Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Κύπρο για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ


Ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στην Κύπρο σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδoς – Κύπρου – Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

Στις 10.00 ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στις 10.35 ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής και με το πέρας οι τρεις ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Νετανιάχου – Τι συζήτησαν

Τους πυλώνες της Κύπρου – ισραηλινής συνεργασίας ανασκόπησαν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, στέλνοντας σαφές μήνυμα για περαιτέρω εμβάθυνσή της.

Μετά τις χθεσινές διευρυμένες συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πλήρως δεσμευμένος στη συνεργασία των δύο χωρών σύμφωνα με το riknews.

Σημείωσε ότι με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου καθόρισαν τα επόμενα βήματά τους, σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα, η επιχειρηματικότητα και ο τουρισμός, αναφερόμενος και στην κοινή τους απόφαση για διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου – Ισραήλ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ιδιαίτερα για την ενεργειακή συνεργασία, είπε ότι συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου προς την Ευρώπη, εξαιτίας και της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Συζήτησαν, επίσης, το ενδεχόμενο επέκτασης της ενεργειακής συνεργασίας και με άλλα κράτη της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, σχετικά με τη διαφορά στα κοιτάσματα «Αφροδίτη» και «Ισάι», οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών θα αποστείλουν κοινή επιστολή προς τις διαχειρίστριες εταιρείες, δίδοντάς τους περιθώριο τριών μηνών, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία. Εάν δεν υπάρξει πρόοδος, τότε το ζήτημα θα επιλυθεί με διακρατική συμφωνία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εισηγήθηκε ακόμη τη διεξαγωγή συνάντησης «τρία συν ένα», μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, με τη συμμετοχή και της Ινδίας, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να ανταποκρίνεται θετικά.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κύριο Χριστοδουλίδη ότι η όποια βελτίωση στις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, δεν θα επηρεάσει τους δεσμούς Λευκωσίας – Τελ Αβίβ.

Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, υπογράμμισε τη στενή συνεργασία των δύο κρατών, εδώ και δεκαετίες.

Για τον τομέα της ενέργειας, είπε ότι εξετάζεται συνεργασία όσον αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδος με την ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά και τη διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ και ενδεχομένως χωρών που βρίσκονται ανατολικότερα.

Τόνισε, επίσης, τη σημασία ενός μηχανισμού προστασίας από τις πυρκαγιές και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας συντονιστικού περιφερειακού κέντρου στην Κύπρο.

Ο κύριος Νετανιάχου ανέδειξε, ακόμη, την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών σε οικονομικό, επιστημονικό και στρατηγικό επίπεδο.

Αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που παρείχαν οι κυπριακές Αρχές, στην αποτροπή της απόπειρας τρομοκρατικής ενέργειας κατά Ισραηλινών, στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε Λάρνακα, Λεμεσό, Λευκωσία
Σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας Κύπρου αναφέρει ότι λόγω της έλευσης των πρωθυπουργών Ισραήλ και Ελλάδας θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ενώ θα υπάρξει διακοπή της κυκλοφορίας κατά διαστήματα στις επαρχίες Λάρνακας, Λεμεσού και Λευκωσίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ

Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κύπρο αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 9 του μήνα.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πυρετώδεις συσκέψεις, κυρίως με το οικονομικό επιτελείο, σχετικά με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις παροχές που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση, σε μία περίοδο που η ακρίβεια συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά.

Ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού, όπως εξάλλου δημοσιοποίησε και ο ίδιος μέσω σχετικής ανάρτησης που έκανε την Κυριακή το πρωί (3/9) σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι να κάνει η κυβέρνηση «το καλύτερο που μπορούμε εντός των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας για να στηρίξουμε την κοινωνία και ιδίως τους πιο ευάλωτους.»

Αυτό σημαίνει στοχευμένα μέτρα, με έμφαση στην στήριξη συγκεκριμένων ομάδων πολιτών όπως είναι οι πυρόπληκτοι αλλά και αυτοί με χαμηλά εισοδήματα και περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.

Πέρα από το θέμα των παροχών όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ιδιαίτερα την ανάγκη επιτάχυνσης μεγάλων μεταρρυθμίσεων, με στόχο να βελτιώσει την καθημερινότητα της κοινωνίας και να επιλύσει προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Ήδη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκαν οι δράσεις που δρομολογούνται για την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, το σχέδιο για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και η προμήθεια νέων ηλεκτροκίνητων λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το 41% που μας δώσατε δεν είναι λευκή επιταγή αλλά ισχυρό αίτημα να αλλάξουμε όσα μας ταλαιπωρούν, όσα μας πληγώνουν και όσα μας θυμώνουν», σημείωσε μεταξύ άλλων στο μήνυμα του μέσω Facebook πρωθυπουργός και προς αυτή την κατεύθυνση είναι αποφασισμένος να κινηθεί η κυβέρνηση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ