Εκτόξευση της παραλλαγής Eris στην Κρήτη: Φόβους για επικράτηση στην υπόλοιπη Ελλάδα


Η νέα παραλλαγή Eris του κορονοϊού έχει επικρατήσει ήδη στην Κρήτη και δεν αποκλείεται να επικρατήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό υποστηρίζουν τα νεότερα στοιχεία από το εργαστήριο του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Ο κορονοϊός είναι ένας ιός, που επανειλημμένα έχει καταρρίψει όλες τις επιστημονικές προβλέψεις. Αυτό το καλοκαίρι, αιφνιδιάζει ξανά τους επιστήμονες αποδεικνύοντας πως δεν είναι ένας συνηθισμένος αναπνευστικός ιός. Δείχνει και πάλι τη “δύναμή” του, στο μέσον του καλοκαιριού μέσω μιας νέας παραλλαγής, της παραλλαγής Eris.

“Φαίνεται ότι είναι ένας ιός που εξαρτάται περισσότερο από τις κοινωνικές επαφές και λιγότερο από την εποχικότητα. Δεν είναι ένα συνηθισμένος αναπνευστικός ιός. Είναι διαχρονικός και μη εποχιακός ιός”, δηλώνει στο healthview.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής του ΠΑΝΓΗ, Νικόλαος Τζανάκης.

Eris: Η πιο μεταδοτική παραλλαγή του κορονοϊού μέχρι σήμερα

Σύμφωνα δε με τον Διευθυντή του Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιο Σουρβίνο, η νέα παραλλαγή Eris εντοπίζεται στο 69% των κρουσμάτων στο νησί, γεγονός που σημαίνει ότι έχει πλέον επικρατήσει.

Πρόκειται -σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες- για μία ακόμη πιο μεταδοτική παραλλαγή που έχει εντοπιστεί και δεν αποκλείεται μελλοντικά να επικρατήσει σε περισσότερα από 45 κράτη.

Ο Καθηγητής Σουρβίνος υποστηρίζει πως η Κρήτη δέχεται πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο λόγω του τουρισμού:

“Είμαστε “πύλη εισόδου” του κορονοϊού, εμείς εδώ στην Κρήτη. Μας είχαν ονομάσει “νότια Αγγλία” όταν επικρατούσε το βρετανικό στέλεχος, οπότε τώρα και πάλι έχουμε παρόμοια εικόνα με τη Βρετανία. Δεν έχουμε όμως πρόσφατα δεδομένα ούτε από την υπόλοιπη Ελλάδα, βέβαια. Όμως, στην Κρήτη, από το 2% που εντοπιζόταν η παραλλαγή Eris, πήγαμε στο 25% και σήμερα -με τα τελευταία στοιχεία- φτάσαμε στο 69% από τις 15 Ιουλίου και μετά”, λέει στο healthview.gr.

Παραλλαγή Eris: Ποιοι κινδυνεύουν

Σύμφωνα με την κλινική εικόνα των περιστατικών που βρέθηκαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία και αποδείχθηκε από την γονιδιωματική επιτήρηση ότι είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή Eris, περισσότερο ευάλωτα είναι: τα ηλικιωμένα άτομα και ειδικά σε άτομα με ανοσοκαταστολή, ή όσα πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα, ή αιματολογικές παθήσεις.

Ο Καθηγητής Τζανάκης, μάλιστα υποστηρίζει πως εντοπίστηκαν και ενδονοσοκομειακές συρροές, αλλά και ενδοοικογενειακές λοιμώξεις.

“Στο ΠΑΓΝΗ εκτοξεύτηκαν ξαφνικά μετά τις 20 Ιουλίου οι νοσηλείες, από 2-3 περιστατικά βρεθήκαμε με 20 και 25. Είχαμε και παιδάκι διασωληνωμένο, που βγήκε πλέον από την εντατική. Έχει μεγάλη διεισδυτικότητα γι’ αυτό είχαμε πολλές νοσηλείες. Μέχρι στιγμής δεν πιέζεται το υγειονομικό σύστημα, αλλά δεν είμαι σίγουρος εάν αυτό θα συνεχιστεί από το φθινόπωρο και τον χειμώνα”, καταλήγει ο Νίκος Τζανάκης.

 

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ