Πόσο κενό πρέπει να αφήνουμε ανάμεσα στο φαγητό και το τρέξιμο;


Μια από τις πιο συχνές συμβουλές που ακούνε οι δρομείς είναι πως πριν από μια προπόνηση πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε μια μεγάλη μερίδα φαγητού.

Πράγματι, καλό είναι να μην έχουμε καταναλώσει πάνω από 300 θερμίδες πριν ξεκινήσουμε το τρέξιμο. Όμως πόση ώρα πρέπει να περιμένουμε αφού φάμε για να ξεκινήσουμε να τρέχουμε;

Κατ ‘αρχάς, σαν «μεγάλο γεύμα» μπορεί να οριστεί εκείνο που περιέχει περισσότερες από 600 θερμίδες με πολλούς υδατάνθρακες και λίπος – ένα τυπικό μεσημεριανό με άλλα λόγια ή ένα μεγάλο πρωινό.

Εάν έχετε ένα καταναλώσει γεύμα σαν αυτό, θα πρέπει να περιμένετε τρεις με τέσσερις ώρες πριν τρέξετε, ώστε το σώμα σας να μπορεί να αφομοιώσει απόλυτα την τροφή

Για να ολοκληρωθεί η πέψη απαιτείται μια αρκετά μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Για να διευκολυνθεί η διαδικασία πέψης, το σώμα κατευθύνει περισσότερη ροή αίματος προς το στομάχι και άλλα εσωτερικά όργανα, κάτι που είναι ο λόγος που αισθανόμαστε συχνά υπνηλία μετά από ένα μεγάλο γεύμα.

Η ροή του αίματος
Η αυξημένη ροή αίματος στα εσωτερικά όργανα σημαίνει ότι η ροή του αίματος είναι μικρότερη στα μεγάλα μυϊκά σημεία μας, όπως τα πόδια και τα χέρια μας. Όταν ασκούμαστε, συμβαίνει το αντίθετο: η ροή του αίματος ανακατευθύνεται από τα εσωτερικά όργανα στους μεγάλους μυς μας προκειμένου να μας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια.

Όταν έχουμε μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι μας, το τρέξιμο είναι δύσκολο, επειδή το σώμα μας δεν είναι σχεδιασμένο για να κάνει τόσο την πέψη όσο και την άσκηση ταυτόχρονα. Οι κράμπες στο στομάχι, ο πόνος στο στομάχι και η γαστρεντερική δυσφορία είναι τρία τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα όταν προσπαθείτε να τρέξετε με γεμάτο στομάχι.

Όταν πρόκειται για μικρότερα γεύματα (δηλαδή μέχρι 300 θερμίδες), πρέπει να περάσει μόνο μία ή δύο ώρες πριν το σώμα σας είναι σε θέση να αφομοιώσει εντελώς την τροφή. Αν αυτό που έχετε φάει αποτελείται από απλούς υδατάνθρακες και λίγο ή καθόλου λίπος και πρωτεΐνες όπως μπανάνα και αγγούρι, θα σας πάρει περίπου μία ώρα καθώς αυτοί οι υδατάνθρακες είναι πιο εύπεπτοι.

Αν πάλι στην τροφή σας εμπεριέχεται περισσότερο λίπος και πρωτεΐνη όπως ένα φλιτζάνι γιαούρτι και μια φέτα τοστ, καλύτερα να περιμένετε λίγο περισσότερο.

Κατά τα άλλα, για ορισμένες διαδρομές (αυτές που διαρκούν κάτω από 60 λεπτά σε μέτρια ένταση) το φαγηγτό δεν παίζει κανένα ρόλο και μάλιστα, πολλοί αθλητές αντοχής τις χρησιμοποιούν για να εκπαιδεύονται αναφορικά με το πως μπορούν να τρώνε κατά το τρέξιμο.

Άλλωστε, σε μια απόσταση μαραθωνίου, οι δρομείς πρέπει να ακολουθούν κάποια διατροφή κατά τη διάρκεια του αγώνα (όχι φυσικά ένα μεγάλο γεύμα) και ο πειραματισμός πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα θα σας οδηγήσει στο να καταλάβετε πόσο μπορείτε να τρώτε (ή να μην τρώτε) πριν από ένα τρέξιμο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ