Τα «μυστικά» του κραγιόν


Εάν ζητήσετε από τα κορίτσια να ονομάσουν ένα καλλυντικό προϊόν που τους κάνει να φαίνονται και να αισθάνονται σέξι, το κραγιόν θα κερδίσει σίγουρα! Ωστόσο το άσχημο είναι ότι ίσως να είναι καιρός να πεις στο κραγιόν σου αντίο επειδή μπορεί να περιέχει επικίνδυνες ουσίες. Δεν το λέμε εμείς, αλλά μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspective.

Ένα δηλητηριώδες φιλί

Είναι βασικό προϊόν ομορφιάς. Εφαρμόζουμε το κραγιόν και στη συνέχεια το εφαρμόζουμε ξανά. Δεν έχει σημασία αν είστε στη δουλειά ή έξω, τα χείλη σας πρέπει πάντα να είναι καλά βαμμένα με ένα κραγιόν. Μερικές φορές, γίνεται εμμονή – ακριβώς όπως για την Uma Thurman. Όταν ρωτήθηκε για το τελευταίο πράγμα που έχασε, είπε στο περιοδικό People: «Κάπου υπάρχουν 8.000 σωληνάρια κραγιόν που κάποτε ανήκαν σε μένα».

Αλλά, το κραγιόν σας μπορεί να είναι ένα δηλητηριώδες φιλί υψηλό σε μέταλλα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Berkeley, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας, βρήκαν μόλυβδο, κάδμιο, χρώμιο, αλουμίνιο και μαγγάνιο σε περισσότερες από 30 κοινές μάρκες κραγιόν και lip gloss.

Αυτό το είδος νοθείας μπορεί να θέσει τις γυναίκες σε κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως οι όγκοι του στομάχου ή τα προβλήματα του νευρικού συστήματος. Εάν το παιδί σας αγαπά να δοκιμάσει το μακιγιάζ σας, θα μπορούσε επίσης να κινδυνεύσει.

Ποσότητα μετάλλων σε κραγιόν

Ενώ τα καλλυντικά περιέχουν γενικά κάποια ποσότητα μετάλλων, οι ερευνητές του Berkeley ισχυρίζονται ότι μερικά κραγιόν μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα υψηλή συγκέντρωση τέτοιων μετάλλων και μπορεί ως εκ τούτου να είναι θανατηφόρα.

«Η εύρεση αυτών των μετάλλων δεν είναι το ζήτημα, είναι τα επίπεδα που έχουν σημασία», ανέφερε σε δελτίο τύπου η κύρια ερευνήτρια S. Katharine Hammond, PhD, καθηγήτρια περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στο UC Berkley. «Ορισμένα από τα τοξικά μέταλλα εμφανίζονται σε επίπεδα που θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.»

«Δεν βρήκαμε ένα μοτίβο στο οποίο οι μάρκες ή τα είδη των κραγιόν ή η στιλπνότητα να περιέχουν τοξικά μέταλλα σε επίπεδα ανησυχίας για την υγεία», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Sa Liu, MS, MPH, ερευνήτρια του UC Berkeley και υποψήφια διδάκτορας για την εκτίμηση της έκθεσης. «Υπάρχουν όμως εκατοντάδες προϊόντα εκεί έξω και αλλάζουν συνεχώς».

Η έκθεση στα μέταλλα μέσω του κραγιόν

Επειδή στις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως όταν πίνετε κάτι ή τρώτε, φοράτε κραγιόν ή καταναλώνετε μικρές ποσότητες αυτών των προϊόντων κάθε φορά, το αποτέλεσμα της έκθεσης σε βαρέα μέταλλα από αυτές τις δραστηριότητες είναι μεγαλύτερο από αυτό των άλλων καλλυντικών.

Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι ο μέσος χρήστης κραγιόν ή lip gloss καταναλώνει 24 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Και αν συνεχίζετε να εφαρμόζετε συνεχώς ή θέλετε να φοράτε παχιά στρώματα, καταναλώνετε κατά μέσο όρο 87 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα! Αλλά, πόσο είναι πάρα πολύ;

«Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως πόσο χρησιμοποιεί κάποιος,  ποιες είναι οι συγκεντρώσεις μετάλλων στα προϊόντα που  χρησιμοποιεί», πρόσθεσε ο Lui. «Εξαρτάται επίσης από τις προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας».

«Για μια γυναίκα με νεφρική νόσο ή διαβήτη, μπορεί να έχουμε περισσότερες ανησυχίες για την έκθεση του καδμίου που κατακάθεται στα νεφρά και προκαλεί βλάβη εκεί», δήλωσε ο Lui. «Επιπλέον, ένα μέταλλο μπορεί να προκαλέσει περισσότερα από ένα αρνητικό αποτελέσμα στην υγεία σε διαφορετικά επίπεδα, οπότε εξαρτάται και από τις επιπτώσεις που πρέπει κάποιος να έχει κατά νου».

Απαιτείται αυστηρότερη εποπτεία των μετάλλων στα καλλυντικά, διότι δεν ρυθμίζονται στις περισσότερες χώρες, εκτός από τις προσμείξεις μολύβδου στα πρόσθετα χρώματος. Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα της μελέτης τους, οι ερευνητές θα πρέπει να πραγματοποιήσουν μια μεγαλύτερη, εμπεριστατωμένη έρευνα των χρωμάτων των χειλιών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ