Αυτή η ΔΕΘ θα είναι εντελώς διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια. Με δεδομένες τις τεράστιες ζημιές από τις φυσικές καταστροφές ο πρωθυπουργός δεν θέλει να μετατραπεί η 87η ΔΕΘ σε επικοινωνιακή πολιτική φιέστα. Γι΄αυτό το λόγο έχει ζητήσει από το επιτελείο του να μην βρεθούν στην επίσκεψή του κομματικά στελέχη και παράγοντες.
Ο ίδιος μάλιστα δεν θα επισκεφτεί τα περίπτερα της έκθεσης, ενώ μαζί του θα ανέβουν μόνο οι υπουργοί των «παραγωγικών υπουργείων». Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη δεν θα γίνει αυτό που γινόταν κάθε χρόνο, να μεταβαίνει δηλαδή στην πόλη σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο. O πρωθυπουργός το Σάββατο, στις 20:00, θα απευθύνει την καθιερωμένη ομιλία του στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο.
Η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι όσοι έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση των προβλημάτων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία θα βρίσκονται στο πεδίο και στα υπουργεία. Ο καθένας στο πόστο του.
Την ίδια ώρα, το Μαξίμου έχει ήδη κλείσει το θέμα του ανασχηματισμού, ένα ζήτημα που απασχολούσε τελευταία την πολιτική επικαιρότητα. Κυβερνητικά στελέχη σε σχετικές ερωτήσεις σημειώνουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού όχι μόνο πριν από τη ΔΕΘ αλλά και μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει μέχρι και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στις 20 ή στις 21 Σεπτεμβρίου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να ανοίγουν ούτε θέμα χρισμάτων περιφερειαρχών και δημάρχων για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει λίγες εβδομάδες πριν τις επικείμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης. Περιφερειάρχες και δήμαρχοι θα κριθούν από τους πολίτες, λέει το γαλάζιο στρατόπεδο.
Επιπλέον, με φόντο την τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία, η κυβέρνηση βάζει «φρένο» στην παράταση του Market Pass. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ έναν ειδικό τέλος για τις φυσικές καταστροφές. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα είναι φόρος που θα είναι καθολικός και θα αφορά τα υπερκέρδη μεγάλων εταιρειών.
Ενώ στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν και η ανακοίνωση της επέκτασης του Market Pass μέχρι το τέλος του 2023, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ερωτηθείς για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είπε ότι θα δοθεί η ενίσχυση για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους (Δεκέμβριο ή Ιανουάριο), καθώς και η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, που αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αντίθετα, δήλωσε πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει επέκταση της κάρτας αγορών (Market Pass), λόγω του κόστους από τον «Daniel».
Επίσης εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, λόγω του τεράστιου κόστους στην οικονομία από την κακοκαιρία, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη.
ΔΕΘ: Ζητείται «restart»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί, ωστόσο, στη δυσχερή θέση να δικαιολογήσει μία σειρά λαθών και παραλείψεων, να απαντήσει σε καταγγελίες για κυβερνητική «αδιαφορία» ή «επιπολαιότητα» απέναντι στις έγκυρες προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τη θεομηνία στην κεντρική Ελλάδα – και αυτή τη φορά, θα πρέπει να πει κάτι παραπάνω από την υπαρκτή σφοδρότητα της κλιματικής κρίσης που βιώνει ο πλανήτης και η Μεσόγειος.
Παράλληλα, ίσως χρειαστεί να «βάλει πλάτη» σε υπουργούς που συγκεντρώνουν τα «πυρά» των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση μιας σειράς κρίσεων, καθώς οι παραιτήσεις Μηταράκη και Βαρβιτσιώτη δεν φαίνονται ικανές να κατευνάσουν τα πνεύματα και τις αντιδράσεις.
Η είδηση, μάλιστα, ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να στηρίξει τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την Πέμπτη, «βαραίνει» περισσότερο το κλίμα, ενώ και η επιχείρηση «πάγος» στο «θέμα Κικίλια» προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις.
Σε κάθε περίπτωση και παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε «φρένο» και στα σενάρια ανασχηματισμού, γεγονός είναι ότι καλείται να κάνει «restart» – και ίσως η κατάλληλη ευκαιρία είναι η φετινή ΔΕΘ – γιατί η νέα κυβερνητική του θητεία δεν μετρά ούτε τρεις μήνες και ήδη έγινε «βαριά κι ασήκωτη»…
ΔΕΘ: Οι τρεις άξονες της ομιλίας του Πρωθυπουργού
Η καθιερωμένη ομιλία που θα απευθύνει ο πρωθυπουργός αύριο στις 20.00 από το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» θα εδράζεται σε τρεις άξονες: α) μεταρρυθμιστική επιτάχυνση β) νέα πραγματικότητα – κλιματική αλλαγή και γ) οικονομικές εξαγγελίες.
Με παράθεση στοιχείων, αυτοκριτική αλλά και προτάσεις για την επόμενη μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει την πραγματικότητα και το δυσοίωνο μέλλον που προβλέπεται με φόντο την κλιματική αλλαγή. Αναμένεται να παρουσιάσει το νέο μοντέλο της πολιτικής προστασίας, εστιάζοντας στην ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού αλλά και τη δημιουργία έργων υποδομής, προκειμένου η χώρα να είναι πιο προετοιμασμένη έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων στο μέλλον.
Παράλληλα, στόχος του είναι να γίνει ένα ευρύτερο restart στην κυβέρνηση, η οποία αδιαμφισβήτητα του πρώτους μήνες της νέας της θητείας έχει χάσει το βηματισμό της, ενώ λόγω των έκτακτων συνθηκών έχουν αλλάξει και οι κυβερνητικές προτεραιότητες. Στην ατζέντα της νέας τετραετίας βρίσκονται οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη, την Υγεία, την Παιδεία και το Δημόσιο, πεδία στα οποία έχει επενδύσει η κυβέρνηση και θέλει να προχωρήσει με στοχευμένες παρεμβάσεις.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταθέσει και ν’ αναπτύξει το οικονομικό πλάνο της Κυβέρνησης μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Ο πήχης των προσδοκιών σε επίπεδο παροχών έχει κατέβει λόγω της τεράστιας οικονομικής ζημιάς από την κακοκαιρία και για το λόγο αυτό, όπως όλα δείχνουν, «παγώνει» η επέκταση του market pass που ήταν να παραταθεί ως τον Δεκέμβριο, μετατίθεται για τον Ιανουάριο (αντί για Δεκέμβριο) η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς για όσους συνταξιούχους δεν είχαν πάρει αύξηση, ενώ στο μικροσκόπιο έχει μπει και ο σχεδιασμός για διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Κυβερνητικά στελέχη πάντως τονίζουν ότι το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού είτε έχει ψηφιστεί είτε έχει δρομολογηθεί και θα υλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Μελετάται ωστόσο με ποιο πλέγμα μέτρων θα μπορέσουν να θωρακιστούν οι πολίτες απέναντι στο νέο κύμα ακρίβειας που έχει ξεσπάσει και αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στα ΜΜΕ το μεσημέρι της Κυριακής (12.00), καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, χωρίς καμία διάθεση υπεκφυγής αλλά με στοιχεία και τεκμηρίωση, ειδικά στο θέμα της διαχείρισης της κακοκαιρίας και τα περί πολιτικών ευθυνών που καταλογίζει στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση.