Τα 6 στάδια της συγχώρεσης


Η λέξη “Συγχωρώ” είναι σύνθετη λέξη και αποτελείται από τις λέξεις Συν + Χωρώ, με άλλα λόγια “χωράμε και οι δυο μαζί” ή “βρίσκεις χώρο μέσα μου”. Είναι η συνειδητή αυτή στάση να αφήσουμε κάποιον να “χωρέσει στην καρδιά μας”. Όταν αρνούμαστε να συγχωρήσουμε τον διπλανό μας θωρακίζουμε την ψυχή μας κατά τέτοιο τρόπο ώστε δε βρίσκει χώρο μέσα μας.

Η ζωή είναι μικρή. Να φιλάς αργά, να γελάς τρελά, να αγαπάς αληθινά και να συγχωρείς γρήγορα.

Πάουλο Κοέλο, 1947-, Βραζιλιάνος συγγραφέας

Όταν ένας άνθρωπος σας φέρεται με τέτοιο τρόπο που καταλήγει σε πόνο ή στεναχώρια, αισθάνεστε ότι στην καρδιά σας υπάρχει μόνο θυμός και απογοήτευση. Είστε θυμωμένοι τόσο με τον εαυτό σας, όσο και με εκείνους που σας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση και δεν μπορέσατε να προβλέψετε εξ’ αρχής τι θα συμβεί.

Προσπαθείτε να καταλάβετε τους λόγους που συνέβη κάτι τέτοιο. Λένε ότι οι άνθρωποι που σας γνωρίζουν καλύτερα θα σας πονέσουν περισσότερο και είναι αλήθεια. Η καρδιά σας πονάει και η εμπιστοσύνη σιγά σιγά χάνεται. Αρχίζετε να αμφισβητείτε όλους γύρω σας. Έπειτα, καταλήγετε σε μια ριζοσπαστική λύση: να απομονωθείτε και κάπως έτσι θα καταλήξετε να πνιγείτε στις σκοτεινότερες σκέψεις σας.

Πάρτε το χρόνο που χρειάζεστε για να επεξεργαστείτε ό,τι συνέβη και στη συνέχεια συγχωρήστε τους. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό. Όλα είναι δυνατά εάν το βάλετε στο μυαλό σας. Απλά πρέπει να αφήσετε τον εαυτό σας να περάσει από μία διαδικασία 6 σταδίων.

1. Νιώθεις θυμωμένος και θέλεις να μείνεις μόνος σου

Διαγράφετε το συγκεκριμένο άτομο από το τηλέφωνό σας, από τις επαφές σας και από όλα τα κοινωνικά μέσα. Δεν θέλετε να ξαναμιλήσετε ποτέ μαζί του και με μία πρώτη ματιά έχετε δίκιο.

2. Μετά από πολύ σκέψη καταλάβατε γιατί συνέβησαν όλα

Αφού καταλάβατε τι φταίει για όλα αυτά, γράψτε ένα μήνυμα για το άτομο αυτό και ας μην είστε σίγουροι ότι θα στείλετε αυτό το μήνυμα. Απλά κάντε το, θα σας απελευθερώσει.

3. Αρχίζετε να αισθάνεστε πιο ήρεμοι

Έχετε αρχίσει να ηρεμείτε και όλα αυτά οφείλονται στο 2ο στάδιο.

4. Επικεντρώνεστε ξανά στον εαυτό σας

Κυριολεκτικά όλοι οι άλλοι δεν είναι σημαντικοί. Σκέφτεστε μόνο για εσάς, την ευημερία σας και την ψυχική σας κατάσταση. Δεν μπορείτε πια να επηρεάζεστε από οτιδήποτε αρνητικό!

5. Συνειδητοποιείτε ότι αυτό που συνέβη δεν είχε καμία σχέση με σας

Δεν φταίγατε ή το μερίδιο ευθύνης για ότι συνέβη ήταν μοιρασμένο, έτσι ούτως ώστε να νιώθετε εντάξει με τον εαυτό σας. Έτσι, υπόσχεστε στον εαυτό σας ότι δεν θα επιτρέψετε σε κανέναν να σας φέρει σε αυτή την κατάσταση ξανά.

6. Αποφασίζετε να τον συγχωρήσετε και να προχωρήσετε αργά.

Συγχωρείτε το άτομο που σας έφερε σε αυτή την κατάσταση και προχωράτε με αργά βήματα επιλέγοντας πως οι ίδιοι θέλετε να κινηθείτε από δω και πέρα.

Είστε αποφασισμένοι να κάνετε μία νέα αρχή με τον άνθρωπο αυτό; Ή προτιμάτε να κρατήσετε μία αρνητική στάση απέναντί του;

Συγχωρώ δε σημαίνει ξεχνώ. Αν ξεχάσουμε τι συνέβη, τότε παραβλέπουμε ένα πολύ σημαντικό μάθημα που μας δίνει η ζωή. Αν επιτρέψουμε σε κάποιον να μπει στο σπίτι μας και αυτός μας ληστέψει, θα τον συγχωρέσουμε αλλά δεν θα ξεχάσουμε. Αν ξεχάσουμε, τότε πιθανώς να μας ξαναληστέψει!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ