Είναι αυτός ο τρόπος για να μειώσετε τη χοληστερόλη;


Χοληστερόλη. Θεωρείται ένας από τους βασικούς παράγοντες για την πρόκληση καρδιακών νοσημάτων και τα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε συχνά για την εν λόγω ουσία.

Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού η αυξημένη χοληστερόλη φέρεται να συνδέεται άμεσα με τις καρδιακές παθήσεις, οι οποίες αποτελούν σήμερα την πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, λοιπόν, καθίσταται σαφές ότι αξίζει να μάθουμε περισσότερα για την χοληστερόλη και φυσικά, να εστιάσουμε στο πώς και το γιατί μπορεί να μας επηρεάσει, προκειμένου να καταφέρουμε να την ελέγξουμε. Ο περιορισμός της είναι σίγουρα σημαντικός για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και της συνολικής μας υγείας.

Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μπορεί να μας βλάψει
Η χοληστερόλη -η οποία είναι γνωστή και ως χοληστερίνη- είναι μια στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος και σε μικρές ποσότητες, είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας. Ωστόσο, όταν τα επίπεδά της αυξάνονται, μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία μας. Με ποιον τρόπο μπορεί να μας βλάψει; Κολλώντας στα τοιχώματα των αγγείων μας και προκαλώντας αθηροσκλήρωση -δηλαδή τη σκλήρυνση των αρτηριών- μια πάθηση που σχετίζεται με τη σταδιακή εναπόθεση λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών.

Η αθηροσκλήρωση οφείλεται συχνά σε κληρονομικούς παράγοντες. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις ο σύγχρονος τρόπος ζωής και κυρίως, οι διατροφικές μας συνήθειες σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την εμφάνιση της εν λόγω πάθησης. Έτσι, λοιπόν, όταν στον οργανισμό μας υπάρχει περισσότερη χοληστερίνη από εκείνη που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, τότε η ουσία αυτή «κάθεται» στα τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας τη σκλήρυνσή τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να μειώσουμε τη χοληστερόλη και την ίδια ώρα να προστατέψουμε την καρδιά μας;

Εν έτει 2018, έχουμε -ευτυχώς- στη διάθεσή μας αρκετές πληροφορίες, προκειμένου να πράξουμε το σωστό για την υγεία μας. Χρειάζεται απλώς να εστιάσουμε στις κατάλληλες τροφές και προϊόντα καθώς και να αλλάξουμε κάποιες από τις καθημερινές μας συνήθειες.

Η σωστή διατροφή: Προκειμένου να περιορίσουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό μας, καλό είναι να κάνουμε ορισμένες αλλαγές στη διατροφή μας. Μια διατροφή που είναι «πλούσια» σε φυτικές ίνες και φυτικές στερόλες και δεν περιέχει πολλά ζωικά λίπη ή γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να μας βοηθήσει.

Προσοχή, όμως! Δεν πρέπει να αποφεύγουμε την πρόσληψη υγιεινών λιπαρών. Τα υδρογονωμένα λίπη (trans λιπαρά οξέα) είναι εκείνα που μας βλάπτουν και η LDL, δηλαδή η «κακή» χοληστερίνη είναι εκείνη που αποτελεί την κύρια πηγή στένωσης των αρτηριών.

Για παράδειγμα, τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και μπορούμε να τα βρούμε, μεταξύ άλλων, στα λιπαρά ψάρια, σε αρκετούς ξηρούς καρπούς και τα αβοκάντο. Φυσικά, προκειμένου να λαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα, αξίζει να στραφούμε σε ένα κλινικά μελετημένο συμπλήρωμα διατροφής.

Τα απαραίτητα συστατικά που δεν γνωρίζουμε: Εκτός από τα Ω-3 λιπαρά οξέα, ωστόσο, υπάρχουν και μερικά ακόμη συστατικά τα οποία αξίζει να αναζητήσουμε προκειμένου να προστατέψουμε την καρδιά μας και να περιορίσουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης και των λιπιδίων στο αίμα.

Ένα από αυτά τα συστατικά είναι η Μονακολίνη Κ. Πρόκειται για μία ουσία που παράγεται από τη ζύμωση του κόκκινου ρυζιού και σύμφωνα με τους ειδικούς, αναστέλλει τη λειτουργία του ενζύμου που συνθέτει τη χοληστερίνη και την κρατάει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μη αναφερθούμε στη Βιταμίνη B12 η οποία συμβάλλει στην προστασία του καρδιαγγειακού μας συστήματος -«προστατεύοντας» τόσο την καρδιά όσο και τα αγγεία- καθώς και στο φυλλικό οξύ. Πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό που ο οργανισμός δεν συνθέτει και το οποίο μπορούμε να λάβουμε μέσα από συγκεκριμένες τροφές ή ειδικά συμπληρώματα διατροφής .

Η φυσική δραστηριότητα: Προκειμένου να μειώσει κάποιος τα επίπεδα της χοληστερόλης, βέβαια, δεν χρειάζεται να σταθεί μόνο στο κομμάτι της διατροφής. Είναι απαραίτητο να υπάρξει αύξηση της φυσικής δραστηριότητας καθώς με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη και να αυξήσει την «καλή».

Το «κάψιμο» του καπνίσματος: Από την άσκηση, περνάμε στο κάπνισμα το οποίο πρέπει να «κόψετε» ή να περιορίσετε σημαντικά. Γιατί; Διότι, όπως έχει αποδειχθεί, το κάπνισμα μειώνει την καλή χοληστερόλη και επιδεινώνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι αλλαγές στον ύπνο: Τέλος, σίγουρα αξίζει να δώσετε βάση και στο θέμα του ύπνου σας. Και αυτό διότι σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας, ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και συγκεκριμένα, να τα αυξήσει. Αντιμέτωποι με το εν λόγω πρόβλημα είναι εκείνοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου και κυρίως, τα άτομα που κοιμούνται περισσότερες από οκτώ ώρες σε καθημερινό επίπεδο.

Ο συνδυασμός των παραπάνω μέτρων μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει να πετύχετε τον στόχο μας και να στηρίξετε ουσιαστικά την καρδιά σας, περιορίζοντας τη χοληστερόλη και τα λιπίδια που την «απειλούν». Ο σύγχρονος τρόπος ζωής φαίνεται να λειτουργεί συχνά εις βάρος σας, ωστόσο, η κατάλληλη ενημέρωση μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο και ένα απαραίτητο στήριγμα για εσάς!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ