Σύλληψη ατόμου με διπλή υπηκοότητα στο Ιράν: Υποψίες για πρόκληση ταραχών και σαμποτάζ

Ο συλληφθείς που δεν κατονομάσθηκε είχε στην κατοχή του «πολλά smart phone και ένα αξιοσέβαστο χρηματικό ποσό σε δολάρια»

Οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν σήμερα πρόσωπο διπλής υπηκοότητας που θεωρείται «ύποπτο» ότι «προσπάθησε να οργανώσει ταραχές και σαμποτάζ», μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, την ώρα που οι ιρανικές αρχές έχουν λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή εκδηλώσεων διαμαρτυρίας έναν χρόνο μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμίνι κατά την κράτησή της για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες.

Ο συλληφθείς που δεν κατονομάσθηκε είχε στην κατοχή του «πολλά smart phones … και ένα αξιοσέβαστο χρηματικό ποσό σε δολάρια» και συνελήφθη από τις υπηρεσίες Πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης στην πόλη Καράτζ, δυτικά της Τεχεράνης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Η σύλληψη πραγματοποιείται την ώρα που το Ιράν αναμένεται να απελευθερώσει πέντε ιρανοαμερικανούς κρατούμενους στο πλαίσιο συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση του Κατάρ, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε Ιρανών που κρατούνται στις ΗΠΑ και το ξεπάγωμα 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα ιρανικά κεφάλαια στην Νότια Κορέα.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έχουν συλλάβει δεκάδες πρόσωπα διπλής υπηκοότητας και αλλοδαπούς τα τελευταία χρόνια, με τις κατηγορίες της κατασκοπείας ή της απειλής της εθνικής ασφάλειας.

Δυτικές χώρες και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Τεχεράνη ότι κρατεί δεκάδες ξένους πολίτες εφαρμόζοντας μία στρατηγική σύλληψης ομήρων για να επιτύχει υποχωρήσεις από την Δύση.

Η Τεχεράνη, η οποία δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα, ισχυρίζεται ότι οι συλλήψεις αυτές γίνονται με βάση τον ιρανικό ποινικό κώδικα και αρνείται ότι κρατά άτομα για πολιτικούς λόγους.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ