Χρυσή Μπάλα 2018: Ο Μόντριτς έσπασε τη δεκαετή κυριαρχία των Ρονάλντο και Μέσι


Στέφθηκε «Καλύτερος Παίκτης στον Κόσμο» μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων με την Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και μετά τη συμμετοχή του στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Κροατία, όπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο 2018, κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα, το βραβείο «Ο Καλύτερος» της FIFA και το βραβείο «Ο Καλύτερος Παίκτης» της UEFA.

Το 2018, ο Λούκα Μόντριτς ήταν ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου. Ο 33χρονος μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης αναγνωρίστηκε ομόφωνα ως ο «Καλύτερος Παίκτης στον Κόσμο». Έχοντας ήδη κερδίσει το βραβείο «Ο Καλύτερος» της FIFA και «Ο Καλύτερος Παίκτης» της UEFA για τη σεζόν 2017/18, ο Κροάτης βραβεύτηκε και με τη Χρυσή Μπάλα στο Παρίσι. Το περιοδικό France Football, που παρουσιάζει το εν λόγω βραβείο κύρους, αναγνώρισε την εξαιρετική χρονιά του Μόντριτς σε ένα γκαλά γεμάτο από εκπροσώπους της Ρεάλ με επικεφαλής τον πρόεδρο της ομάδας, Φλορεντίνο Πέρεθ.

Ο Λούκα Μόντριτς νίκησε άνετα τους ανταγωνιστές του Κριστιάνο Ρονάλντο, Αντουάν Γκριεζμάν και Λιονέλ Μέσι και ανακηρύχθηκε τελικά νικητής της Χρυσής Μπάλας του 2018. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά από το 2007 που το βραβείο απονεμήθηκε σε έναν παίκτη εκτός των Ρονάλντο και Μέσι, δίνοντας τέλος στη δεκαετή κυριαρχία τους.

Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης διαδραμάτισε αναμφισβήτητα κεντρικό ρόλο για το σύλλογό του συμβάλλοντας στην κατάκτηση του τρίτου διαδοχικού τίτλου Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς και στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία, παίζοντας με τη φανέλα της Κροατίας σε έναν ιστορικό τελικό απέναντι στην Γαλλία.

Ο Αντουάν Γκριεζμάν, ο Κιλιάν Εμπαπέ και ο συνεργάτης του Λούκα Μόντριτς, Ραφαέλ Βαράν, ήταν μεταξύ των φαβορί, παράλληλα με το αειθαλές δίδυμο Ρονάλντο-Μέσι.

Αναμφίβολα, η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν το επίκεντρο του φετινού γκαλά του Παρισιού, καθώς καμία άλλη ομάδα δεν είχε τόσους πολλούς υποψηφίους. Εκτός από τον Μόντριτς, επτά ακόμα παίκτες των Μερένγκες βρέθηκαν στη λίστα των 30 υποψηφίων για το βραβείο· αυτοί ήταν ο Βαράν, ο Κουρτουά, ο Μπέιλ, ο Μπενζεμά, ο Ράμος, ο Μαρσέλο και ο Ίσκο. «Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει μια σπουδαία ιστορία στη Χρυσή Μπάλα», δήλωσε ο Φλορεντίνο Πέρεθ, συγχαίροντας τον Μόντριτς για το επίτευγμα του.

«Ήταν μια ονειρεμένη σεζόν. Δεν θα μπορούσα να ζητήσω τίποτα παραπάνω», ανέφερε ο 33χρονος μέσος της Ρεάλ μόλις έλαβε το βραβείο, ενώ απευθυνόμενος στην ομάδα του, δήλωσε, «Η Χρυσή Μπάλα είναι ένα βραβείο για όλη μου τη σταδιοδρομία, αλλά και για τους Μαδριλένους. Ευχαριστώ τους συμπαίκτες μου στη Ρεάλ Μαδρίτης και όλους όσους εργάζονται για τον σύλλογο».

Ωστόσο, ο Μόντριτς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Τσάβι Ερνάντεθ, Αντρές Ινιέστα και Ουέσλι Σνάιντερ, λέγοντας: «Μέσι και Κριστιάνο ήταν σε εξαιρετικό επίπεδο τα τελευταία δέκα χρόνια. Ίσως στο παρελθόν να υπήρχαν κάποιοι παίκτες όπως ο Τσάβι, ο Ινιέστα και ο Σνάιντερ που να άξιζαν εξίσου τη Χρυσή Μπάλα. Φέτος, ο κόσμος ήθελε κάτι διαφορετικό. Αυτή η νύχτα είναι μια νίκη για το ποδόσφαιρο κι αυτό το βραβείο είναι για εκείνους τους παίκτες που πιθανώς άξιζαν να το κατακτήσουν και δεν τα κατάφεραν».

Πάμε να δούμε λοιπόν, ποιοι ήταν οι δέκα πρώτοι της τελικής κατάταξης έπειτα από την ψηφοφορία για τη Χρυσή Μπάλα του 2018:

  1. Λούκα Μόντριτς (Κροατία, Ρεάλ Μαδρίτης), 753 πόντοι
  2. Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία, Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους), 476 πόντοι
  3. Αντουάν Γκριεζμάν (Γαλλία, Ατλέτικο Μαδρίτης), 414 πόντοι
  4. Κιλιάν Εμπαπέ (Γαλλία, Παρί Σεν Ζερμέν), 347 πόντοι
  5. Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή, Μπαρτσελόνα), 280 πόντοι
  6. Μοχάμεντ Σαλάχ (Αίγυπτος, Λίβερπουλ), 188 πόντοι
  7. Ραφαέλ Βαράν (Γαλλία, Ρεάλ Μαδρίτης), 121 πόντοι
  8. Εντέν Αζάρ (Βέλγιο, Τσέλσι), 119 πόντοι
  9. Κέβιν ντε Μπρόινε (Βέλγιο, Μάντσεστερ Σίτι), 29 πόντοι
  10. Χάρι Κέιν (Αγγλία, Τότεναμ), 25 πόντοι


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ