Τσίχλα: Μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά;


Πολλοί πιστεύουν ότι όταν μασάμε τσίχλα μας βοηθάει να χάσουμε κιλά. Το σκεπτικό; Πιστεύουν πως μας βοηθά να αποφύγουμε τσιμπολογήματα. Άλλοι πάλι θεωρούν η τσίχλα μειώνει τις λιγούρες.

Tι δείχνουν οι έρευνες για την τσίχλα

Οι απόψεις των ειδικών διίστανται, όπως και τα αποτελέσματα των ερευνών. Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν την θετική σχέση μεταξύ μασήματος τσίχλας και απώλειας βάρους.

Η τσίχλα μπορεί να μειώσει την αίσθηση της πείνας και τις λιγούρες

Το μάσημα τσίχλας μπορεί να μειώσει την πείνα και να παρατείνει την αίσθηση του κορεσμού, μειώνοντας έτσι τα τσιμπολογήματα κατά τη διάρκεια της μέρας.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το μάσημα τσίχλας μείωσε την πείνα και τις λιγούρες μετά από 10ωρη αποχή από το φαγητό σε τέτοιο βαθμό, όπως εάν τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα έπιναν ένα αναψυκτικό με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Σε άλλη έρευνα κάποιοι από τους συμμετέχοντες έφαγαν τσίχλα χωρίς ζάχαρη για 30 λεπτά μετά από ένα γεύμα και υποστήριξαν ότι ένιωθαν χορτάτοι μόλις πέντε λεπτά μετά.

Επίσης, μελέτη η οποία έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα 15 ερευνών υποστηρίζει ότι η διαδικασία του μασήματος διεγείρει την απελευθέρωση μία συγκεκριμένης ορμόνης του εντέρου μειώνοντας έτσι την πείνα και την κατανάλωση τροφής.

Δεν συνάδουν, ωστόσο τα αποτελέσματα όλων των ερευνών με τα παραπάνω.

Ίσως σε κάνει να φας λιγότερο

Έρευνα κατά την οποία οι συμμετέχοντες έτρωγαν τσίχλα μεταξύ του πρωινού και μεσημεριανού γεύματος έδειξε ότι έτρωγαν λιγότερο μεταξύ των γευμάτων και επίσης ότι κατανάλωναν περίπου 68 θερμίδες λιγότερες, το οποίο ισοδυναμεί με 2 κουταλάκια του γλυκού φυστικοβούτυρο ή ένα μικρό κομμάτι φρούτο.

Μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες

Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι μασώντας τσίχλα μπορείς να κάψεις μερικές παραπάνω θερμίδες μέσα στη μέρα.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνα στην οποία οι συμμετέχοντες έτρωγαν τσίχλα πριν και μετά το πρωινό έκαψαν περίπου 3-5% περισσότερες θερμίδες τις τρεις ώρες που ακολούθησαν σε σχέση με εκείνους που δεν μάσησαν.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι το μάσημα τσίχλας μετά από ένα γεύμα αύξησε τη θερμογένεση που προκαλείται από τη διατροφή (DIT), η οποία είναι ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται.

Επιπλέον, ακόμα μία μελέτη αναφέρει ότι το μάσημα τσίχλας κατά το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και αυτό γιατί αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την ταχύτητα περπατήματος, έχοντας έτσι σαν αποτέλεσμα την καύση περισσότερων θερμίδων και λίπους.

Είναι κάποιες τσίχλες πιο αποτελεσματικές από ότι άλλες στην απώλεια βάρους;

Στο εμπόριο υπάρχουν διαφόρων ειδών τσίχλες: τσίχλες με ζάχαρη, χωρίς ζάχαρη, με καφεΐνη, με νικοτίνη. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη έχουν κατά μέσο όρο 2 λιγότερες θερμίδες από τις τσίχλες με ζάχαρη. Μία τέτοια απόκλιση, συνεπώς, δεν είναι πολύ πιθανό να έχει σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι κι οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη έχουν άλλα γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, πολλά από τα οποία έχουν συσχετιστεί με παθήσεις του εντέρου, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.

Οι τσίχλες με νικοτίνη μειώνουν την όρεξη και τον μεταβολισμό αυξάνοντας έτσι τον αριθμό θερμίδων που μπορείς να κάψεις μέσα στη μέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί από αυτούς που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα και τρώνε τσίχλα νικοτίνης παίρνουν λιγότερο βάρος από εκείνους που δεν τρώνε καθόλου τσίχλα ή τσίχλα κανονική.

Έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη βοηθάει στην απώλεια βάρους. Το ίδιο ισχύει και για τις τσίχλες καφεΐνης, τις οποίες όμως ο οργανισμός συνηθίζει με τη συχνή χρήση και μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ