Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνάντηση με τον Ερντογάν και το γκάζι στις μεταρρυθμίσεις


«Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω», απάντησε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 17/9  δανειζόμενος τον στίχο λαϊκού άσματος, στο ερώτημα αν ισχύουν οι φήμες ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο να μετακινηθεί σε κάποιο αξίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και πριν τη λήξη της τετραετίας.

«Έχω ψηφιστεί με ένα σημαντικό ποσοστό και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Προτιμώ απείρως να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη από το να εκπροσωπώ την Ευρώπη στην Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τα σχετικά σενάρια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται αύριο στη Νέα Υόρκη στο δεύτερο τετ α τετ τους σε σύντομο διάστημα και σε μια νέα εποχή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το ραντεβού των δύο είναι προγραμματισμένο για αύριο στις 6, ενώ την Κυριακή στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεών του λέγοντας ότι «H Xάγη είναι πολύ μακριά» και επανέλαβε ότι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι.

Το χρονοδιάγραμμα των ελληνοτουρκικών επαφών έχει ως εξής:

16 Οκτωβρίου
Πολιτικός διάλογος
Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ

17 Οκτωβρίου
Θετική ατζέντα στην Αθήνα
Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης
Υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ

Δεκέμβριος
Θεσσαλονίκη – Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο

«Είναι εκτός της συζήτησης την οποία κάνουμε με την Τουρκία. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν, ας πούμε, με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και με τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά. Είναι ζητήματα τα οποία δεν είμαι διατεθειμένος, υπό οποιονδήποτε όρο, να συζητήσω με την Τουρκία» είπε ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε πως θεωρεί εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα.

Της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν θα προηγηθεί συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στη μόνιμη αντιπροσωπεία του ΟΗΕ.

Στην ατζέντα θα βρεθούν τα θέματα και οι συμφωνίες στην επικείμενη συνάντηση Κορυφής στο Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεολ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πατάει γκάζι» για μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην είχε μεγάλο καλάθι στη φετινή ΔΕΘ λόγω των καταστροφών, όμως πατάει γκάζι σε μεταρρυθμίσεις και σε ζητήματα καθημερινότητας

Επιστροφή στην καθημερινότητα είναι το σύνθημα που εκπέμπει η κυβέρνηση μετά τη ΔΕΘ και άμεσα θα ξεκινήσουν να ξεδιπλώνονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε αυτό το επίπεδο. Οι εντολές που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι από τα γαλάζια στελέχη και να υπάρξει ταπεινότητα σε όλα τα επίπεδα με δεδομένο ότι στον τόπο δεν υπάρχει και ουσιαστική αντιπολίτευση.

Μεγάλο στοίχημα είναι η ακρίβεια, με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανακοινώσει έναν μηχανισμό διερεύνησης εν πολλοίς αδικαιολόγητων αυξήσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά προϊόντων στα ράφια, με επίκληση των καταστροφών στη Θεσσαλία. Αν κάποιος πατήσει στην καταστροφή της Θεσσαλίας για να αυξήσει τις τιμές θα τον βρούμε και θα τον τσακίσουμε, είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά είναι η ακρίβεια στο ράφι των σούπερ μάρκετ παρά το γεγονός ότι η χώρα εμφανίζει τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προβεί σε συγκρούσεις κάτι που προκύπτει και από εξαγγελίες του που δεν… ενθουσίασαν παράγοντες της αγοράς, όπως η επαναφορά των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, συνδυαστικά με την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. «To μήνυμα της ΔΕΘ ήταν ξεκάθαρο. Ήταν νομιμότητα παντού, ήταν ουσιαστικά ότι προχωράμε στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών που ξεκίνησαν από την προηγούμενη τετραετία. Είναι πάρα πολλά αυτά που ειπώθηκαν και νομίζω, ότι για πρώτη φορά, μετά από χρόνια που ακούμε συνέχεια για καλάθι παροχών, πλέον έχουμε καλάθι μεταρρυθμίσεων και καλάθι αλλαγών», τόνισε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος η χρηματοδότηση της Ελλάδας

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του και στην χρηματοδότηση της χώρας μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και στα εθνικά ζητήματα και στην συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον Τούρκο πρόεδρο. Από σήμερα η προσοχή του Μαξίμου στρέφεται και στη Νέα Υόρκη, όπου έχουν ήδη μεταβεί μέλη της κυβέρνησης αναμένοντας την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις εργασίες της τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Και παρότι, για ευνόητους λόγους, επικεντρώνουμε στα ελληνοτουρκικά, τα ραντεβού της επενδυτικής ατζέντας έχουν αποδειχθεί πολύ αποδοτικά τις προηγούμενες χρονιές. Ένα μέρος τους, όπως σας είχα γράψει, θα αναλάβει ο Άλεξ Πατέλης και με τον ίδιο σκοπό ταξίδεψε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ο Κώστας Φραγκογιάννης. Ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη Σύνοδο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που γίνεται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ενώ θα έχει επαφές του με επιχειρηματίες και υποψήφιους επενδυτές από τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νότια Κορέα κ.ά., ένα πρωινό εργασίας με εκπροσώπους hedge funds και συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της Amazon στο πλαίσιο της συνεργασίας για τις επενδύσεις της στη χώρα μας.

Κρίσιμο τεστ οι περιφερειακές εκλογές

Ακόμα και έμπειρα περί τα εκλογικά στελέχη της ΝΔ αδυνατούν να εκτιμήσουν τι θα γίνει στις περιφερειακές εκλογές. Από τις 8 Περιφέρειες που θεωρούνταν σίγουρες, η Θεσσαλία θεωρείται πλέον αμφίβολη, αν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει τον Κώστα Αγοραστό. Επίσης, η Πελοπόννησος, τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο, η Δυτική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη παίζονται. Ο χάρτης το βράδυ των εκλογών ίσως δεν είναι αυτός που θα περίμεναν στη ΝΔ και ας μην λησμονείται ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε πολιτική διάσταση στις περιφερειακές εκλογές. Ένας μεγάλος γρίφος έχει γίνει και ο Δήμος Αθηναίων. Εκτιμάται ότι ένα κακό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πυροδοτήσει εκ των πραγμάτων εξελίξεις και θα συρρικνώσει τον πολιτικό χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ