ΔΕΘ: Η πρωτοφανής θεομηνία που χτύπησε τη χώρα με ανυπολόγιστες ζημιές, ημέρες μόλις μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη αναθεώρησης και ενίσχυσης του κρατικού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας. Μία ανάγκη που υπογραμμίζεται απ’ όλους τους ειδικούς και την επιστημονική κοινότητα η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, τις οποίες αντιμετωπίζει ήδη η χώρα μας, και αποτελούν αντικείμενο σειράς κυβερνητικών συσκέψεων με καταληκτικό ορόσημο την ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο στη ΔΕΘ και τις εξαγγελίες του για τις προωθούμενες αλλαγές στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
Οι τελευταίες τραγικές εξελίξεις και τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στην κεντρική Ελλάδα από την επέλαση τις καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel, ανέβασε και στην ατζέντα της ΔΕΘ το ζήτημα της πολιτικής προστασίας και της αναδιοργάνωσης όλου του κρατικού μηχανισμού, στα οποία θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός καθώς ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ότι το κράτος έχει υποχρέωση σε όλες του τις εκφάνσεις να γίνεται σε όλα τα επίπεδα όλο και περισσότερο ανθεκτικό.
Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση την κλιματική αλλαγή που είναι “παρούσα”, να επικαιροποιηθεί όλος ο σχεδιασμός πολιτικής προστασίας αλλά και η αναδιοργάνωση όλου του κρατικού μηχανισμού που συμβάλλει στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών είτε αυτές προέρχονται από καταστροφικές πυρκαγιές, είτε από πλημμυρικά ή άλλου είδους καταστροφικά φυσικά φαινόμενα.
Η κύρια ευθύνη και το βάρος αυτής της αναδιοργάνωσης αναμένεται να επωμιστούν, εκτός από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, που έχει το “γενικό πρόσταγμα” όλο το προηγούμενο διάστημα σε κάθε φυσική καταστροφή που χτύπησε τη χώρα, και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Μεταφορών και Υποδομών αλλά και το Υπουργείο Άμυνας.
Και αν ήδη τα μέτρα και ο σχεδιασμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχουν συζητηθεί ήδη στην πολιτική σκηνή και η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει το επικαιροποιημένο πλάνο της με το σχέδιο πολιτικής προστασίας “ΑΙΓΙΣ” συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δις ευρώ, από το βήμα της ΔΕΘ, αναμένεται να γίνουν συγκεκριμένες αναφορές και στα μέτρα πρόληψης για τις υπόλοιπες φυσικές καταστροφές που μπορεί να πλήξουν τη χώρα και απαιτούν την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Μέτρα που θα έχουν στο επίκεντρό τους την ασφάλεια του πολίτη, την ενίσχυση των υποδομών, κρατικών και ιδιωτικών, αλλά και την ενεργή εμπλοκή και των συντονισμό των περιφερειών, των δήμων και της κοινωνίας των πολιτών έναντι της κλιματικής αλλαγής και των φαινομένων που προκαλεί.
Μεγάλη έμφαση αναμένεται να δοθεί στη μεταρρυθμιστική ατζέντα η οποία περιέχει:
Την αναδιοργάνωση του Δημοσίου με νέες διαδικασίες πρόσληψης αλλά και μπόνους παραγωγικότητας αλλά και ποινές για τους λειτουργούς του δημόσιου τομέα.
Επίσης, την αλλαγή τη διακυβέρνησης των ΟΤΑ με ανάληψη περισσότερων ευθυνών αλλά και λογοδοσία στους πολίτες.
Τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης με ψηφιοποίηση υπηρεσιών αλλά και επίσπευση της απονομής της.
Τη ριζική αλλαγή σε βασικούς τομείς της Παιδείας με τον αρμόδιο υπουργό να έχει δεσμευθεί ότι σύντομα θα έχουν γίνει όλα ψηφιακά.
Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση με αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες που αποτελεί και έναν από τους βασικούς πυλώνες της διακυβέρνησης είναι αυτή στην υγεία με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών αλλά και τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ.
Ιδιαίτερο κομμάτι της ομιλίας Μητσοτάκη θα αποτελέσει η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα.
Τα παραπάνω θα αποτελέσουν και την έκφραση του πολυεπίπεδου εκσυγχρονισμού που εισήγαγε στην πολιτική συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΔΕΘ: Η τριπλέτα των παρεμβάσεων
Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί αύριο τον Έβρο και θα αναφερθεί το σχέδιο για την περιοχή, όπου κάηκαν πάνω από 930.00 στρέμματα στην μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια. Σε τρεις άξονες θα κινούνται οι κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση μετά τις πυρκαγιές αλλά και τις καταστροφικές πλημμύρες :
-Το πρώτο μέρος των ανακοινώσεων – που θα μπει άμεσα σε ισχύ- θα αφορά μέτρα στήριξης των πληγέντων και στόχος είναι να γίνουν χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια οι εκταμιεύσεις των χρημάτων.
-Το δεύτερο τμήμα των ανακοινώσεων θα είναι εστιασμένο σε έργα που θα γίνουν στις πληγείσες περιοχές. Εδώ εντάσσονται οι δράσεις αναδάσωσης, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου κ.α.
-Το τρίτο μέρος των παρεμβάσεων θα υλοποιηθεί σταδιακά και θα είναι εστιασμένο σε δράσεις πρόληψης- με βαρύτητα να δίνεται και στο ρόλο των δήμων- αλλά και στην περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Στόχος είναι να προχωρήσουν μια σειρά από ενέργειες στο πεδίο της πρόληψης, όπως η δημιουργία αντιπυρηνικών ζωνών ταχύτερα, ο καθαρισμός οικοπέδων κ.α. Τα στοιχεία για τα ποσά που παίρνουν οι δήμοι αλλά και πως αυτά αξιοποιούνται θα είναι προσβάσιμα στους πολίτες, ενώ «καμπανάκια» θα υπάρξουν για δήμους που αμελούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά και για πολίτες που δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα τους. Παράλληλα θα ψηφιστεί αυστηρότερο πλαίσιο για όσους διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας.
ΔΕΘ: Παροχές με μέτρο
Δεν θα μπορούσε ωστόσο ο πρωθυπουργός να ανέβει στη Θεσσαλονίκη χωρίς να έχει κάποια μέτρα στο καλάθι τα οποία όμως δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική ισορροπία στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους επενδυτικούς οίκους οι οποίοι και θα δώσουν το πράσινο φως για την επενδυτική βαθμίδα.
Αυτά θα επικεντρωθούν σύμφωνα με πληροφορίες στους ευάλωτους που πλήττονται περισσότερο από ποτέ από την ακρίβεια, όπως η παράταση του Market Pass μέχρι το τέλος του χρόνου και η διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης.
Δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου βέβαιη η επιταγή ακρίβειας αλλά παραμένει στο τραπέζι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ειδικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.
Αυτό που συζητείται επίσης αλλά δεν έχει κλειδώσει ακόμα είναι σύμφωνα με πληροφορίες η καταβολή ενός επιδόματος στους πυροσβέστες που πέρασαν ένα δύσκολο καλοκαίρι και όπως όλα δείχνουν και ο χειμώνας δεν προμηνύεται εύκολος.