Εργαστήρι Παγωτού – Δάφνη: Το τελευταίο αυθεντικό παγωτατζίδικο στην Ελλάδα


Εργαστήρι Παγωτού – Δάφνη: Θα σου θυμίσει κάτι απ’ όταν ήσουν παιδί και σε έπιανε ο παππούς σου από το χεράκι για να σε πάει για παγωτό

Κρέμα, σοκολάτα, φράουλα, φιστίκι από τις κλασικές γεύσεις. Παρφέ σοκολάτα και κρέμα από τις “βαριές” και καϊμάκι για μερακλήδες.

Μπορεί να μην το “πιάνει” το μάτι σου, αλλά αυτό το μαγαζί πουλάει τόνους χειροποίητου παγωτού κάθε χρόνο. Βρίσκεται σε ένα δρόμο της Δάφνης (Μπουμπουλίνας 4), στο ίδιο σημείο, από το 1967. Τότε, που ο αείμνηστος κυρ Βασίλης ξεκίνησε το γευστικό παραδοσιακό ταξίδι γεύσης στο παγωτό.

Αγέραστος και χαμογελαστός, πριν έξι χρόνια, με πατημένα τα 85 του τότε, τον είδα να βοηθάει την κόρη του Σταυρούλα με πλήρη διαύγεια. “Αυτό που κάνω μου δίνει χρόνια ζωής” έλεγε χαρακτηριστικά και συνεχίζε να εξυπηρετεί τους εκατοντάδες πιστούς πελάτες του, που καθημερινά πηγαίνουν εκεί για να πάρουν το αγαπημένο τους παραδοσιακό παγωτό μέσα από το ψυγείο “Χειμών” που έχει γράψει 50+ χρόνια λειτουργίας και έχει φιλοξενήσει μέσα του δεκάδες τόνους παγωτού.

Ο κυρ Βασίλης έφυγε πριν έναν χρόνο, αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη στην κόρη του Σταυρούλα που γεννήθηκε εκεί μέσα και ξέρει κάθε λεπτομέρεια της παραγωγής παγωτού.

Άλλωστε, η Σταυρούλα το φτιάχνει, η Σταυρούλα το τυλίγει και το πουλάει.

Εργαστήρι Παγωτού – Δάφνη: Το τελευταίο αυθεντικό παγωτατζίδικο στην Ελλάδα

Το παγωτό “θρύλος” στη Δάφνη που μεγάλωσε γενιές και γενιές

Χωρίς φωτεινές επιγραφές, µε την παλιά ζυγαριά και το αθάνατο ψυγείο που φέρει την επιγραφή «Ο Χειµών» η Σταυρούλα ανοίγει τις κουρτίνες από το “Εργαστήρι παγωτού” της στη 1 κάθε μεσημέρι, αφού κάνει την κατάλληλη προετοιμασία από νωρίς το πρωί, φτιάχνοντας το παγωτό της ημέρας.

Χωρίς χημικά, χωρίς πρόσθετα, χωρίς διογκωτικά, στο Εργαστήρι της Σταυρούλας και του αείμνηστου κυρ Βασίλη, οι πελάτες βρίσκουν παγωτό κρέμα, παγωτό σοκολάτα, παγωτό φράουλα, παγωτό φυστίκι, παρφέ κρέμα και σοκολάτα και το ανατριχιαστικό καϊμάκι που πρέπει να πας από νωρίς για να το βρεις. Λίγο μετά τις 10 κάθε βράδυ, οι κουρτίνες κλείνουν και τα φώτα σβήνουν για να ξανανοίξουν την άλλη μέρα το μεσημέρι.

Ίσως το μοναδικό μαγαζί στην Ελλάδα που δεν θυμίζει… μαγαζί!

Ο κυρ Βασίλης ήταν αυστηρός και κοφτός στην κουβέντα που είχαμε κάνει το καλοκαίρι του 2018: “Αν κάνεις καλό προϊόν, ακόμα και στην άκρη του κόσμου να βρίσκεται, θα σε βρουν.”
Ο κυρ Βασίλης δεν διαφήμισε ποτέ το μαγαζί – εργαστήρι, δεν έβαλε ποτέ ταμπέλες, δεν έβγαλε καν κάρτες. “Η καλύτερη διαφήμιση είναι το ίδιο το προϊόν. Αν το κάνεις με τον σωστό τρόπο, αργά ή γρήγορα θα μαθευτεί. Η φήμη του μαγαζιού εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα από τις αρχές του 1970 και περνάει από γενιά σε γενιά” συνεχίζει η Σταυρούλα, κόρη του κυρ Βασίλη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στα… παγωτά του μπαμπά της.
«Πρώτα έδωσα στην κόρη µου παγωτό και ύστερα βρεφική κρέµα»
Η Σταυρούλα Παρίση, ξετυλίγει τα “μυστικά” του εργαστηρίου: «Στο εργαστήριό µας δεν θα συναντήσει κανείς πολύπλοκες γεύσεις. Επιμένουμε κλασικά: στην κρέμα, στο κακάο, στη φράουλα, στο φιστίκι, στο καϊμάκι και στο παρφέ. Είναι παραδοσιακές γεύσεις που φτιάχνουμε µε αγνά συστατικά, χωρίς προσθήκη χημικών ουσιών. Έτσι, τα υλικά µου είναι απλά: γάλα, ζάχαρη, αβγά, βανίλια, κακάο, σοκολάτα, φράουλες και φιστίκι». Και συνεχίζει: «Πρώτα έδωσα στην κόρη µου παγωτό και ύστερα βρεφική κρέμα».
Και φτάνουμε στο σήμερα που γίνεται το… θαύμα!
Μισό αιώνα μετά, το μαγαζί – εργαστήρι, χωρίς φωτεινές επιγραφές, χωρίς διαφημίσεις, με τα κλασικά παλιά βαριά ρολά ασφαλείας και τις σιδερένιες τζαμαρίες, το “Εργαστήρι παγωτού” βραβεύεται ως ένα από τα κορυφαία παγωτατζίδικα της Ελλάδας για 6 συνεχομενα χρόνια από τα Best Greek Food Awards, αλλάζοντας έστω και λίγο την όψη του μαγαζιού της οδού Μπουμπουλίνας, αφού αυτοκόλλητο στα τζάμια του μπήκε για πρώτη φορά το 2018 στα τόσα χρόνια λειτουργίας του.
Μια βράβευση “επιβράβευση” στα τόσα χρόνια αναλλοίωτης λειτουργίας του εργαστηρίου, που κράτησε για μισό αιώνα την αυθεντική συνταγή παγωτού που της δίδαξαν οι γονείς της, οι οποίοι και άνοιξαν το εργαστήριο το 1967.
Στην οδό Μπουμπουλίνας στη Δάφνη, το “Εργαστήρι παγωτού” σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο
Τα πάντα έχουν μείνει κολλημένα στις δεκαετίες του 70′ – 80′. Μωσαϊκό στο πάτωμα, το αγέραστο ψυγείο “Ο Χειμών”, η κλασική ζυγαριά, το χαρτί περιτυλίγματος των πλαστικών λευκών συσκευασιών και η πάντα έτοιμη Σταυρούλα που θα σας υποδεχτεί με χαμόγελο στον δικό της γευστικό παράδεισο, νιώθοντας περηφάνια που συνέχισε το σπουδαίο γευστικό έργο των γονιών της!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ