Αρκάς: Η σημερινή καλημέρα με μπόλικο μαύρο χιούμορ

Αρκάς:  Ομολογώ πως το σημερινό σκίτσο του είναι πικρό και μάλλον μακάβριο. Είναι γεγονός πως η ζωή μας το τελευταίο διάστημα γέμισε μαυρίλα και θανατικό τόσο από γεγονότα που συγκλόνισαν την πατρίδα μας όσο και τη διεθνή επικαιρότητα. Ωστόσο, σε εποχές που όποια είδηση και να διαβάσεις αναφέρει νεκρούς και τραυματίες είτε προέρχονται από φυσικές καταστροφές όπως η κακοκαιρία Daniel, είτε από φονικούς σεισμούς όλοι μας έχουμε ανάγκη από λίγες ανάσες φωτός που θα μας δώσουν δύναμη και κουράγιο να «γλύψουμε τις πληγές μας» που ομολογουμένως είναι πολλές.

Αρκάς: Ο θάνατος θέρισε

Διαβάζοντας την επικαιρότητα σήμερα η πρώτη είδηση ήταν δύο νεκρά ζώα στον Θερμαϊκό, μια αγελάδα νεκρή να επιπλέει και ένα σκυλάκι. Μαύρισε η ψυχή μου και σκέφτηκα πόσα ζώα και πόσες ανθρώπινες ψυχές έδωσαν τη μάχη τους θέλοντας να σώσουν τη ζωή τους κάτω από τα ορμητικά νερά.

Έκλαψα όταν έβλεπα εικόνες γέρων πάνω σε τραπέζια και σε σκεπές να εκλιπαρούν για βοήθεια. Ένιωσα πόνο όταν 5 συνάνθρωποί μας πήγαν να συνδράμουν τους πονεμένους ανθρώπους στη Λιβύη και γύρισαν νεκροί.

Γιατί Θεέ μου τόσος πόνος; Γιατί οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι γυναίκες να είναι μονίμως τα πρώτα θύματα; Τι γίνεται λάθος;

Κλείνοντας πιστεύω πως το σκίτσο του εξαιρετικού και πάντα εύστοχου Αρκά είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε πόσο αλληλέγγυοι είμαστε ως άνθρωποι, πόσο συμπονετικοί και πόσο ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Να θυμάστε πως είναι πολύ εύκολο να κρίνετε και να στήνετε στον τοίχο τους γύρω σας είτε είναι ο γείτονάς σας, είτε ένας πολιτικός. Την αλλαγή και την ποιότητα ζωής που όλοι δικαιούμαστε την φέρνουμε εμείς με την αλλαγή της σκέψης μας και της νοοτροπίας μας. Θέλει κόπο, χρόνο αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Λόγω της αλλαγής του περιεχομένου και των πολιτικών μηνυμάτων των έργων του ανά τα χρόνια καθώς και της ανωνυμίας του ορισμένοι εικάζουν πως ο αυθεντικός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον τα υποτιθέμενα έργα του δημιουργούνται από τρίτους.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ