Φωτιές: Μάχη για τις πυρκαγιές σε Ρόδο, αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα – Μαίνονται τα μέτωπα σε Κάρυστο, Δερβενάκια


Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της φωτιάς που συνεχίζουν να καίνε στη χώρα, στη σκιά του θανάτου των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς στην Κάρυστο Ευβοίας την Τρίτη (25/7), όταν έπεσε το Canadair στο οποίο επέβαιναν.

Τα μεγαλύτερα μέτωπα της φωτιάς εντοπίζονται σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο και Δερβενάκια Αχαΐας. Πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές έδωσαν άλλη μια σκληρή μάχη με τις φλόγες κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Ρόδο κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Χωριά κινδύνευσαν, σπίτια κάηκαν, ενώ από νωρίς την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις οικισμών. Στο επίκεντρο της φωτιάς βρέθηκαν η περιοχή της Μαλώνας, του Βατίου και του Γενναδίου όπου οι φλόγες κύκλωσαν τα χωριά και όλη τη νύχτα δόθηκε μάχη για να σωθούν.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Τα μέτωπα εστιάζονται στις περιοχές της Μαλώνας, του Βατίου και του Γενναδίου, ενώ σε άλλες περιοχές σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Στην Κέρκυρα ολονύχτια ήταν η μάχη με τις αναζωπυρώσεις με το μέτωπο να κινείται προς το βόρειο κομμάτι του νησιού. Εντολή για εκκένωση δόθηκε και εκεί σε χωριά με τις φλόγες να απειλούν τις περιοχές Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι, Απράος και Καλαμάκι, όπου δόθηκε εντολή για εκκένωση.

Μια μικρής έντασης βροχή κατά τη διάρκεια της νύχτας βοήθησε στο να μην ξεφύγει η πυρκαγιά, ωστόσο η σημερινή ημέρα εκτιμάται ότι θα είναι κρίσιμη. Νέα εστία φωτιάς ξεπήδησε το πρωί της Τετάρτης στις Λούτσες, όπου σπίτια υπέστησαν ζημιές κατά τη χθεσινή ημέρα.

Ο αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Νίκος Μουζακίτης, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ κατήγγειλε ότι ξαφνικά ξεπήδησε μια φλόγα από το πουθενά σε ένα δέντρο και αμέσως ένα αυτοκίνητο έφυγε από το σημείο, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για εμπρησμό.

“Είμαστε τρεις τέσσερις ημέρες ξάγρυπνοι, για να παρακολουθούμε τέτοια φαινόμενα” είπε στη συνέχεια, γεγονός που όπως τόνισε εξηγεί την εμφάνιση τόσων πύρινων μετώπων στο νησί. Μιλώντας για τις καταστροφές στο χωριό Λούτσες τόνισε ότι οι ζημιές είναι στις αυλές των σπιτιών και σε ένα ξυλουργείο που έχει καταστραφεί.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά της Καρύστου, όπου χθες έγινε γνωστή η τραγική είδηση του εντοπισμού του κτηνοτρόφου που αγνοούνταν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα σε καλύβα. ωστόσο δεν υπάρχει εφησυχασμός, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος για αναζωπυρώσεις. Καλύτερη η εικόνα και στο μέτωπο στο Δερβενάκι Αχαΐας.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Τετάρτη (26/7)

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο για έξι περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, ‘Αγιον Όρος)

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στο σύνδεσμο: bit.ly/3K8kV0U

Επίσης, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), για αύριο Τετάρτη 26 Ιουλίου αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, όμως μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Ελλάδα η αποδρομή του καύσωνα κυρίως με πολύ ισχυρούς βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στο σύνδεσμο: https://bit.ly/3YaFy2i

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», υπογραμμίζει η Πυροσβεστική σε ανακοίνωσή της.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ