Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Αισιοδοξία αλλά όχι εφησυχασμός με την Άγκυρα – Τι συμφώνησαν οι δύο ηγέτες


Η  χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη επιβεβαίωσε  δημόσια την αμοιβαία επιθυμία να περάσουν οι σχέσεις των δύο χωρών σε μία νέα φάση η οποία δημιουργεί για την Ελλάδα μια αισιοδοξία αλλά σε καμία περίπτωση εφησυχασμό.

Η εν λόγω συνάντηση διήρκεσε μία ώρα, και επρόκειτο για μία συζήτηση η οποία θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα. Παράλληλα συμφωνήθηκε η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Το έκτο τετ α τετ των δύο ηγετών την τελευταία τετραετία

Για πρώτη φορά οι δύο ηγέτες χαμογελούν  μπροστά στις κάμερες ενώ φαίνεται πως απουσίαζε η αμηχανία των προηγούμενων συναντήσεων.

Όσον αφορά στα σοβαρά προβλήματα που χωρίζουν τις δυο χώρες ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας επισήμαινε ότι «δεν μπορούμε να βάζουμε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και υπάρχει σαφής οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθήσουμε. Τα ζητήματα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας είναι περίπλοκα και δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Πήγαμε ένα βήμα παρακάτω από το Βίλνιους αλλά η Χάγη είναι μακριά».

«Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες», δήλωσε μεταξύ άλλων μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός.

Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Ερντογάν

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης των επαφών, με ορόσημο τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο οδικός χάρτης στον οποίο κατέληξαν Αθήνα και Άγκυρα περιλαμβάνει τέσσερα ορόσημα:

Τον πολιτικό διάλογο που θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, την θετική ατζέντα με εναρκτήρια ημερομηνία την 17η Οκτωβρίου, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέσα Νοεμβρίου) και τέλος την συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν δεν έμειναν μόνο στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά συζήτησαν και θέματα που έχουν να κάνουν με την ευρύτερη περιοχή αλλά και μεγάλα διεθνή ζητήματα.

Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της κλιματικής κρίσης και οι επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου.

Συμφώνησαν δε ότι αποτελεί προτεραιότητα για Ελλάδα και Τουρκία η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος έδειξαν αποφασισμένοι να συνεργαστούν αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση. Χαρακτηριστικό ήταν ότι από την ελληνική πλευρά εκφράστηκε η προτροπή να μην υπάρχουν άλλες βάρκες στη θάλασσα.

Τώρα, την σκυτάλη παίρνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν οι οποίοι θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη.

Μητσοτάκης: Ξεκάθαρος για το Κυπριακό

Λίγη ώρα μετά την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος σε ομογενείς ήταν ξεκάθαρος για την στάση της Ελλάδας στο Κυπριακό: «Θέλω να επαναλάβω εδώ τη σταθερή μου δέσμευση για λύση του Κυπριακού που θα σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή. Αυτό είναι κάτι που είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω και πάλι σήμερα στον Πρόεδρο Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση τόνισε πως «συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας».

Επεσήμανε δε πως «συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας».

Η ανάρτηση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στο Τουρκικό Σπίτι».

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Erdoğan παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας.

Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.

Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.

Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.»


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ