Τραγωδία στη Λιβύη: Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις – Οι δηλώσεις Δένδια


Τη βαθύτατη οδύνη του και τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των πέντε Ελλήνων, τριών στρατιωτικών και δύο πολιτών, που σκοτώθηκαν σε τροχαίο στη Λιβύη ενώ συμμετείχαν στην ανθρωπιστική ελληνική αποστολή στη χώρα μετά τις φονικές πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του το πρωί της Δευτέρας.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε την κήρυξη τριήμερου πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την τραγωδία με τους πέντε Έλληνες νεκρούς στη Λιβύη.

Λιβυή: Η δήλωση του Νίκου Δένδια

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή.

Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

Στο στρατιωτικό νοσοκομείο 401 οι τραυματίες από τη Λιβύη

Το πρωί της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου και λίγο πριν τις 08:00 έφτασαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο 401 οι τραυματίες από τη Λιβύη. Γύρω στις 07:00 το πρωί προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας το C-130 που μετέφερε στην Ελλάδα τους τραυματίες από το ίδιο τροχαίο δυστύχημα.

Σημειώνεται ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί τραυματίες θα διακομισθούν στα νοσοκομεία του κλάδου τους.

Οι σοροί των πέντε Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στο σφοδρό τροχαίο δυστύχημα στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης έφτασαν στην Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-27.

Υπενθυμίζεται ότι το δυστύχημα συνέβη το απόγευμα της Κυριακής, όταν το όχημα που μετέφερε την ελληνική αποστολή συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό. Και τα δύο οχήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Η αποστολή στη Λιβύη

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, με εντολή του Γ. Γεραπετρίτη, την αποστολή συνόδευσε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη, Πρέσβης Σταύρος Βενιζέλος, για να παράσχει διπλωματική αρωγή στην επιχείρηση.

Το μεταγωγικό C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο El Beida la Abraq της πόλης Bayda, στην Ανατολική Λιβύη.

Στην αποστολή των ΕΔ στην Λιβύη, συμμετέχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ), καθώς και υγειονομικό προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να παρέχει Α΄ Βοήθειες και υγειονομική κάλυψη Πεδίου Μάχης και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Τρεις στρατιωτικοί και δύο πολίτες οι νεκροί της ελληνικής αποστολής

Οι τρεις νεκροί είναι στρατιωτικοί, ενώ οι άλλοι δύο πολίτες που συνόδευαν την αποστολή και εκτελούσαν χρέη μεταφραστών.

Η αντίφαση σε σχέση με την αρχική ανακοίνωση, που έκανε λόγο για τρεις νεκρούς από την ελληνική αποστολή, οφείλεται στην ενημέρωση που παρείχαν οι λιβυκές αρχές στις ελληνικές διπλωματικές αρχές. Μάλιστα, οι αρχικές ενημερώσεις από τη Λιβύη δεν έκαναν καμία αναφορά σε νεκρούς.

Επίσης μετά το δυστύχημα επακολούθησε φωτιά και κάηκαν τα δορυφορικά τηλέφωνα των ανθρώπων της ελληνικής αποστολής όποτε δεν μπορούσε να υπάρξει επικοινωνία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, με αποτέλεσμα να επικρατήσει σύγχυση για το τι έγινε, πώς έγινε και ποια είναι η κατάσταση των μελών της αποστολής.

Στη διάρκεια της νύχτας, διοργανώθηκε επιχείρηση για την επιστροφή των τραυματιών στην Ελλάδα η οποία ολοκληρώθηκε με C-130 τα ξημερώματα. Το στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Ελευσίνα και οι τραυματίες έχουν διακομιστεί στο 401, με μερικούς εξ αυτών να είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Οι σοροί των πέντε Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους, επίσης επαναπατρίστηκαν το πρωί της Δευτέρας (18/9). «Σας γνωρίζουμε ότι επαναπατρίζονται με Α/Φ C-27 πέντε (5) σοροί, τριών (3) στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο (2) πολιτών διερμηνέων που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών», αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

Λιβύη: Το χρονικό της τραγωδίας

Το λεωφορείο που μετέφερε τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στον χώρο όπου συγκεντρώνεται η διεθνής βοήθεια, συγκρούστηκε με όχημα που κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση, όπως έγινε γνωστό.

Σύγχυση πάντως επικράτησε με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ που έκανε λόγο για ελαφρά τραυματίες, καθώς στις 19:30 το απόγευμα της Κυριακής έβγαλε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για τραυματισμό στελεχών χωρίς να διευκρινίζει αριθμό, όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του ο τηλεοπτικός σταθμός Mega.

Στα διεθνή ΜΜΕ κυκλοφόρησε η είδηση ότι είναι νεκροί 4 Έλληνες στρατιωτικοί. Μετά από αρκετές ώρες συνεχών τηλεφωνημάτων με το προξενείο στη Βεγγάζη, και σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να διευκρινιστούν οι συνθήκες και το τι ακριβώς συνέβη, βγήκε λίγο μετά τις 12 το βράδυ ανακοίνωση που έκανε λόγο για 3 νεκρούς και 2 αγνοούμενους. Η ανακοίνωση, επεσήμανε δε, ότι θα βγει νεότερη ανακοίνωση.


Επισημαίνεται πως η Λιβύη έχει χτυπηθεί επίσης από την κακοκαιρία Daniel αφήνοντας πίσω της χιλιάδες νεκρούς και ολόκληρες πόλεις κατεστραμμένες. Η αποστολή πήγαινε ως βοήθεια στους πλημμυροπαθείς και αποτελείτο κυρίως από στρατιωτικούς γιατρούς και μηχανικούς.

Στο C-130 της ελληνικής αποστολής υπήρχαν ακόμη τουλάχιστον 2 τόνοι από τρόφιμα και φάρμακα, ως βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς.

Η αποστολή μπήκε σε λεωφορείο και βγαίνοντας προς την Εθνική Οδό για να μεταβούν στους τόπους όπου θα διαμοιράζονταν, έπεσαν πάνω σε ένα φορτηγό με αποτέλεσμα να τυλιχθεί το λεωφορείο στις φλόγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που επικαλείται η ΕΡΤ ήταν σφοδρότατη η μετωπική σύγκρουση στην οποία ενεπλάκη λεωφορείο που μετέφερε 19 μέλη της ελληνικής αποστολής, τα 16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δύο υγειονομικοί κι ένα στέλεχος των Ειδικών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους. Σοκάρουν οι εικόνες από τα δύο φλεγόμενα οχήματα, ενώ άνθρωποι κρατούν τα κεφάλια τους και φάρμακα είναι σκορπισμένα παντού.

Η ενημέρωση στη Βεγγάζη είναι δύσκολη λόγω των ειδικών πολιτικών συνθήκων ωστόσο έχουν διαλυθεί οι υποδομές και επικρατεί «χάος».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ