Έρευνα: Τα χειρουργεία είναι ανδροκρατούμενα

Αν και οι γυναίκες έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε πολλά επαγγέλματα που θεωρούσαμε ανδρικά μέχρι πριν δέκαν χρόνια, τα χειρουργεία εξακολουθούν να είναι ανδροκρατούμενα. Αυτό φάνηκε και από μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων που έδειξε πως μπορεί οι γυναίκες σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου αποτελούν πια πάνω από το 50% των φοιτητών στις ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές, όμως ένα πολύ μικρότερο ποσοστό από αυτές επιλέγει τελικά κάποια χειρουργική ειδικότητα.

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου στη Βρετανία έκαναν μια εμπιστευτική δειγματοληπτική έρευνα σε γυναίκες γιατρούς με χειρουργική ειδικότητα. Στη μελέτη συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του Τμήματος Χειρουργικής και Καρκίνου του Imperial, Βασίλης Παπαλόης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open».
Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μαρία Ιρένε Μπελίνι και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως περισσότερες από τις μισές γυναίκες γιατρούς που ασκούν κάποια χειρουργική ειδικότητα, έχουν βιώσει σεξιστική συμπεριφορά και διακρίσεις σε βάρος τους στους χώρους εργασίας. Σε αυτήν αναδεικνύεται η ορθοπεδική ως η χειρότερη από όλες τις χειρουργικές ειδικότητες για μια γυναίκα.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι γυναίκες αποφεύγουν τις χειρουργικές ειδικότητες για διάφορες αιτίες, όπως τη δυσκολία να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική/οικογενειακή ζωή και την εργασία τους, την αδυναμία να ελέγξουν τα ωράρια εργασίας, τα ιατρικά στερεότυπα σε βάρος του γυναικείου φύλου κ.ά. Το 88% συμφώνησαν ότι η χειρουργική παραμένει ανδροκρατούμενη, ενώ σχεδόν το 60% ανέφεραν ότι οι ίδιες βίωσαν ή έγιναν μάρτυρες σε περιστατικά επαγγελματικών διακρίσεων σε βάρος τους.

Η ορθοπεδική συγκέντρωσε -με διαφορά- το μεγαλύτερο ποσοστό (53%) ως η πιο σεξιστική χειρουργική ειδικότητα, ακολουθούμενη από την καρδιοθωρακική χειρουργική (16%) και τη γενική χειρουργική (13%).

Πολλές από τις συμμετέχουσες στην έρευνα απάντησαν ότι φταίνε και οι ασθενείς, οι οποίοι συχνά έχουν τη δική τους προκατάληψη με τις γυναίκες, θεωρώντας πως δεν μπορούν να γίνουν χειρουργοί.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ