Θα είναι ο «βασιλιάς» Bilal Hassani το αντι-στερεότυπο του 2019; (vids)


«Roi» (βασιλιάς), λέγεται το τραγούδι με το οποίο ο μόλις 19 ετών, μαροκινής καταγωγής Bilal Hassani διεκδικεί την εκπροσώπηση της Γαλλίας στον φετινό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. Η περίπτωσή του όμως είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από ό,τι νομίζει κανείς διαβάζοντας την προηγούμενη πρόταση.

Θα καταλάβετε τι εννοώ, αν δείτε το βιντεοκλίπ του τραγουδιού του (που γράφτηκε από τους Madame Monsieur, τους περσινούς εκπροσώπους της Γαλλίας στη Γιουροβίζιον)

O Bilal είναι ήδη πολύ γνωστός στη Γαλλία. Ξεκίνησε από τη γαλλική έκδοση του The Voice για παιδιά, όπου μάλιστα είχε ερμηνεύσει και το «Rise Like a Phoenix» της Conchita Wurst. Ξέφυγε πολύ γρήγορα από την εικόνα του χαριτωμένου παιδιού με την όμορφη φωνή. Κι αυτό έγινε χάρη στα social media.

Ο Bilal δηλώνει ότι λατρεύει το Twitter, τα βίντεό του στο YouTube έχουν εκατομμύρια views, ιδίως εκείνο όπου με χιουμοριστικό τρόπο μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετώπισε στο σχολείο όταν αποκάλυψε πως είναι ομοφυλόφιλος., ενώ και στο Instagram οι ακόλουθοί του είναι χιλιάδες. Λατρεύει να φορά περούκες με μακριά μαλλιά και να ντύνεται «εκκεντρικά» (ακούγομαι σαν αρθρογράφος στον Ταχυδρόμο των 80s), έχει ήδη πιστούς οπαδούς αλλά και φανατικούς χέιτερς, σε σημείο που να έχει δεχθεί άγριες διαδικτυακές επιθέσεις και να δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα στη Γαλλία. Οι απειλές για τη ζωή του (με αναφορές στο Μπατακλάν και το Ορλάντο, μεταξύ άλλων) προκάλεσαν την αντίδραση δύο Γάλλων Βουλευτών, που ζήτησαν από τους διαχειριστές του Τουίτερ στη Γαλλία περισσότερη προστασία και αυστηρότητα απέναντι στα κηρύγματα μίσους.

«Άλλη μια Κοντσίτα» θα μου πείτε. Δεν έλεγα ότι μοιάζουν πάρα πολύ οι δύο περιπτώσεις. Η Κοντσίτα ήταν/είναι ένας ρόλος, ο Μπιλάλ είναι ο εαυτός του. Που εμφανίζεται άλλοτε με περούκες κι άλλοτε ως αγόρι, που είναι βγαλμένος ολοκληρωτικά από την κουλτούρα των σόσιαλ μίντια. Που, όπως ο ίδιος λέει, οι αναφορές του είναι περισσότερο ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Μάικλ Τζάκσον, ο Φρέντι Μέρκιουρι, αλλά και η Μπιγιόνσι.

Το μίγμα είναι εδώ πολύ πιο ενδιαφέρον.
Αν προσθέσουμε την αραβική καταγωγή του Μπιλάλ, που «γαργαλάει» τα ομοφοβικά και ρατσιστικά ένστικτα τόσο των ακροδεξιών όσο και των φανατικών ισλαμιστών, νομίζω ότι ο νεαρός έχει πολύ μεγάλο κουράγιο. Δεν ξέρω αν θα καταφέρει να προκριθεί στη Γιουροβίζιον (φέτος οι συμμετοχές της Γαλλίας είναι πολύ δυνατές, και επειδή και πέρισι το τραγούδι της Netta που κέρδισε είχε να κάνει με τη διαφορετικότητα, ίσως οι επιτροπές να προτιμήσουν κάτι άλλο).

Ο νεαρός πάντως, με τη χαρακτηριστική του ατάκα «Bonsoir Parisss!» έχει ήδη κάνει τη Γαλλία να μιλάει γι’ αυτόν, και ίσως είναι ένας ιδιαίτερος drag «King» (εκ του Roi), για τον οποίο θα μιλήσουμε περισσότερο στο μέλλον. Ή, ένα ακόμη φαινόμενο του YouTube που θα ξεφουσκώσει και θα αντικατασταθεί πολύ σίγουρα μ’ ένα επόμενο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ