Μέσα στην τρέλα του σπιτιού που αυτοκτόνησε ο Χέμινγουεϊ και έζησε η αυτόχειρας εγγονή του, Μαργκό!


«Μη ρωτάς για ποιον χτυπάει η καμπάνα, χτυπάει για σένα». Στις 2 Ιουλίου του 1961, ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες και «πατέρας» διάσημων φράσεων, μπήκε στο μικρό δωμάτιο στο πίσω μέρος του σπιτιού του στο Αϊντάχο, όπου φύλαγε τα όπλα του, πήρε το αγαπημένο του περίστροφο και τοποθετώντας το μέσα στο στόμα του, έβαλε τέλος στη ζωή του. Μισό αιώνα μετά, η μικρή εγγονή του, ξεναγεί το κοινό σε αυτό το «καταραμένο» δωμάτιο ενός ιδιοφυούς, όσο και καταθλιπτικού κόσμου: του κόσμου του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Τρέχοντας μακριά από την τρέλα
Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ «Τρέχοντας μακριά από την τρέλα» («Running from crazy»), που ετοιμάστηκε και προβλήθηκε από το δίκτυο της Όπρα Γουίνφρεϊ, OWN, η Μάριελ Χέμινγουεϊ ξεναγεί τους θεατές στο σπίτι όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Ένα σπίτι, το οποίο σφραγίστηκε από την προσωπικότητα του διάσημου παππού της, αλλά και από μια βαριά κληρονομιά κατάθλιψης, μια τραγική παράδοση στην αυτοκτονία που χτύπησε όχι μόνο τον Ερνεστ, αλλά και τη μεγαλύτερη εγγονή του (αδερφή της Μάριελ), Μαργκό.

Ο μεγάλος λογοτέχνης, ο οποίος είχε στο παρελθόν απομακρύνει την εξυπνάδα από την ευτυχία με τη φράση του «η ευτυχία σε έξυπνους ανθρώπους είναι το πιο σπάνιο πράγμα», αυτοκτόνησε το 1962, λίγες μέρες πριν κλείσει τα 62. Τριαντατέσσερα χρόνια μετά (1996), η πανέμορφη εγγονή του, Μαργκό, μια μέρα πριν από την επέτειο του θανάτου του, έδωσε τέλος στη δική της ζωή, παίρνοντας υπερβολική δόση ναρκωτικών, στα 42 της.

Δωμάτιο που προκαλεί ανατριχίλες
Στο ντοκιμαντέρ, η Μάριελ Χεμινγουεϊ, επιστρέφει στο σπίτι του Αϊντάχο, όπου πέρασε τα παιδικά χρόνια της. Ξεναγεί το κοινό στους χώρους του και μιλά για την έκπληξη που ένιωσε όταν έμαθε ότι ο παππούς της είχε αυτοκτονήσει μέσα σε εκείνο το μικρό φουαγιέ. «Ήμουν πάνω από 20 όταν έμαθα την αλήθεια. Ήξερα για την αυτοκτονία, αλλά δεν γνώριζα ότι είχε γίνει μέσα σε εκείνο το δωμάτιο, το οποίο χωρίς να ξέρω γιατί, από τότε που ήμουν παιδί, μου προκαλούσε ανατριχίλες. Δεν ήθελα να μπαίνω μέσα. Κάτι με έδιωχνε σταθερά από εκεί…».

Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε και τη μεγάλη αδερφή, την πρόωρα χαμένη Μαργκό (από παλιότερες δηλώσεις της, λίγο πριν τον θάνατό της), να μιλά για το πώς είχε η ίδια βιώσει την αυτοκτονία του ιδιοφυούς παππού της.

Δείτε απόσπασμα στο βίντεο που ακολουθεί:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ