12 σοβαρά σημάδια ότι δεν πίνετε αρκετό νερό


Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από ένα παγωμένο ποτήρι νερό. Αυτό το μαγικό υγρό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη ζωή κάθε ανθρώπινου οργανισμού και του ίδιου του πλανήτη.

Παρόλα αυτά, αρκετοί άνθρωποι δεν πίνουν αρκετό νερό καθημερινά. Ως αποτέλεσμα, το σώμα αντιδρά στην έλλειψη αυτού του βασικού αγαθού. Αν αναγνωρίζετε κάποιο από τα σημάδια που θα μάθετε παρακάτω, καλύτερα να αυξήσετε την ποσότητα του νερού που καταναλώνετε.

#1 Ξηρό στόμα

Αυτό φαίνεται αρκετά προφανές. Φυσικά, κάθε φορά που αισθάνεστε μια άσχημη κολλώδης αίσθηση θα επιθυμείτε να καταναλώσετε κάποιο υγρό. Όμως τα ζαχαρούχα ποτά είναι μια προσωρινή λύση. Το νερό είναι απαραίτητο για τις μεμβράνες της βλεννογόνου στο στόμα και τον λαιμό, οι οποίες θα συνεχίσουν να το κρατούν υγρό με σάλιο, για αρκετή ώρα μετά την πρώτη γουλιά.

#2 Ξηρό δέρμα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, οπότε φυσικά πρέπει να παραμείνει ενυδατωμένο. Στην πραγματικότητα, το ξηρό δέρμα είναι ένα από τα πρώτα σημάδια πλήρους αφυδάτωσης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Η έλλειψη νερού σημαίνει έλλειψη ιδρώτα, η οποία οδηγεί στην ανικανότητα του οργανισμού να απομακρύνει την περίσσεια βρωμιά και τα ελαία που συσσωρεύονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν θέλετε να αποφύγετε την εξάντληση, θα πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό.

#3 Υπερβολική δίψα

Το ξηρό στόμα είναι μια ένδειξη δίψας και η γλώσσα μοιάζει με έρημο. Ίσως γνωρίζετε πως μετά από ένα μεθύσι, έχετε  τρομερή ανάγκη για νερό. Το αλκοόλ αφυδατώνει όλο το σώμα και το νερό στέλνει σήματα στον εγκέφαλο, ώσπου τα επίπεδα υγρών να επανέλθουν στην αρχική τους τιμή. Πρέπει να ακούτε και να αναγνωρίζετε τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας.

#4 Ξηρά μάτια

Είναι σαφές πως το νερό επηρεάζει τον οργανισμό μας. Η έλλειψη πρόσληψης νερού, οδηγεί σε ξηρά ερεθισμένα μάτια. Χωρίς νερό στο σώμα, οι δακρυγόνοι στεγνώνουν. Ίσως σκεφτείτε: «Και τι έγινε που δεν μπορώ να κλάψω;». Να θυμάστε πως αυτό μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στα μάτια, ειδικά αν φοράτε φακούς επαφής σε καθημερινή βάση.

#5 Πόνος στις αρθρώσεις

Οι χόνδροι και οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης, αποτελούνται από περίπου 80% νερό. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση η λειτουργία των οστών, ώστε να μην υπάρχουν πόνοι σε κάθε βήμα που κάνετε. Διατηρώντας το σώμα σας ενυδατωμένο, εξασφαλίζετε ότι οι αρθρώσεις σας μπορούν να απορροφήσουν το σοκ από τις ξαφνικές κινήσεις όπως το τρέξιμο, το άλμα ή μια αδέξια πτώση.

#6 Η μυϊκή μάζα μειώνεται

Οι μύες αποτελούνται κυρίως από νερό. Προφανώς, λιγότερο νερό στο σώμα σημαίνει λιγότερη μυϊκή μάζα. Η κατανάλωσή του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια προπόνηση, σας κρατά ενυδατωμένους. Επιπλέον, μεταφέρει το νερό στα σωστά σημεία του σώματος και μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης φλεγμονής και πόνου που σχετίζεται με την άσκηση και την άρση βαρών.

#7 Οι αρρώστιες διαρκούν περισσότερο

Το νερό επιτρέπει στο σώμα να αποβάλλει συνεχώς τις τοξίνες. Τα όργανα δουλεύουν για να φιλτράρουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, όπως μια μηχανή. Ωστόσο, αν δεν πίνετε αρκετό νερό, τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Αυτό που συμβαίνει σε ένα αφυδατωμένο σώμα είναι ότι τα όργανα αρχίζουν να τραβούν νερό από αποθηκευμένες περιοχές όπως το αίμα, πράγμα που οδηγεί σε μια εντελώς νέα σειρά προβλημάτων.

#8 Αίσθηση κούρασης και λήθαργου

Όταν ένα σώμα είναι αφυδατωμένο, παίρνει νερό από το αίμα. Η μη επαρκής ενυδάτωση αίματος, οδηγεί σε έλλειψη οξυγόνου που μεταφέρεται σε όλο το σώμα. Φυσικά, η έλλειψη αυτή οδηγεί σε υπνηλία και μεγάλη κόπωση. Ως αποτέλεσμα, θα αρχίσετε να νιώθετε κούραση και νύστα νωρίτερα μέσα στην ημέρα (ο καφές δεν θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα).

#9 Περισσότερη πείνα

Όταν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται ότι χρειάζεται φαγητό. Αυτό συμβαίνει καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας, με αποτέλεσμα να νιώθετε λαχτάρα για επιπλέον σνακ. Ωστόσο, η κατανάλωση φαγητού δημιουργεί περισσότερη δουλειά για το σώμα, ενώ το νερό καθαρίζει τα όργανα και τα προμηθεύει με όσα στοιχεία χρειάζονται για να γίνουν όλες οι διαδικασίες που απαιτεί ένας οργανισμός.

#10 Πεπτικά προβλήματα

Αναφέραμε προηγουμένως τη βλέννα στο στόμα και το λαιμό και πώς η διατήρηση της ενυδάτωσης επιτρέπει στη μεμβράνη να λειτουργεί σωστά. Αυτό ισχύει και για ολόκληρο το πεπτικό σύστημα. Χωρίς την κατάλληλη ενυδάτωση, η ποσότητα και η ισχύς της βλέννας μειώνεται, επιτρέποντας στο οξύ του στομάχου να δημιουργήσει μερικές σημαντικές εσωτερικές βλάβες. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας.

#11 Πρόωρη γήρανση

Η ποσότητα νερού που διατηρεί το σώμα, μειώνεται φυσιολογικά με την ηλικία. Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι καθώς μεγαλώνουμε θα πρέπει να αυξήσουμε συνειδητά την πρόσληψη νερού. Ενώ η πρόωρη γήρανση είναι πιο εμφανής εξωτερικά, η βλάβη που προκαλεί στα εσωτερικά όργανα θα γίνει αισθητή με την πάροδο του χρόνου. Για να μειώσετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε πρόωρη γήρανση, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να πίνετε νερό καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

#12 Αφού διαβάσατε ως εδώ, πήρατε αρκετές πληροφορίες

Είναι καλό να πίνετε νερό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Είναι ωφέλιμο να έχετε ένα μπουκάλι ή ποτήρι δίπλα σας ενώ εργάζεστε, διαβάζετε, γυμνάζεστε ή απλά ξεκουράζεστε. Αφού επιλέξατε να διαβάσετε το παρόν κείμενο, ίσως σκεφτήκατε πως μπορεί να μην πίνετε αρκετό νερό.

Η λύση είναι απλή και μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία και την κατάσταση του οργανισμού και του σώματός σας. Μην το παρακάνετε. Απλά ακούστε τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα καθημερινά.

Πηγή: tilestwra.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ