«Αυτόν το χειμώνα, δεν θα κρυώσω!»


Όσο η θερμοκρασία πέφτει, τόσο πιο εύκολο είναι να κρυολογήσουμε. Οι εποχιακές ασθένειες μας κάνουν να νιώθουμε αδύναμες, μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας και μας καθηλώνουν στο κρεβάτι λίγες ή περισσότερες ημέρες. Πώς θα αντισταθούμε; Οι 13 προτάσεις που ακολουθούν μας δείχνουν τον τρόπο…

1. Ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού. Πλούσια σε βιταμίνη C τα πορτοκάλια, δημιουργούν ασπίδα προστασίας ενάντια στις ιώσεις και στα κρυολογήματα.

2. Η καθαριότητα βοηθάει στην πρόληψη των απανταχού ασθενειών. Πλένουμε λοιπόν, τακτικά τα χέρια μας και αποφεύγουμε να αγγίζουμε συχνά τα μάτια, το στόμα και τη μύτη μας. Παράλληλα, καθαρίζουμε συχνά τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε τόσο στο σπίτι, όσο και στο γραφείο, όπως τηλεφωνικές συσκευές, πληκτρολόγια κ.λπ.

3. Ερευνητές αποδεικνύουν πως το κόκκινο κρασί προστατεύει από το κρυολόγημα! Με μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή 1-2 ποτήρια κρασιού ημερησίως, έχουμε 40% λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουμε, συγκριτικά με όσους δεν πίνουν. Στην υγειά μας, λοιπόν!

4. Ο ύπνος βοηθά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, οπότε είναι σκόπιμο να απολαμβάνουμε έναν ήρεμο και βαθύ ύπνο, καθημερινά, καθώς η έλλειψή του μας κάνει επιρρεπείς στις ασθένειες.

5. Εάν στον χώρο του γυμναστηρίου ή κάπου κοντά μας υπάρχει σάουνα, μπορούμε να επωφεληθούμε από τις θετικές της ιδιότητες. Εάν κάνουμε δύο φορές την εβδομάδα σάουνα, έχουμε πολύ λιγότερες πιθανότητες να κρυώσουμε, καθώς λόγω του ζεστού αέρα δεν μπορούν να επιβιώσουν οι ιοί.

Το κόκκινο κρασί, το τζίνσενγκ, το σκόρδο, η κοτόσουπα, αλλά και η άσκηση, ο ύπνος, το ποδόλουτρο, τα φιλιά και… το σεξ, κρατάνε τα κρυολογήματα μακριά!
6. Επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν πως η άσκηση του σώματος μειώνει κατά 75% τις πιθανότητες να κρυολογήσουμε! Οπότε δεν χάνουμε με τίποτα την ευκαιρία να ασκηθούμε, ακόμα και καθημερινά.

7. Το σκόρδο είναι σύμμαχος της υγείας μας, χάρη στις φυσικές αντιβιοτικές ιδιότητές του, που βοηθούν στην αποφυγή όλων των λοιμώξεων. Εμπλουτίζοντας το φαγητό μας με σκόρδο δημιουργούμε έναν επιπλέον σύμμαχο, ενώ εάν μας ενοχλεί η μυρωδιά του, τότε μπορούμε να προτιμήσουμε τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής.

8. Ένας ακόμα θησαυρός στην κουζίνα μας προς αποφυγή των ιώσεων είναι και το τζίνσενγκ. Λαμβάνοντας συστηματικά ένα συμπλήρωμα ή προσθέτοντας λίγο ξυσμένο τζίνσενγκ στο φαγητό μας, αυξάνουμε την κυτταρική δραστηριότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, κρατώντας τα κρυολογήματα μακριά.

9. Η συνταγή της γιαγιάς, με την παραδοσιακή κοτόσουπα εξακολουθεί να είναι φαβορί για την αντιμετώπιση, αλλά και την πρόληψη των κρυολογημάτων. Τις κρύες ημέρες του χειμώνα, ένα ζεστό πιάτο κοτόσουπας βελτιώνει την ενυδάτωση των αναπνευστικών οδών, ενώ βοηθά και στην αποσυμφόρηση της βουλωμένης μύτης!

10. Τα φιλιά, έχουν επίσης αποδειχθεί σωτήρια για την αποφυγή της γρίπης! Ιατρικό περιοδικό ανατρέπει τα δεδομένα, υποστηρίζοντας μέσα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, πως όσες έχουμε πολλούς κοινωνικούς δεσμούς, με αγκαλιές και φιλιά, έχουν και πολύ περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν τα κρυολογήματα του χειμώνα.

11. Έρευνες του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια αποκαλύπτουν πως όσο πιο συχνά κάνουμε έρωτα, τόσο λιγότερο κρυολογούμε! Δημιουργώντας ερωτικές περιπτύξεις με τον αγαπημένο μας σύντροφο, μία με δύο φορές την εβδομάδα, ενισχύουμε την παραγωγή αντισωμάτων με αποτέλεσμα παράλληλα με την ικανοποίηση της σεξουαλικότητάς μας να αντιστεκόμαστε σθεναρά και στο κρυολόγημα!

12. Σύμφωνα με την κινέζικη φιλοσοφία, το πλύσιμο των ποδιών πριν το βραδινό ύπνο είναι εξίσου σημαντικό με τον καθαρισμό του προσώπου! Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι τοξίνες του οργανισμού εκκρίνονται από τις πατούσες, οπότε εάν δεν απομακρυνθούν στο τέλος της ημέρας, επαναπορροφούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ακόμα λοιπόν, και εάν αμελούμε το βραδινό μπάνιο, ένα αναζωογονητικό ποδόλουτρο μειώνει τις πιθανότητες να κρυώσουμε ή να κολλήσουμε ιούς και γρίπη!

13. Αποφεύγουμε να καλύπτουμε με τα χέρια μας το πρόσωπό μας όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε, καθώς στη συνέχεια με τα χέρια μεταδίδουμε τα μικρόβια! Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε ένα χαρτομάντιλο αντί για τα χέρια μας, το οποίο και θα πετάμε αμέσως! Αυτός είναι και ο λόγος που αποφεύγουμε χειραψίες με όσους είναι κρυωμένοι…

Από την Άντζελα Μολφέτα

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ