Μελέτη για τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία του σουσαμιού

Η καλή φυσική κατάσταση προϋποθέτει πάντα τακτική άσκηση. Παράλληλα όμως, προϋποθέτει και την κατάλληλη διατροφή, που θα παρέχει στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία και οφέλη. Μέρος μιας τέτοιας διατροφής αποτελεί και το σουσάμι. Tα τελευταία δύο χρόνια, κλινικές έρευνες ρίχνουν φως στη συμβολή του στην βελτίωση της φυσικής ικανότητας, της αθλητικής απόδοσης αλλά και της αποκατάστασης του οργανισμού!

Οι υποθέσεις για τα οφέλη του σουσαμιού, στηρίχθηκαν αρχικά στη θρεπτική του σύσταση.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, όπως και σε μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο και φυτοσυστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση χάρισαν στον σπόρο του σουσαμιού μια θέση στη λίστα των σούπερ τροφίμων που προασπίζονται την υγεία. Εμπειρικά, ήταν γνωστή η αντιφλεγμονώδης δράση του, όπως επίσης και η επίδρασή του στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του επιπέδου των λιπιδίων και της χοληστερόλης στα αίμα.

Επιπρόσθετα, γνωστή ήταν και η συμβολή του στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες. Πριν από 4 χρόνια εμφανίστηκαν επίσης και οι πρώτες κλινικές μελέτες που αποδείκνυαν ότι η δράση του σουσαμιού ήταν αντίστοιχη – ή και αποτελεσματικότερη – εκείνης των φαρμάκων στην αντιμετώπιση των πόνων της αρθρίτιδας γονάτου.

Νέα έρευνα

Τελευταία, δημοσιεύθηκε μία επιπλέον κλινική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers of Physiology, η οποία αξιολόγησε την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης σπόρων σουσαμιού σε βιοχημικούς δείκτες που σχετίζονται με την αθλητική απόδοση, αλλά και με την προστασία και αποκατάσταση του οργανισμού μετά την άσκηση. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν την καθημερινή τους διατροφή με 40 γραμμάρια σπόρων σουσαμιού ή πάστας σουσαμιού (ταχίνι) – για πιο εύκολη κατανάλωση – και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Παρατηρήθηκε μείωση της μυϊκής καταστροφής και κόπωσης, μείωση του οξειδωτικού στρες και βελτίωση της αερόβιας ικανότητας!

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι σημαντικά, τόσο για όσους προσπαθούν να αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα και αντιμετωπίζουν προβλήματα μυικού κάματου ή μυικού πόνου, όπως επίσης και για αθλητές οι οποίοι στο πλαίσιο της προετοιμασίας ή της αγωνιστικής περιόδου, επιθυμούν να προστατεύσουν τους μύες ή να βελτιώσουν της αερόβια ικανότητα τους.

Η προσθήκη σησαμιού στο καθημερινό διαιτολόγιο μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα. Μπορεί να συμπληρώσει τη σαλάτα, το κυρίως πιάτο ή και κάποιο γιαούρτι ή χυμό. Εναλλακτικά, φυσικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το γνωστό ταχίνι, πάνω σε ψωμί ή φρυγανιές, ενισχύοντας με αποτελεσματικό τρόπο την διατροφή και προσφέροντας όλα αυτά τα σημαντικά οφέλη!

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ