από πάνω και το τριμμένο πράσινο ανάλατο φιστίκι και το σερβίρουμε ζεστό.

Στην Πόλη στα καλά μαγαζιά θα το δείτε σερβιρισμένο με βουβαλίσιο καϊμάκι.

Ο συνδυασμός του με παγωτό καϊμάκι το κάνει πολύ δροσιστικό και κόβει την υπερβολική του γλύκα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ