Στο Υπουργικό η Υγεία: «Πρόβα» για τη ΔΕΘ – Οι μεταρρυθμίσεις που θα δρομολογηθούν για το ΕΚΑΒ


Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό και στην ατζέντα, μεταξύ άλλων, βρίσκεται και η Υγεία. Στη συνεδριάση ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναμένεται να παρουσιάσει ένα σημαντικό νομοσχέδιο που προωθείται και θα έρθει στη Βουλή προς τον Οκτώβριο για την πλήρη αναμόρφωση του ΕΚΑΒ. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει συνολική μεταρρύθμιση του ΕΚΑΒ που θα αφορά το προσωπικό, τα οχήματα, αλλά και τον επιχειρησιακό συντονισμό της υπηρεσίας.

Η Υγεία θα βρεθεί και στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης, με τους εργαζόμενους στην υγεία να προαναγγέλουν κινητοποιήσεις. Η ΠΟΕΔΗΝ σχεδιάζει «Πορεία Σωτήριας του ΕΣΥ – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ» και πανελλαδική συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης την Παρακευή 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:30 πμ.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Όπως υποστηρίζει, «50 Νοσοκομεία στα νησιά και την Περιφέρεια έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους λόγω έλλειψης γιατρών βασικών ειδικοτήτων και Νοσηλευτικού Προσωπικού».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «Γενεσιουργός αιτία των ανυπέρβλητων προβλημάτων είναι το χαμηλότατο ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας που είναι 5% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ». Την ίδια ώρα, «στη χώρα μας οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία από τις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1,2 δις ευρώ».

Μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως «το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα διαχρονικά στη στελέχωσή του. Στην Αττική λειτουργούν τα μισά ασθενοφόρα ημέρα (45) και νύχτα (25) από όσα χρειάζονται για να παρέχουν ασφαλή προνοσοκομιακή φροντίδα. Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί ένα ασθενοφόρο την βάρδια».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ