Σκιάδι: Το πέτρινο μανιτάρι της Κιμώλου


Η Κίμωλος, ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά νησιά των Κυκλάδων, είναι γνωστό για το επονομαζόμενο «Σκιάδι».

Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, στα δυτικά ενός υψώματος με το όνομα «Σκλάβος», δεσπόζει ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι, που οι κάτοικοι του έχουν δώσει το όνομα «Σκιάδι», λόγω της σκιάς που προσφέρει. Πρόκειται για ένα φυσικά δημιουργημένο μνημείο, που βρίσκεται στη μέση ενός γυμνού πλατώματος στο εσωτερικό του νησιού, με υπέροχη θέα, καθώς βλέπει σε όλες τις νοτιοδυτικές πλευρές του νησιού και σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος της Μήλου.

Η δημιουργία του φυσικού αυτού πέτρινου μανιταριού οφείλεται στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν και κυρίως στους ισχυρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή. Οι άνεμοι που μεταφέρουν σκόνη και κόκκους άμμου, με το πέρασμα του χρόνου, διαβρώνουν το πιο μαλακό πέτρωμα που βρίσκεται στη βάση του. Σταδιακά, η βάση αποσαθρώνεται – με τη διαδικασία της απορρίνισης – με αποτέλεσμα να στενεύει συνεχώς, ενώ η κορυφή παραμένει σχεδόν άθικτη, αποκτώντας έτσι το σχήμα ενός μανιταριού.

Για τη μοναδικότητά του το Σκιάδι περιλαμβάνεται στον Άτλαντα γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου και κάθε καλοκαίρι δέχεται πολλούς επισκέπτες.

Οι επισκέπτες για να φτάσουν στο Σκιάδι, πρέπει να ακολουθήσουν έναν κυκλικό δρόμο, η διαδρομή του οποίου γίνεται με το αυτοκίνητο μέχρι ένα σημείο και έπειτα για 30 – 35 λεπτά γίνεται με τα πόδια, ακολουθώντας το παραδοσιακό μονοπάτι που καθοδηγεί τους πεζούς με βέλη. Διαφορετικά, η διαδρομή μπορεί να γίνει ολόκληρη με πεζοπορία και διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ