Πόσο κοστίζουν τα ναρκωτικά στην Ελλάδα και τι συμβαίνει αν κάποιος συλληφθεί με μικροποσότητα;


Έχουμε μιλήσει για το πώς τα ναρκωτικά επηρεάζουν τη σεξουαλική μας ζωή, την δουλειά μας, πώς καταστρέφουν ή φτιάχνουν τις ερωτικές μας σχέσεις, ακόμα και πώς ακριβώς επηρεάζουν το σώμα μας. Ε καιρός είναι να δούμε πόσο επηρεάζουν και την τσέπη μας

Για έναν χρήστη, το κόστος της διατήρησης ενός εθισμού μπορεί να είναι εξωφρενικό, με κάποια άτομα να φτάνουν στο σημείο να στρέφονται ακόμα και στο έγκλημα και την πορνεία ώστε να πληρώνουν για την ουσία που επιθυμούν.

Οι τιμές των ναρκωτικών διαφέρουν από ουσία σε ουσία, αλλά και από περιοχή σε περιοχή, με φαινόμενα αισχροκέρδειας να εντοπίζονται ακόμα και σε αυτήν την δραστηριότητα. Επίσης, η αυξημένες τιμές σε συνδυασμό με την κρίση, οδηγούν πολλούς χρήστες στα «ναρκωτικά των φτωχών», όπως τη σίσα και το τάι.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (Σ.Ο.Δ.Ν.) ανάμεσα στα ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα παρουσιάζονται και στοιχεία για τις τιμές τους. Έχουμε λοιπόν:

Κάνναβη

Η τιμή της κάνναβης στη χώρα μας ποικίλλει ανάλογα με την προέλευση και την επεξεργασία της. Σύμφωνα με την μελέτη οι τιμές φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Ναρκωτικά στην Ελλαδα
Ναρκωτικά στην Ελλάδα
Ηρωίνη

Σύμφωνα με την έκθεση, η τιμή της καφέ ηρωίνης στην Ελλάδα, κυμαίνεται από 15€ μέχρι 30€ ανά γραμμάριο και 12.000€ μέχρι 20.000€ ανά κιλό. Η τιμή της λευκής ηρωίνης κυμαίνεται από 20€ μέχρι 30€ ανά γραμμάριο και 15.000€ μέχρι 25.000€ ανά κιλό.

Κοκαΐνη

Η τιμή της κοκαΐνης στην Ελλάδα, παρέμεινε αμετάβλητη και κυμάνθηκε από 60€ μέχρι 110€ ανά γραμμάριο και 35.000€ μέχρι 60.000€ ανά κιλό.

Άστο ρε φίλε! Πήγαινε πάρε καμιά μπύρα από το περίπτερο και βγάλτην πιο υγιεινά και φθηνά…
Ναρκωτικά στην Ελλάδα
Ναρκωτικά στην Ελλάδα
Τι συμβαίνει αν κάποιος συλληφθεί με μικροποσότητα κάνναβης στην Ελλάδα;
Ένας δικηγόρος εξηγεί τη διαδικασία
Τι συμβαίνει όταν, σε έναν αστυνομικό έλεγχο, βρεθεί στην κατοχή κάποιου μικροποσότητα κάνναβης, όπως δύο-τρία τσιγάρα;

Δικηγόρος: Ο συλληφθέντας θα οδηγηθεί από το κατά τόπο αστυνομικό τμήμα στη ΓΑΔΑ και από εκεί, στον κάτα τόπο αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος θα κρίνει εάν θα του απαγγείλει κατηγορίες. Πλέον, μέχρι τρία γραμμάρια συνήθως δεν απαγγέλλεται κατηγορία. Κανονικά η ποσότητα είναι 10γρ. αλλά στην πράξη όταν η ποσότητα είναι πάνω από τρία, ο συλληφθέντας θα παραπεμφθεί στο αρμόδιο δικαστήριο για να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία για πλημμεληματική κατοχή με σκοπό την ίδια χρήση.

Συνήθως τι ποινές συνοδεύουν τέτοιες υποθέσεις, αν και εφόσον κάποια φτάσει έως το δικαστήριο;

Από 10 ημέρες μέχρι δύο μήνες. Ο νόμος για τα ναρκωτικά (Ν. 4139/2013) τιμωρεί με φυλάκιση μέχρι 5 μηνών ακόμη και όποιον «για δική του αποκλειστικά χρήση, με οποιονδήποτε τρόπο προμηθεύεται ή κατέχει ναρκωτικά, σε ποσότητες που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση ή κάνει χρήση αυτών». Το αρμόδιο δικαστήριο μπορεί όμως (και συμβαίνει αρκετά) να μην προχωρήσει στη ποινική τιμωρία του δράστη, εάν κρίνει ότι η κατοχή ή η χρήση ναρκωτικών είναι εντελώς περιστασιακή και ότι δεν είναι πιθανόν να επαναληφθεί. Να πω επίσης, ότι προβλέπεται η δυνατότητα ειδικής θεραπευτικής μεταχείρισης για αποδεδειγμένα εξαρτημένους χρήστες. Στην Ελλάδα όμως δεν γίνεται δεκτή ούτε από την ψυχιατρική κοινότητα αλλά ούτε και από την νομολογία (αποφάσεις των Δικαστηρίων) ότι δύναται να υφίσταται έξη στην κάνναβη.

Η ελληνική αστυνομία πως αντιμετωπίζει αυτές τις περιπτώσεις;

Ενίοτε δείχνει κατανόηση. Εξαρτάται την περίπτωση βέβαια.

Η στάση των δικαστών ποια είναι συνήθως;

Δείχνουν ελαστικότητα. Επιβάλλουν τη μικρότερη δυνατή ποινή και συμβουλεύουν τον κατηγορούμενο να μην το ξανακάνει.

Ο τελευταίος νόμος περί ναρκωτικών είναι εν τέλει πιο επιεικής;

Ασφαλώς! Διακρίνει επιτέλους τους κατηγορούμενους για ναρκωτικά με κριτήριο το κέρδος που αποκόμισαν, οπότε αποφεύγεται η άλογη στοίβαξη χρηστών και εμπόρων όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Ναρκωτικά στην Ελλάδα
Ναρκωτικά στην Ελλάδα
Όσα Μάθαμε για τα Ναρκωτικά στην Ελλάδα από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής

Τα δενδρύλλια κάνναβης που κατασχέθηκαν σε ένα έτος στην Ελλάδα είναι τα διπλάσια από τα δέντρα του Central Park στη Νέα Υόρκη!

Τα στοιχεία για τη χρήση, τη διακίνηση και το εμπόριο ναρκωτικών στην Ελλάδα έρχονται με το σταγονόμετρο. Γι’ αυτό και η ετήσια έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (Σ.Ο.Δ.Ν.) για τις ουσίες παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Διότι συνήθως όλοι μιλάνε για το πώς τα ναρκωτικά σου καταστρέφουν τη ζωή. Λιγότεροι ασχολούνται όμως με τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως το εμπόριο ναρκωτικών είναι μία τεράστια μπίζνα, που θεωρητικά πολεμά η υφήλιος αλλά για κάποιο «μαγικό» λόγο κανείς δεν μπορεί να νικήσει.

Η έκθεση του Σ.Ο.Δ.Ν. για το 2015 μας δείχνει πως η Ελλάδα είναι σταθμός μεταφοράς ναρκωτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης, πως η αστυνομία πέρυσι έκανε λιγότερες κατασχέσεις κάνναβης σε σύγκριση με το 2014. Επίσης πολύς κόσμος στα χωριά (με πρωταθλήτρια την Ήπειρο) συνεχίζει να φυτεύει χασισόδεντρα. Α, και ότι στις φυλακές μαντέψτε… διακινούνται ναρκωτικά.

Aπό την Ελλάδα περνούν τα ναρκωτικά που κάνει η Ευρώπη

Όπως προκύπτει από την μελέτη των υποθέσεων που απασχόλησαν την έκθεση, η Ελλάδα αποτελεί κυρίως «πύλη εισόδου» των ναρκωτικών ουσιών στην ΕΕ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση:

«… Η χώρα μας γειτνιάζει με χώρες όπως η Αλβανία και η Τουρκία, όπου η δράση εγκληματικών ομάδων είναι ιδιαίτερα έντονη, σε όλες τις μορφές του οργανωμένου εγκλήματος, με προεξάρχουσα δραστηριότητα την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών. Επίσης βρίσκεται πάνω σε έναν από τους κυριότερους δρόμους διακίνησης ναρκωτικών, τον λεγόμενο «Βαλκανικό Άξονα», ο οποίος ενώνει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπιούχων στον κόσμο (Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία) με τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης που καταναλώνουν, κατά κύριο λόγο, τις παραγόμενες ναρκωτικές ουσίες. Τέλος, η ύπαρξη πολλών διεθνών λιμένων και αερολιμένων στην επικράτειά της, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εκτεταμένα ελληνικά σύνορα αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ, ευνοούν την παράνομη διακίνηση φορτίων κοκαΐνης, που προέρχονται από χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής».

Επτά στους δέκα εμπόρους ναρκωτικών είναι Έλληνες

Οι κύριες υπηκοότητες των Μελών των Οργανωμένων Εγκληματικών Ομάδων (Ο.Ε.Ο.) ήταν κατά περίπου 72% ημεδαποί, 20% υπήκοοι Αλβανίας και 3% Βουλγαρίας. Αντίθετα οι κύριες υπηκοότητες των κατηγορούμενων που ενεπλάκησαν έχοντας ηγετικό ρόλο στις Ο.Ε.Ο είναι περίπου 51% ημεδαποί και 39% υπήκοοι Αλβανίας. Προκύπτει επομένως ότι οι Ελληνικές και Αλβανικές Ο.Ε.Ο κυριάρχησαν. Επιπρόσθετα καταδεικνύεται ο ηγετικός ρόλος των υπηκόων Αλβανίας σε σχέση με άλλες υπηκοότητες (πλην των Ελλήνων), οι οποίοι φέρονται να χρησιμοποιούν ημεδαπούς ως Μέλη.

Διέθετε ναρκωτικά (στη φυλακή) προκειμένου να «χαίρει σεβασμού»

Όπως αναφέρεται στην έκθεση: Οι Διωκτικές Αρχές αντιμετώπισαν υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στις οποίες είχαν ενεργή συμμετοχή έγκλειστοι στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις υποβλητικές αναφορές των Διωκτικών Αρχών που περιλαμβάνουν το άρθρο 187 του Π.Κ. (Εγκληματική Οργάνωση) σε έξι (6) υποθέσεις ενεπλάκησαν συνολικά έντεκα (11) έγκλειστοι σωφρονιστικών καταστημάτων, οι οποίοι σε τέσσερις (4) εξ αυτών των υποθέσεων ήταν τα ηγετικά στελέχη [τρεις (3) υπήκοοι Αλβανίας και ένας (1) ημεδαπός].

Έχει διαπιστωθεί ότι έχουν την δυνατότητα να συντονίζουν, να εποπτεύουν και να κατευθύνουν τα μέλη οργανωμένων εγκληματικών ομάδων. Το πλεονέκτημά τους έγκειται στο γεγονός ότι διαθέτουν τεχνογνωσία σε θέματα διακίνησης ναρκωτικών, κατάλληλες γνωριμίες στο συγκεκριμένο εγκληματικό χώρο και δυνατότητα στρατολόγησης διαθέσιμων ατόμων, τα οποία σχετίζονται με τα σωφρονιστικά καταστήματα (πρώην κρατούμενοι, κρατούμενοι που τελούν σε άδεια κ.λπ.).

Εκμεταλλευόμενοι τα παραπάνω στοιχεία, είτε συστήνουν οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, είτε συμμετέχουν σε αυτές κατέχοντας ακόμα και ηγετικό ρόλο, με σκοπό τη διακίνηση ηρωίνης αλλά και άλλων ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνης, κάνναβης κ.α.), αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Επίσης εξακριβώθηκε ότι σε μεμονωμένη υπόθεση η διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών γινόταν μέσω μεταγόμενων από έτερα καταστήματα κράτησης, που θα κατέληγαν στο κατάστημα που ήταν κρατούμενος ο ιθύνων νους. Ο τελευταίος διέθετε τα ναρκωτικά σε έτερους έγκλειστους, χωρίς χρηματικό αντίτιμο, προκειμένου να «χαίρει σεβασμού» μεταξύ τους. Τα χρήματα για την αγορά των ουσιών προέρχονταν από εκβιαστική είσπραξη ποσών, καθώς η συγκεκριμένη ομάδα παρείχε «προστασία» σε πλήθος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σε άλλη περίπτωση έγκλειστοι φυλακών συντόνισαν διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης από την Τουρκία με τη χρήση αυτοκινήτου σε ειδικά μετασκευασμένο χώρο (κρύπτη).

Ναρκωτικά στην Ελλάδα
Ένεση ηρωίνης

Φωτογραφία: Αλεξία Τσαγκάρη από το άρθρο του VICE «Ένα Βράδυ στο Πεδίον του Άρεως»

Περισσότεροι θάνατοι από ναρκωτικά σε σχέση με το 2014

Σύμφωνα με την έκθεση στους θανάτους καταγράφεται η απώλεια ζωής που οφείλεται άμεσα στη χρήση ναρκωτικών. Για παράδειγμα θάνατοι από υπερβολική δόση. Δεν καταγράφονται ωστόσο θάνατοι που σχετίζονται έμμεσα με τις ουσίες, όπως θάνατοι από AIDS, ηπατίτιδα, αυτοκτονίες κλπ, για το λόγο αυτό, οι θάνατοι που πιο κάτω αναφέρονται σχετίζονται άμεσα με τη χρήση ναρκωτικών.

Ναρκωτικά στην Ελλάδα
Στατιστικα στοιχεία θανάτων 2007 – 2015
Μπάφος, ο Πρωταθλητής

Οι σημαντικότερες ναρκωτικές ουσίες που διακινήθηκαν στη χώρα μας, με βάση τις υποθέσεις που απασχόλησαν τις Διωκτικές Αρχές κατά το έτος 2015, ήταν η κάνναβη, η ηρωίνη και η κοκαΐνη. Η κάνναβη παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή ναρκωτικά στην Ευρώπη. Επί του συνόλου των ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών που κατάσχονται, περίπου το 80% των ποσοτήτων είναι ακατέργαστη ή κατεργασμένη κάνναβη.

Η συνολική ποσότητα κάνναβης (κατεργασμένης και ακατέργαστης) που κατασχέθηκε στη χώρα μας από τις Αρχές επιβολής του Νόμου το έτος 2015 ήταν 2.795,583 κιλά, εμφανίζοντας σημαντικότατη μείωση σε σχέση με το έτος 2014 (85,74%). Οι μεγαλύτερες ποσότητες κατασχέθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία.

Η έκπληξη της ημέρας: Δεν είναι η Ηλεία, είναι η Ήπειρος η περιοχή που κατασχέθηκαν περισσότερα κιλά κάνναβης
Οι Έλληνες καλλιεργούμε περισσότερα χασισόδεντρα

Ο συνολικός αριθμός δενδρυλλίων κάνναβης (μη αυτοφυών) που κατασχέθηκε στη χώρα μας από τις Αρχές επιβολής του Νόμου το έτος 2015 ήταν 46.385, εμφανίζοντας σημαντικότατη αύξηση σε σχέση με το έτος 2014 (227,28 %). Αντίθετα μείωση διαπιστώθηκε στις κατασχέσεις αυτοφυών. Ο μεγαλύτερος αριθμός κατασχέθηκε από την Ελληνική Αστυνομία. Τα δενδρύλλια κάνναβης που κατασχέθηκαν στην Ελλάδα είναι τα διπλάσια από τα δέντρα του Central Park στη Νέα Υόρκη.

Ασύμφορο το Καλάθι του Stoner

Η τιμή της κάνναβης στη χώρα μας ποικίλλει ανάλογα με την προέλευση και την επεξεργασία της. Σύμφωνα με την μελέτη οι τιμές φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Ηρωίνη

Η ηρωίνη είναι το πιο διαδεδομένο οπιοειδές στην ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών. Οι μορφές της εισαγόμενης ηρωίνης που ανέκαθεν διακινούνταν στην Ευρώπη, είναι δύο: η ευρύτερα διαδεδομένη καφέ ηρωίνη (βάση ηρωίνης), η οποία προέρχεται κυρίως από το Αφγανιστάν και η πιο σπάνια λευκή ηρωίνη (άλας), η οποία στο παρελθόν προερχόταν από τη Νοτιοανατολική Ασία.

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία αποτελούν κατ’ εξοχήν χώρες ενδιάμεσου προορισμού, λόγω και της γειτνίασής τους με την Τουρκία. Ο Βαλκανικός άξονας παρουσιάζει μεγάλο βαθμό διαφορετικότητας και ευελιξίας, με την Ελλάδα να παραμένει βασικός κόμβος της Βαλκανικής οδού, λόγω και της ιδιαίτερα ευαίσθητης γεωγραφικής θέσης της, στο σταυροδρόμι που «ενώνει» την κύρια παραγωγό περιοχή ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών («Χρυσή Ημισέληνο»), με τις χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

Τα φορτία εφόσον περάσουν από την Ελλάδα, διασχίζουν την Αδριατική ή διέρχονται μέσω της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας την Κεντρική Ευρώπη, είτε εισέρχονται στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία εδώ και αρκετά χρόνια θεωρούνται κυρίως τόπος διαμετακόμισης. Ειδικότερα, η Αλβανία, η Π.Γ.Δ.Μ. και η περιοχή του Κοσσόβου θεωρούνται χώρες αποθήκευσης ναρκωτικών, για τη μετέπειτα διαμετακόμισή τους στη Δυτική Ευρώπη.

Η συνολική ποσότητα ηρωίνης που κατασχέθηκε στη χώρα μας από τις Αρχές το 2015 ήταν 566,634 κιλά, εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με το 2014 (77,59 %). Οι μεγαλύτερες ποσότητες κατασχέθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία.

Αξιοσημείωτη είναι και η υπόθεση που διερεύνησε η Υποδ/νση Δίωξης Ναρκωτικών της Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής, στην οποία κατασχέθηκαν -20.040- γραμμάρια ηρωίνης, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι ήταν έγκλειστοι Φυλακών, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης.

Οι περισσότερες κατασχέσεις ηρωϊνης γίνονται στην Αττική
Μέχρι 30€ ανά γραμμάριο μπορεί να κοστίσει η ηρωίνη

Σύμφωνα με την έκθεση, η τιμή της καφέ ηρωίνης στην Ελλάδα, κυμαίνεται από 15€ μέχρι 30€ ανά γραμμάριο και 12.000€ μέχρι 20.000€ ανά κιλό.

Η τιμή της λευκής ηρωίνης κυμαίνεται από 20€ μέχρι 30€ ανά γραμμάριο και 15.000€ μέχρι 25.000€ ανά κιλό.
Κοκαΐνη

Στην περίπτωση της κοκαΐνης, η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, περικλειόμενη από την Αδριατική και τη Μεσόγειο και με πρόσβαση μέσω Ελλησπόντου και Προποντίδας στη Μαύρη θάλασσα, με τους διεθνείς εμπορικούς λιμένες της, θεωρείται ιδανική χώρα για τη διευκόλυνση των θαλασσίων μεταφορών της, είτε απευθείας από τις χώρες παραγωγής της Νοτίου Αμερικής είτε μέσω των ενδιάμεσων λιμένων της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Έτσι φορτία κοκαΐνης διακινούνται με πλοία εντός εμπορευματοκιβωτίων (containers), με την κάλυψη νόμιμου φορτίου. Λειτουργεί ως πύλη εισόδου της ουσίας αυτής στην ΕΕ, με προορισμό χώρες της Δυτικής Ευρώπης και δευτερευόντως ως χώρα προορισμού για εγχώρια κατανάλωση.

Η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε στη χώρα μας από τις Αρχές επιβολής του Νόμου το έτος 2015 ήταν 101,532 κιλά, εμφανίζοντας σημαντική μείωση σε σχέση με το 2014 (85,62 %). Οι μεγαλύτερες ποσότητες κατασχέθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία.

Ναρκωτικά στην Ελλάδα
Ναρκωτικά στην Ελλάδα
Πόσο πάει το g κόκας;

Η τιμή της κοκαΐνης στην Ελλάδα, παρέμεινε αμετάβλητη και κυμάνθηκε από 60€ μέχρι 110€ ανά γραμμάριο και 35.000€ μέχρι 60.000€ ανά κιλό.

Μετά την Κάνναβη Έρχεται το MD

Τα συνθετικά ναρκωτικά, τα τελευταία χρόνια, είναι μετά την κάνναβη οι πιο διαδεδομένες ναρκωτικές ουσίες στην Ευρώπη, όπως καταγράφει η έκθεση. Σε ό, τι αφορά την Ελλάδα, η εξάπλωσή τους δεν βρίσκεται στα επίπεδα άλλων κρατών.

Επίσης δεν έχει αναφερθεί σχετική διαρκής δράση οργανωμένης εγκληματικής ομάδας με έδρα την Ελλάδα, με εξαίρεση την εξάρθρωση ομάδων που δραστηριοποιήθηκαν μόνο στη διακίνηση συνθετικών κανναβινοειδών.

Μια μέθοδος διακίνησης ελεγχόμενων συνθετικών ναρκωτικών ουσιών αλλά και των μη ελεγχόμενων νέων συνθετικών ναρκωτικών, η οποία παρατηρείται σε μεμονωμένες περιπτώσεις και δεν αποτελεί ακόμα κύριο χαρακτηριστικό των εγκληματικών οργανώσεων της χώρας μας, είναι η διακίνηση μέσω διαδικτύου.

Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις μικρής παραγωγής μεθαμφεταμίνης στην Ελλάδα, ωστόσο δεν έχει ανευρεθεί κανένα εργαστήριο παραγωγής τα τελευταία έτη.

Khat

Η συνολική ποσότητα Khat που κατασχέθηκε στη χώρα μας από τις Αρχές το έτος 2015 ήταν 551,655 κιλά, εμφανίζοντας αύξηση σε σχέση με το έτος 2014 (11,683 %). Οι μεγαλύτερες ποσότητες κατασχέθηκαν από την Τελωνειακή Υπηρεσία.

Ναρκωτικά στην Ελλάδα
Ναρκωτικά στην Ελλάδα
Κείμενο: Μελπομένη Μαραγκίδου/Φωτογραφίες: Αλεξία Τσαγκάρη/vice.com


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ